Boczniaki w panierce
- Boczniaki (300 g)
- Jajko (2 szt.)
- Bułka tarta (50 g)
- Olej rzepakowy (50 ml)
Przepis na boczniaka w panierce krok po kroku
Boczniaki oczyść i przypraw z każdej strony.
W dwóch osobnych miskach przygotuj rozbełtane jajka i bułkę tartą.
Boczniaki zapanieruj w jajku, a następnie obtocz je dokładnie w bułce tartej.
Tak przygotowane boczniaki smaż z dwóch stron na rumiany kolor na dobrze rozgrzanym oleju.
Boczniaki spożyj na ciepło jako przekąskę lub dodatek do dania obiadowego.
Więcej informacji na temat boczniaka w panierce
Smażone boczniaki w panierce to doskonała propozycja na szybką przekąskę lub dodatek serwowane do obiadu. W przepisie dowiesz się jak przygotować boczniaki panierowane w jajku i bułce tartej. Do przygotowania potrawy najlepiej użyć świeżych boczniaków, których wzrost występuje w miesiącach od sierpnia do października. Przepis na boczniaki w panierce jest bardzo prosty, dlatego nie potrzebujesz dużego doświadczenia kulinarnego, aby je wykonać. Produkty spożywcze niezbędne do ich wykonania to boczniaki, jajka, bułka tarta, olej rzepakowy oraz przyprawy. Boczniaki możesz przygotować również pieczone w cieście naleśnikowym. Produkty spożywcze niezbędne do przygotowania potrawy dostępne są w większości sklepów w przystępnych cenach. Jest to danie, które szczególnie sprawdzi się w kuchni osób, które uwielbiają samodzielnie zbierać grzyby.
Więc jak przyrządzić boczniaki w panierce? Wystarczy że oczyszczone grzyby obtoczysz w jajku i bułce tartej a następnie usmażysz na patelni z dwóch stron. Tak przygotowany boczniaki możesz podawać z dodatkiem różnych sosów jaką smaczną przekąskę lub jako dodatek do dania głównego.
Boczniaki to grzyby które chętnie wybierane są w diecie wegetariańskiej i wegańskiej. Są to grzyby stosunkowo niskokaloryczne, dlatego doskonale sprawdzą się również w diecie osób odchudzających się. Dodatkowo boczniaki posiadają niski indeks glikemiczny wynoszący 15, przez co mogą być wykorzystywane w diecie osób chorujących na cukrzycę. Regularne spożywanie tych grzybów wypływa na zmniejszenie cholesterolu LDL oraz triglicerydów, przez co zmniejsza ryzyko powstawania zmian miażdżycowych.
Podsumowując smażone boczniaki w panierce z jajka i bułki tartej to doskonała propozycja na szybką przekąskę lub dodatek do obiadu. Jest to danie które szczególnie przypasuje osobom lubiącym chodzić na grzyby w sezonie jesiennym. Pamiętaj jednak że jest to danie smażone, dlatego nie powinno występować w twojej diecie zbyt często. Aby przygotować bardziej fit wersję tej potrawy możesz wykonać ją w cieście naleśnikowym i upieczoną w piekarniku.
Alergeny w boczniaku w panierce
Lista alergenów dla boczniaka w panierce przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Bułka tarta
Wartości odżywcze boczniaka w panierce
Boczniak w panierce to doskonała propozycja na smaczną przekąskę lub danie obiadowe. Pamiętaj jednak, że jest to potrawa smażona, dlatego ogranicz jego ilość w swojej diecie.
Energia i białka
(225g)
Węglowodany
(225g)
Tłuszcze
(225g)
Witaminy
(225g)
Składniki mineralne
(225g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.