Boczniaki po kaszubsku

Opublikowano: 20.03.2023 r., 11:26 | Autor: Ewa Cierpiał
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Smażone boczniaki kaszubskie na patelni
Boczniaki po kaszubsku
Boczniaki po kaszubsku możesz zjeść od razu lub włożyć do słoików. Te pyszne boczniaki to świetny pomysł na smaczne, wegetariańskie danie na przystawkę.
Przygotowanie 10 min
Smażenie 20 min
149 kcal
Kcal w porcji
180 g
Wielkość porcji
15
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 5 porcji
  • Boczniaki (500 g)
  • Olej rzepakowy (20 ml)
  • Cebula (200 g)
  • Śliwki suszone (30 g)
  • Koncentrat pomidorowy - 3 łyżki (40 g)
  • Ocet balsamiczny - 3 łyżki (30 ml)
  • Sos sojowy - 2 łyżki (20 ml)
  • Ogórki kiszone - 2 sztuki (100 g)
  • Olej lniany - 3 łyżki (30 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, majeranek, ziele angielskie, liść laurowy, papryka ostra, cynamon, gorczyca, goździki
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, pojemnik z pokryciem

Przepis na boczniaki po kaszubsku krok po kroku

Boczniaki pokrój w grube plasterki.

Na patelni podgrzej olej i połóż na nim boczniaki. Po dwóch minutach zamieszaj i smaż, aż będą złote. Następnie przełóż boczniaki na ręcznik papierowy, by odciekły z tłuszczu.

Cebulę obierz i pokrój piórka, a suszone śliwki w paseczki.

Na patelni rozgrzej łyżkę oleju. Podsmaż na nim przez minutę cebulę ze śliwkami.

Po tym czasie dodaj na patelnie 2 goździki, 2 ziarna ziela angielskiego, liść laurowy, łyżeczkę ostrej papryki, łyżeczkę soli i solidną szczyptę pieprzu. Smaż razem przez kolejne 2 minuty.

Teraz dodaj koncentrat, ocet, sos sojowy, łyżeczkę gorczycy, 1/4 łyżeczki cynamonu, 1/2 łyżeczki majeranku, 1/2 szklanki wody i duś przez minutę.

Dodaj boczniaki i smaż kolejne 4 minuty.

Przełóż do plastikowego pojemnika i odstaw chwilę do przestygnięcia.

Ogórki pokrój w kostkę i wymieszaj z olejem lnianym. Dodaj do ostudzonych boczniaków i dokładnie wymieszaj. Odstaw do lodówki na kilka godzin.

W razie potrzeby dopraw octem lub solą.

Jak oceniasz przepis na boczniaki po kaszubsku
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 82,4% osób

Więcej informacji na temat boczniaków po kaszubsku

Boczniaki po kaszubsku możesz zjeść od razu lub włożyć do słoików. Te pyszne boczniaki to świetny pomysł na smaczne, wegetariańskie danie na przystawkę.

Ten prosty przepis na boczniaki po kaszubsku w zalewie wykonasz w kilka chwil. Koniecznie poznaj nasze wskazówki jak zrobić boczniaki po kaszubsku.

Boczniaki to duże, jadalne grzyby. Poznać je można po szaro-białej barwie kapeluszy przywodzących na myśl ostrygi. Popularne są w kuchni azjatyckiej, a pochodzą z Azji Syberyjskiej. Występuję kilka rodzajów boczniaków. Rozróżniamy odmianę perłową, ostrygowatą czy królewską. Pomimo że wydaje się, iż grzyby nie zawierają wartości odżywczych. To w przypadku właśnie boczniaków- nic bardziej mylnego.

Te niezwykłe grzybki cenione są za swój mięsisty smak, dlatego często stosowane są jako wege zamiennik mięsa. Są dobre w smaku, niskokaloryczne, jednocześnie dostarczając znaczną ilość białka i węglowodanów. Zawierają niewiele cukru prostego, przez co ich indeks glikemiczny wynosi 15. Dodatkowo filiżanka boczniaków (86 g) zawiera aż 2 g błonnika. Znaleźć można również w nich wiele witamin, fosfor, potas, cynk, żelazo i magnez. Wszystkie te składniki mają pozytywny wpływ na pracę mózgu, układu sercowo-naczyniowego czy układu immunologicznego.

Co najbardziej zaskakujące, w badaniach in vitro wykazano, że boczniaki są w stanie zatrzymać wzrost i rozprzestrzenianie się komórek raka okrężnicy i raka piersi. W podobnych badaniach wykazano, że mogą pomagać w terapii nowotworu jelita grubego czy białaczki.

Ze względu na to, że grzyby należą do produktów alergizujących warto zwracać uwagę na to kto je spożywa. Dodatkowo w większości zawierają dużo puryn, dlatego nie są polecane dla osób chorujących na dnę moczanową- mogą nasilić jej objawy.

Mam nadzieję, że nasze wskazówki jak zrobić boczniaki po kaszubsku okazały się pomocne i wypróbujecie nasz przepis. Nawet najprostsza potrawa może nieść wiele korzyści zdrowotnych.

Alergeny w boczniakach po kaszubsku

Lista alergenów dla boczniaków po kaszubsku przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Sos sojowy
  • Soja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Sos sojowy
  • Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • gorczyca

Wartości odżywcze boczniaków po kaszubsku

na 100g gotowej potrawy

Filiżanka boczniaków (86 g) zawiera aż 2 g błonnika. Znaleźć można również w nich wiele witamin, fosfor, potas, cynk, żelazo i magnez.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(180g)
Energia (kcal)
83.32
149.98
Białko (g)
2.37
4.26

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(180g)
Węglowodany (g)
7.72
13.90
Węglowodany przyswajalne (g)
5.76
10.37
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.96
3.53
Brak danych dla: ocet balsamiczny.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(180g)
Tłuszcz (g)
5.44
9.80
Tłuszcze nasycone (g)
0.74
1.34
Tłuszcze nienasycone (g)
4.70
8.46
Tłuszcze jednonasycone (g)
1.96
3.52
Tłuszcze wielonasycone (g)
2.74
4.94
Cholesterol (mg)
0.00
0.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(180g)
Witamina A (µg (mcg))
5.63
10.13
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.10
0.18
Brak danych dla: olej rzepakowy, ocet balsamiczny.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: olej rzepakowy, ocet balsamiczny.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
2.62
4.71
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.36
0.65
Brak danych dla: ocet balsamiczny.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: olej rzepakowy, ocet balsamiczny.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.08
0.15
Brak danych dla: olej rzepakowy, ocet balsamiczny.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.20
0.36
Brak danych dla: olej rzepakowy, ocet balsamiczny.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
2.77
4.99
Brak danych dla: olej rzepakowy, ocet balsamiczny.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
24.39
43.91
Brak danych dla: olej rzepakowy, ocet balsamiczny.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
69.47
125.05
Brak danych dla: olej rzepakowy, ocet balsamiczny.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(180g)
Sód (mg)
251.31
452.36
Potas (mg)
312.70
562.86
Wapń (mg)
9.97
17.94
Fosfor (mg)
77.76
139.97
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
15.97
28.74
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.98
1.76
Cynk (mg)
0.49
0.88
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.16
0.29
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny boczniaków po kaszubsku 15
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania boczniaków po kaszubsku

Koszt składników
57.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Boczniaki
500 g
5.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 2
10.00
Za 500 g
Olej rzepakowy
20 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.14
Za 20 ml
Cebula
200 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 200 g
Śliwki suszone
30 g
5.50
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.82
Za 30 g
Koncentrat pomidorowy
40 g
3 łyżki
1.50
Za 80,0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 40 g
Ocet balsamiczny
30 ml
3 łyżki
7.00
Za 250,0 ml
Liczba opakowań 1
0.84
Za 30 ml
Sos sojowy
20 ml
2 łyżki
7.00
Za 150,0 ml
Liczba opakowań 1
0.93
Za 20 ml
Ogórki kiszone
100 g
2 sztuki
6.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
1.20
Za 100 g
Olej lniany
30 ml
3 łyżki
10.00
Za 250,0 ml
Liczba opakowań 1
1.20
Za 30 ml
Koszt składników
57.00