Przepis na boczniaki po tajsku krok po kroku

Składniki dla 4 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sos sojowy, chilli, imbir mielony, czosnek, sok z limonki
To będzie niezbędne
patelnia duża, praska do czosnku

Cebulę obierz i pokrój w kostkę. Paprykę umyj, usuń z niej gniazdo nasienne i pokrój w paski.

Na patelni podgrzej olej i podsmaż na nim cebulę z papryką.

Dodaj oczyszczone boczniaki.

Następnie dodaj posiekaną papryczkę chilli, przeciśnięty przez praskę czosnek i dużą szczyptę imbiru oraz łyżeczkę sosu sojowego.

Wlej mleko kokosowe i duś razem przez około 15 minut.

Przed podaniem skrop sokiem z limonki.

Boczniaki po tajsku podczas przygotowywania
Boczniaki po tajsku
Koszt przygotowania dania
12.88 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
42 kcal
Liczba alergenów w daniu
2
30

Boczniaki po tajsku - cechy przepisu

  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o boczniakach po tajsku

Poznajcie przepis na boczniaki po tajsku. To pyszne danie na obiad przygotujesz w kilka minut. Jeśli potrzebny Ci pomysł na danie bez mięsa to koniecznie wypróbuj nasze wege rozwiązanie.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić boczniaki po tajsku z mlekiem kokosowym i z sosem sojowym to nie mogłeś lepiej trafić!

Na początku podsmaż na patelni cebulę z papryką. Następnie dodaj boczniaki. Dopraw świeżą papryczką chilli, imbirem i sosem sojowym. Całość zalej mlekiem kokosowym i gotuj razem przez około 15 minut.

Kuchnia tajska ukształtowana jest głównie przez wpływy chińskie i indyjskie. Jednym z najbardziej charakterystycznych składników jest mleczko kokosowe oraz pasta curry. Królują tu też przyprawy takie jak trawa cytrynowa, imbir czy limonka. Uznawana jest za kuchnię najbardziej ostrą, ale również aromatyczną. Dlatego też szturmem podbija cały świat, w tym Europę. Kuchnia tajska jest naprawdę dobra i każdy znajdzie w niej coś dla siebie.

Boczniaki to duże, jadalne grzyby. Poznać je można po szaro-białej barwie kapeluszy przywodzących na myśl ostrygi. Popularne są w kuchni azjatyckiej, a pochodzą z Azji Syberyjskiej. Występuję kilka rodzajów boczniaków. Rozróżniamy odmianę perłową, ostrygowatą czy królewską. Pomimo że wydaje się, iż grzyby nie zawierają wartości odżywczych. To w przypadku właśnie boczniaków- nic bardziej mylnego.

Te niezwykłe grzybki cenione są za swój mięsisty smak, dlatego często stosowane są jako wege zamiennik mięsa. Są dobre w smaku, niskokaloryczne, jednocześnie dostarczając znaczną ilość białka i węglowodanów. Zawierają niewiele cukru prostego, przez co ich indeks glikemiczny wynosi 15. Dodatkowo filiżanka boczniaków (86 g) zawiera aż 2 g błonnika. Znaleźć można również w nich wiele witamin, fosfor, potas, cynk, żelazo i magnez. Wszystkie te składniki mają pozytywny wpływ na pracę mózgu, układu sercowo-naczyniowego czy układu immunologicznego.

Co najbardziej zaskakujące, w badaniach in vitro wykazano, że boczniaki są w stanie zatrzymać wzrost i rozprzestrzenianie się komórek raka okrężnicy i raka piersi. W podobnych badaniach wykazano, że mogą pomagać w terapii nowotworu jelita grubego czy białaczki.

Ze względu na to, że grzyby należą do produktów alergizujących, warto zwracać uwagę na to, kto je spożywa. Dodatkowo w większości zawierają dużo puryn, dlatego nie są polecane dla osób chorujących na dnę moczanową- mogą nasilić jej objawy.

Wartości odżywcze boczniaków po tajsku

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(100g)
Energia (kalorie)
42.68 kcal
42.68 kcal
Białko
1.58 g
1.58 g

Węglowodany w boczniakach po tajsku

Na 100g
Na porcję
(100g)
Węglowodany
5.89 g
5.89 g
Węglowodany przyswajalne
4.36 g
4.36 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
1.53 g
1.53 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(100g)
Tłuszcz
1.94 g
1.94 g
Tłuszcze nasycone
0.72 g
0.72 g
Tłuszcze nienasycone
1.23 g
1.23 g
Tłuszcze jednonasycone
0.81 g
0.81 g
Tłuszcze wielonasycone
0.42 g
0.42 g
Tłuszcze trans
0.00 g
0.00 g
Brak danych dla: sos sojowy.
czytaj dalej
Cholesterol
0.00 mg
0.00 mg

Witaminy w przepisie na boczniaki po tajsku

Na 100g
Na porcję
(100g)
Witamina A
61.71 µg (mcg)
61.71 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6
0.15 mg
0.15 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12
0.30 µg (mcg)
0.30 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C
39.97 mg
39.97 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D
0.45 µg (mcg)
0.45 µg (mcg)
Witamina E
0.47 mg
0.47 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol
15.20 µg (mcg)
15.20 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina
0.06 mg
0.06 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.14 mg
0.14 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna
1.83 mg
1.83 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany
27.38 µg (mcg)
27.38 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten
484.29 µg (mcg)
484.29 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na boczniaki po tajsku

Na 100g
Na porcję
(100g)
Sód
45.00 mg
45.00 mg
Potas
219.73 mg
219.73 mg
Wapń
52.97 mg
52.97 mg
Fosfor
49.86 mg
49.86 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez
11.03 mg
11.03 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo
0.65 mg
0.65 mg
Cynk
0.34 mg
0.34 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź
0.09 mg
0.09 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny boczniaków po tajsku 30
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w boczniakach po tajsku

Lista alergenów dla boczniaków po tajsku przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Sos sojowy
    • sos sojowy
  • Soja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Sos sojowy
    • sos sojowy

Cena przygotowania boczniaków po tajsku

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Boczniaki
250 g
5.00
Za 250.0 g
Liczba opakowań 1
5.00
Za 250 g
Cebula
90 g
1 sztuka
3.00
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
0.27
Za 90 g
Papryka czerwona
240 g
1 sztuka
4.50
Za 250.0 g
Liczba opakowań 1
4.32
Za 240 g
Sok z limonki
20 ml
2 łyżki
7.00
Za 250.0 ml
Liczba opakowań 1
0.56
Za 20 ml
Napój kokosowy słodzony z wapniem i witaminami (mleko kokosowe)
200 ml
9.00
Za 1000.0 ml
Liczba opakowań 1
1.80
Za 200 ml
Papryczka chili czerwona świeża
7 g
1 sztuka
3.00
Za 100.0 g
Liczba opakowań 1
0.21
Za 7 g
Czosnek
7 g
2 ząbki
3.00
Za 50.0 g
Liczba opakowań 1
0.42
Za 7 g
Sos sojowy
5 ml
7.00
Za 150.0 ml
Liczba opakowań 1
0.23
Za 5 ml
Olej rzepakowy
10 ml
7.00
Za 1000.0 ml
Liczba opakowań 1
0.07
Za 10 ml
Koszt składników
48.50
Jak oceniasz przepis na boczniaki po tajsku
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100.0% osób