Boczniaki marynowane

Opublikowano: 29.11.2021 r., 17:47 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Boczniaki marynowane podane w słoiku z przyprawami.
Boczniaki marynowane
Boczniaki marynowane to pyszna opcja dla wszystkich miłośników roślinnych przetworów. Boczniaki charakteryzują się pysznym smakiem i bogatym aromatem.
Przygotowanie 20 min
Pasteryzacja i Marynowanie 20 min
42 kcal
Kcal w porcji
130 g
Wielkość porcji
15
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 10 porcji
  • Boczniaki (1000 g)
  • Ocet spirytusowy pół szklanki (125 ml)
  • Cukier 1 łyżeczka (5 g)
  • Sól (5 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, gorczyca, liście laurowe
Sprzęt kuchenny
piekarnik, kuchenka, garnek, słoiki, duża miska

Przepis na boczniaki marynowane krok po kroku

Grzyby oczyść delikatnie.

Następnie wrzuć je do garnka i zalej szklanką wody.

Gotuj przez 5 minut.

Przełóż do czystych słoików.

Do garnka wlej 3 szklanki wody i ocet.

Dodaj cukier, sól, gorczyce i liść laurowy.

Całość gotuj przez 20 minut.

Grzyby zalej zalewą i dobrze zakręć zakrętki.

Słoiki pasteryzuj w piekarniku nagrzanym do 110 stopni przez 15 minut.

Jak oceniasz przepis na boczniaki marynowane
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 91,2% osób

Więcej informacji na temat boczniaków marynowanych

Boczniaki marynowane to idealna alternatywa dla zwyczajowych grzybków w occie. Są niezwykle smaczne, a przy okazji łatwe w przygotowaniu. Są dostępne w sklepie przez cały rok, dlatego nie trzeba się martwić, że minie odpowiednia pora na ich przyrządzenie. Cały przepis przypomina klasyczną wersję, jednak bazą jest jeden z najbardziej niedocenianych grzybów.

Przepis na boczniaki marynowane pozwala stworzyć ciekawy i pyszny dodatek do dań głównych. Grzybki mają uniwersalne zastosowanie. Sprawdzą się równie jako uzupełnienie dania głównego, ale też dodatek do sałatek czy past kanapkowych. Mają mocny smak, to ze względu na specjalną zalewę na bazie octu, która pozwala nie tylko zachować im pyszny smak, ale również zakonserwować się odpowiednio. Głównym składnikiem tego przetworu są oczywiście grzyby. Boczniki, bo to właśnie one królują w tej wersji, są niebywale smaczne. Jednak nie jest to ich jedyna właściwość. Obecnie zyskują one coraz większą popularność, głównie dzięki spopularyzowaniu kuchni roślinnej, w której odrywają one ogromną rolę. To jeden z tych grzybów, który charakteryzuje się niezwykle wysoką zawartością witamin, składników mineralnych, ale również substancji prozdrowotnych, dlatego dobrze by gościł w codziennym menu. Boczniaki zawierają cały komplet witamin z grupy B, dzięki czemu pozytywnie wpływają na układ nerwowy i mięśniowy. To również dobre źródło witaminy C, która niezbędna jest dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. Obfitują w żelazo i wapń, dwa pierwiastki, których zwykle brakuje na dietach roślinnych. Oprócz tego dostarczają również magnezu i potasu, bez których nie jest możliwe odpowiednie funkcjonowanie układu mięśniowego, ale również dobre trawienie i zdrowie układu krwionośnego. Dlatego warto dbać, by grzyby te pojawiały się na talerzach jak najczęściej. Ten przepis pozwala na przedłużenie ich trwałości.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić boczniaki marynowane do słoików w zalewie octowej, które świetnie sprawdzą się świetnie na zimę, to ten prosty przepis sprawdzi się idealnie. Powstają z niego przetwory, które są tak dobre, że ciężko jest przejść obok nich obojętnie.

Alergeny w boczniakach marynowanych

Lista alergenów dla boczniaków marynowanych przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • gorczyca

W przepisie na boczniaki marynowane nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:

  • liście laurowe
Dane na temat potencjalnych alergenów w tych składnikach musisz wyszukać samodzielnie.

Wartości odżywcze boczniaków marynowanych

na 100g gotowej potrawy

To zdrowa opcja dla wszystkich, pełna selenu.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(130g)
Energia (kcal)
32.75
42.58
Białko (g)
2.92
3.79
Fenyloalanina (mg)
0.10
0.13

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(130g)
Węglowodany (g)
5.81
7.55
Węglowodany przyswajalne (g)
3.78
4.92
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
2.03
2.63

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(130g)
Tłuszcz (g)
0.36
0.47
Tłuszcze nasycone (g)
0.23
0.30
Tłuszcze nienasycone (g)
0.13
0.17
Tłuszcze trans (g)
0.00
0.00
Cholesterol (mg)
0.00
0.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(130g)
Witamina A (µg (mcg))
1.76
2.29
Witamina B6 (mg)
0.10
0.13
Witamina B12 (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina C (mg)
0.00
0.00
Witamina D (µg (mcg))
0.62
0.80
Witamina E (mg)
0.00
0.00
Retinol (µg (mcg))
0.00
0.00
Tiamina (mg)
0.11
0.15
Ryboflawina (mg)
0.31
0.40
Niacyna (mg)
4.37
5.68
Foliany (µg (mcg))
33.48
43.52
Beta karoten (µg (mcg))
25.55
33.22

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(130g)
Sód (mg)
187.01
243.11
Potas (mg)
370.31
481.40
Wapń (mg)
3.41
4.44
Fosfor (mg)
106.17
138.02
Magnez (mg)
15.97
20.77
Żelazo (mg)
1.18
1.53
Cynk (mg)
0.68
0.88
Miedź (mg)
0.21
0.28
Mangan (mg)
0.10
0.14
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny boczniaków marynowanych 15
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania boczniaków marynowanych

Koszt składników
26.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Boczniaki
1000 g
5.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 4
20.00
Za 1000 g
Ocet spirytusowy
125 ml
pół szklanki
3.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
0.75
Za 125 ml
Cukier
5 g
1 łyżeczka
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.01
Za 5 g
Sól
5 g
1.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.01
Za 5 g
Koszt składników
26.50