Przepis na boczniaki po azjatycku krok po kroku

Składniki dla 2 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, ocet ryżowy, chilli, imbir mielony, mielony czosnek, trawa cytrynowa
To będzie niezbędne
patelnia duża, kuchenka, garnek, miseczka

Na patelni rozgrzej oliwę. Podsmaż na niej obrane i pokrojone w piórka szalotki. Gdy będą rumiane, dodaj do nich oczyszczone boczniaki. Smaż całość przez 5 minut.

Marchew obierz. Razem z papryką pokrój je na cienkie paseczki. Dodaj do grzybów. Całość smaż przez 10 minut.

W garnku zblanszuj groszek cukrowy we wrzątku przez 2 minuty, następnie dodaj go do pozostałych składników na patelni.

W miseczce zmieszaj sos sojowy, syrop klonowy, ocet ryżowy i wszystkie przyprawy. Dodaj 5 łyżek wody i ponownie zamieszaj.

Sos wlej do grzybów i duś je kolejne 10 minut.

Boczniaki po azjatycku podane w miseczce na makaronie.
boczniaki po azjatycku
Koszt przygotowania dania
18.37 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
299 kcal
Liczba alergenów w daniu
2
45

Boczniaki po azjatycku - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o boczniakach po azjatycku

Boczniaki po azjatycku to gratka dla wszystkich miłośników orientalnej kuchni. Są smaczne, a przy tym naprawdę proste w przygotowaniu. Sprawdzą się idealnie w diecie roślinnej, ze względu na swój potencjał prozdrowotny. Najlepiej połączyć je z makaronem lub ryżem. Będą wspaniałym dodatkiem, ale również podstawą dań głównych.

Przepis na boczniaki po azjatycku jest niezwykle prosty, dlatego spokojnie poradzą sobie z nim osoby początkujące, które dopiero próbują ciekawych kuchennych rozwiązań. To danie, choć może się wydawać skomplikowane, wcale takie nie jest. Najważniejsze to najpierw dobrze oczyścić grzyby, choć te sprzedawane w sklepach coraz częściej są już w pełni oczyszczone. Warto korzystać z boczniaków na co dzień, bo ich zalety sięgają dużo dalej niż tylko ciekawy smak. To wspaniałe źródło wielu dobroczynnych składników odżywczych. Na szczęście zyskują coraz większą popularność ze względu na zwiększenie ilości osób na diecie wegetariańskiej i wegańskiej. To danie jest w pełni roślinne, dlatego warto je wykorzystać na co dzień. Boczniak gra w tym przepisie pierwsze skrzypce. To jeden z tych grzybów, który charakteryzuje się niezwykle wysoką zawartością witamin, ale również składników mineralnych, czy substancji prozdrowotnych, dlatego dobrze jest włączyć je do swojej codziennej diety. Obfitują w żelazo i wapń, dwa pierwiastki, których zwykle brakuje na dietach roślinnych, ale nie tylko. Dodatkowo zawierają cały komplet witamin z grupy B, dzięki czemu pozytywnie wpływają na układ nerwowy i mięśniowy. To również dobre źródło witaminy C, która niezbędna jest dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. Oprócz tego dostarczają również magnezu i potasu, bez których nie jest możliwe odpowiednie funkcjonowanie układu mięśniowego, ale również dobre trawienie i zdrowie układu krwionośnego. Dlatego warto dbać, żeby boczniaki gościły w menu jak najczęściej.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić boczniaki po azjatycku, by były naprawdę smaczne, a przy okazji bardzo ciekawe i nieskomplikowane, to ten prosty przepis świetnie się sprawdzi. To idealna propozycja na obiad po chińsku. Grzyby przygotowane w ten sposób są tak dobre, że ciężko jest przejść obok nich obojętnie. Całość otula specjalna marynata, na którą składa się sos sojowy i syrop klonowy.

Wartości odżywcze boczniaków po azjatycku

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(423g)
Energia (kalorie)
70.74 kcal
299.23 kcal
Białko
2.36 g
10.00 g

Węglowodany w boczniakach po azjatycku

Na 100g
Na porcję
(423g)
Węglowodany
8.19 g
34.64 g
Węglowodany przyswajalne
6.37 g
26.94 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
1.82 g
7.70 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(423g)
Tłuszcz
3.84 g
16.22 g
Tłuszcze nasycone
0.78 g
3.28 g
Tłuszcze nienasycone
3.06 g
12.94 g
Brak danych dla: papryka żółta.
czytaj dalej
Tłuszcze jednonasycone
2.61 g
11.04 g
Brak danych dla: papryka żółta.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
0.45 g
1.90 g
Brak danych dla: papryka żółta.
czytaj dalej
Cholesterol
0.00 mg
0.00 mg

Witaminy w przepisie na boczniaki po azjatycku

Na 100g
Na porcję
(423g)
Witamina A
96.12 µg (mcg)
406.58 µg (mcg)
Witamina B6
0.18 mg
0.77 mg
Witamina B12
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Witamina C
59.39 mg
251.23 mg
Witamina D
0.25 µg (mcg)
1.05 µg (mcg)
Witamina E
0.61 mg
2.58 mg
Brak danych dla: papryka żółta.
czytaj dalej
Retinol
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Tiamina
0.08 mg
0.34 mg
Ryboflawina
0.18 mg
0.75 mg
Niacyna
2.30 mg
9.73 mg
Foliany
29.10 µg (mcg)
123.10 µg (mcg)
Beta karoten
969.44 µg (mcg)
4100.75 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na boczniaki po azjatycku

Na 100g
Na porcję
(423g)
Sód
308.25 mg
1303.92 mg
Potas
309.62 mg
1309.67 mg
Wapń
16.86 mg
71.33 mg
Fosfor
70.02 mg
296.18 mg
Magnez
18.59 mg
78.62 mg
Żelazo
0.96 mg
4.06 mg
Cynk
0.47 mg
1.98 mg
Miedź
0.14 mg
0.58 mg
Mangan
0.16 mg
0.69 mg
Brak danych dla: marchewka, sos sojowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny boczniaków po azjatycku 45
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w boczniakach po azjatycku

Lista alergenów dla boczniaków po azjatycku przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Sos sojowy
  • Soja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Sos sojowy

Cena przygotowania boczniaków po azjatycku

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Boczniaki
300 g
5.00
Za 250.0 g
Liczba opakowań 2
6.00
Za 300 g
Syrop klonowy
15 g
1 łyżka
23.00
Za 250.0 g
Liczba opakowań 1
1.38
Za 15 g
Oliwa z oliwek
30 ml
2 łyżki
20.00
Za 500.0 ml
Liczba opakowań 1
1.20
Za 30 ml
Cebula szalotka
60 g
3 szt
6.00
Za 250.0 g
Liczba opakowań 1
1.44
Za 60 g
Marchewka
90 g
2 szt
2.50
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
0.23
Za 90 g
Papryka żółta
250 g
1 szt
1.50
Za 150.0 g
Liczba opakowań 2
2.50
Za 250 g
Groszek cukrowy
55 g
1 garść
16.00
Za 250.0 g
Liczba opakowań 1
3.52
Za 55 g
Sos sojowy
45 ml
3 łyżki
7.00
Za 150.0 ml
Liczba opakowań 1
2.10
Za 45 ml
Koszt składników
87.50
Jak oceniasz przepis na boczniaki po azjatycku
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100.0% osób