Boczniaki po tajsku

Opublikowano: 03.02.2022 r., 1:21 | Autor: Ewa Cierpiał
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Boczniaki tajskie w kuchni
Boczniaki po tajsku
Poznajcie przepis na boczniaki po tajsku. To pyszne danie na obiad przygotujesz w kilka minut. Jeśli potrzebny Ci pomysł na danie bez mięsa to koniecznie wypróbuj nasze wege rozwiązanie.
Przygotowanie 10 min
Smażenie i Czas duszenia 20 min
42 kcal
Kcal w porcji
100 g
Wielkość porcji
30
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 4 porcji
  • Boczniaki (250 g)
  • Cebula - 1 sztuka (90 g)
  • Papryka czerwona - 1 sztuka (240 g)
  • Sok z limonki - 2 łyżki (20 ml)
  • Napój kokosowy słodzony z wapniem i witaminami (mleko kokosowe) (200 ml)
  • Papryczka chili czerwona świeża - 1 sztuka (7 g)
  • Czosnek - 2 ząbki (7 g)
  • Sos sojowy (5 ml)
  • Olej rzepakowy (10 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sos sojowy, chilli, imbir mielony, czosnek, sok z limonki
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, praska do czosnku

Przepis na boczniaki po tajsku krok po kroku

Cebulę obierz i pokrój w kostkę. Paprykę umyj, usuń z niej gniazdo nasienne i pokrój w paski.

Na patelni podgrzej olej i podsmaż na nim cebulę z papryką.

Dodaj oczyszczone boczniaki.

Następnie dodaj posiekaną papryczkę chilli, przeciśnięty przez praskę czosnek i dużą szczyptę imbiru oraz łyżeczkę sosu sojowego.

Wlej mleko kokosowe i duś razem przez około 15 minut.

Przed podaniem skrop sokiem z limonki.

Jak oceniasz przepis na boczniaki po tajsku
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 89,3% osób

Więcej informacji na temat boczniaków po tajsku

Poznajcie przepis na boczniaki po tajsku. To pyszne danie na obiad przygotujesz w kilka minut. Jeśli potrzebny Ci pomysł na danie bez mięsa to koniecznie wypróbuj nasze wege rozwiązanie.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić boczniaki po tajsku z mlekiem kokosowym i z sosem sojowym to nie mogłeś lepiej trafić!

Na początku podsmaż na patelni cebulę z papryką. Następnie dodaj boczniaki. Dopraw świeżą papryczką chilli, imbirem i sosem sojowym. Całość zalej mlekiem kokosowym i gotuj razem przez około 15 minut.

Kuchnia tajska ukształtowana jest głównie przez wpływy chińskie i indyjskie. Jednym z najbardziej charakterystycznych składników jest mleczko kokosowe oraz pasta curry. Królują tu też przyprawy takie jak trawa cytrynowa, imbir czy limonka. Uznawana jest za kuchnię najbardziej ostrą, ale również aromatyczną. Dlatego też szturmem podbija cały świat, w tym Europę. Kuchnia tajska jest naprawdę dobra i każdy znajdzie w niej coś dla siebie.

Boczniaki to duże, jadalne grzyby. Poznać je można po szaro-białej barwie kapeluszy przywodzących na myśl ostrygi. Popularne są w kuchni azjatyckiej, a pochodzą z Azji Syberyjskiej. Występuję kilka rodzajów boczniaków. Rozróżniamy odmianę perłową, ostrygowatą czy królewską. Pomimo że wydaje się, iż grzyby nie zawierają wartości odżywczych. To w przypadku właśnie boczniaków- nic bardziej mylnego.

Te niezwykłe grzybki cenione są za swój mięsisty smak, dlatego często stosowane są jako wege zamiennik mięsa. Są dobre w smaku, niskokaloryczne, jednocześnie dostarczając znaczną ilość białka i węglowodanów. Zawierają niewiele cukru prostego, przez co ich indeks glikemiczny wynosi 15. Dodatkowo filiżanka boczniaków (86 g) zawiera aż 2 g błonnika. Znaleźć można również w nich wiele witamin, fosfor, potas, cynk, żelazo i magnez. Wszystkie te składniki mają pozytywny wpływ na pracę mózgu, układu sercowo-naczyniowego czy układu immunologicznego.

Co najbardziej zaskakujące, w badaniach in vitro wykazano, że boczniaki są w stanie zatrzymać wzrost i rozprzestrzenianie się komórek raka okrężnicy i raka piersi. W podobnych badaniach wykazano, że mogą pomagać w terapii nowotworu jelita grubego czy białaczki.

Ze względu na to, że grzyby należą do produktów alergizujących, warto zwracać uwagę na to, kto je spożywa. Dodatkowo w większości zawierają dużo puryn, dlatego nie są polecane dla osób chorujących na dnę moczanową- mogą nasilić jej objawy.

Alergeny w boczniakach po tajsku

Lista alergenów dla boczniaków po tajsku przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Sos sojowy
    • sos sojowy
  • Soja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Sos sojowy
    • sos sojowy

Wartości odżywcze boczniaków po tajsku

na 100g gotowej potrawy

Filiżanka boczniaków (86 g) zawiera aż 2 g błonnika. Znaleźć można również w nich wiele witamin, fosfor, potas, cynk, żelazo i magnez. Wszystkie te składniki mają pozytywny wpływ na pracę mózgu, układu sercowo-naczyniowego czy układu immunologicznego

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(100g)
Energia (kcal)
42.68
42.68
Białko (g)
1.58
1.58

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(100g)
Węglowodany (g)
5.89
5.89
Węglowodany przyswajalne (g)
4.36
4.36
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.53
1.53

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(100g)
Tłuszcz (g)
1.94
1.94
Tłuszcze nasycone (g)
0.72
0.72
Tłuszcze nienasycone (g)
1.23
1.23
Tłuszcze jednonasycone (g)
0.81
0.81
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.42
0.42
Tłuszcze trans (g)
0.00
0.00
Brak danych dla: sos sojowy.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
0.00
0.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(100g)
Witamina A (µg (mcg))
61.71
61.71
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.15
0.15
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.30
0.30
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
39.97
39.97
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.45
0.45
Witamina E (mg)
0.47
0.47
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
15.20
15.20
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.06
0.06
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.14
0.14
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
1.83
1.83
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
27.38
27.38
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
484.29
484.29
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(100g)
Sód (mg)
45.00
45.00
Potas (mg)
219.73
219.73
Wapń (mg)
52.97
52.97
Fosfor (mg)
49.86
49.86
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
11.03
11.03
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.65
0.65
Cynk (mg)
0.34
0.34
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.09
0.09
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny boczniaków po tajsku 30
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania boczniaków po tajsku

Koszt składników
48.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Boczniaki
250 g
5.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
5.00
Za 250 g
Cebula
90 g
1 sztuka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.27
Za 90 g
Papryka czerwona
240 g
1 sztuka
4.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
4.32
Za 240 g
Sok z limonki
20 ml
2 łyżki
7.00
Za 250,0 ml
Liczba opakowań 1
0.56
Za 20 ml
Napój kokosowy słodzony z wapniem i witaminami (mleko kokosowe)
200 ml
9.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
1.80
Za 200 ml
Papryczka chili czerwona świeża
7 g
1 sztuka
3.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
0.21
Za 7 g
Czosnek
7 g
2 ząbki
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.42
Za 7 g
Sos sojowy
5 ml
7.00
Za 150,0 ml
Liczba opakowań 1
0.23
Za 5 ml
Olej rzepakowy
10 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.07
Za 10 ml
Koszt składników
48.50