Przepis na boczniaki po azjatycku krok po kroku
- Boczniaki 300 g
- Syrop klonowy 15 g 1 łyżka
- Oliwa z oliwek 30 ml 2 łyżki
- Cebula szalotka 60 g 3 szt
- Marchewka 90 g 2 szt
- Papryka żółta 250 g 1 szt
- Groszek cukrowy 55 g 1 garść
- Sos sojowy 45 ml 3 łyżki
Na patelni rozgrzej oliwę. Podsmaż na niej obrane i pokrojone w piórka szalotki. Gdy będą rumiane, dodaj do nich oczyszczone boczniaki. Smaż całość przez 5 minut.
Marchew obierz. Razem z papryką pokrój je na cienkie paseczki. Dodaj do grzybów. Całość smaż przez 10 minut.
W garnku zblanszuj groszek cukrowy we wrzątku przez 2 minuty, następnie dodaj go do pozostałych składników na patelni.
W miseczce zmieszaj sos sojowy, syrop klonowy, ocet ryżowy i wszystkie przyprawy. Dodaj 5 łyżek wody i ponownie zamieszaj.
Sos wlej do grzybów i duś je kolejne 10 minut.
Często zadawane pytania
-
Fasola po bretońsku
-
Ratatuj
-
Pasztet wegetariański
-
Flaczki z boczniaków
-
Kotlet z kaszy gryczanej
-
Fuczki
-
Placki z kabaczka
-
Ryba smażona
-
Cannoli ze szpinakiem
-
Tartaletki z warzywami
-
Małdrzyki
-
Spaghetti neapolitana
-
Risotto ze szparagami
-
Kotleciki z ziemniaków
-
Kotlety z brokułów
-
Makaron z tofu
-
Ryż z jajkiem
-
Cukinia z piekarnika
-
Szybki obiad wegański

(liczba kalorii)
Boczniaki po azjatycku - cechy przepisu
Więcej o boczniakach po azjatycku
Boczniaki po azjatycku to gratka dla wszystkich miłośników orientalnej kuchni. Są smaczne, a przy tym naprawdę proste w przygotowaniu. Sprawdzą się idealnie w diecie roślinnej, ze względu na swój potencjał prozdrowotny. Najlepiej połączyć je z makaronem lub ryżem. Będą wspaniałym dodatkiem, ale również podstawą dań głównych.
Przepis na boczniaki po azjatycku jest niezwykle prosty, dlatego spokojnie poradzą sobie z nim osoby początkujące, które dopiero próbują ciekawych kuchennych rozwiązań. To danie, choć może się wydawać skomplikowane, wcale takie nie jest. Najważniejsze to najpierw dobrze oczyścić grzyby, choć te sprzedawane w sklepach coraz częściej są już w pełni oczyszczone. Warto korzystać z boczniaków na co dzień, bo ich zalety sięgają dużo dalej niż tylko ciekawy smak. To wspaniałe źródło wielu dobroczynnych składników odżywczych. Na szczęście zyskują coraz większą popularność ze względu na zwiększenie ilości osób na diecie wegetariańskiej i wegańskiej. To danie jest w pełni roślinne, dlatego warto je wykorzystać na co dzień. Boczniak gra w tym przepisie pierwsze skrzypce. To jeden z tych grzybów, który charakteryzuje się niezwykle wysoką zawartością witamin, ale również składników mineralnych, czy substancji prozdrowotnych, dlatego dobrze jest włączyć je do swojej codziennej diety. Obfitują w żelazo i wapń, dwa pierwiastki, których zwykle brakuje na dietach roślinnych, ale nie tylko. Dodatkowo zawierają cały komplet witamin z grupy B, dzięki czemu pozytywnie wpływają na układ nerwowy i mięśniowy. To również dobre źródło witaminy C, która niezbędna jest dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. Oprócz tego dostarczają również magnezu i potasu, bez których nie jest możliwe odpowiednie funkcjonowanie układu mięśniowego, ale również dobre trawienie i zdrowie układu krwionośnego. Dlatego warto dbać, żeby boczniaki gościły w menu jak najczęściej.
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić boczniaki po azjatycku, by były naprawdę smaczne, a przy okazji bardzo ciekawe i nieskomplikowane, to ten prosty przepis świetnie się sprawdzi. To idealna propozycja na obiad po chińsku. Grzyby przygotowane w ten sposób są tak dobre, że ciężko jest przejść obok nich obojętnie. Całość otula specjalna marynata, na którą składa się sos sojowy i syrop klonowy.
Wartości odżywcze boczniaków po azjatycku
Energia i białka
(423g)
Węglowodany w boczniakach po azjatycku
(423g)
Tłuszcze
(423g)
Witaminy w przepisie na boczniaki po azjatycku
(423g)
Składniki mineralne w przepisie na boczniaki po azjatycku
(423g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w boczniakach po azjatycku
Lista alergenów dla boczniaków po azjatycku przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Sos sojowy
-
Soja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Sos sojowy