Boczniak z piekarnika

Opublikowano: 02.02.2022 r., 22:13 | Autor: Ewa Cierpiał
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Boczniak z piekarnika podany w czarnej patelni żaroodpornej
Boczniak z piekarnika
Boczniak z piekarnika to szybki wege dodatek do dań głównych. Te pyszne grzyby o kształcie muszli ostryg przygotowane tylko z oliwą i przyprawami naprawdę Was zaskoczą.
Przygotowanie 10 min
Pieczenie 20 min
52 kcal
Kcal w porcji
50 g
Wielkość porcji
15
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 5 porcji
  • Boczniaki (250 g)
  • Czosnek 8 ząbków (56 g)
  • Oliwa z oliwek 2 łyżki (20 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, tymianek, czosnek
Sprzęt kuchenny
piekarnik, naczynie żaroodporne

Przepis na boczniaka z piekarnika krok po kroku

Grzyby oczyść. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni C.

Naczynie żaroodporne skrop oliwą.

Ułóż w nim boczniaku.

Oprósz z wierzchu solą i pieprzem.

Czosnek obierz i ząbki poukładaj między grzybami.

Na wierzchu połóż gałązki tymianku.

Piecz przez 20 minut.

Jak oceniasz przepis na boczniaka z piekarnika
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 88,6% osób

Więcej informacji na temat boczniaka z piekarnika

Boczniak z piekarnika to szybki wege dodatek do dań głównych. Te pyszne grzyby o kształcie muszli ostryg przygotowane tylko z oliwą i przyprawami naprawdę Was zaskoczą.

Jeśli chcesz przygotować ten sprawdzony przepis na boczniaki z piekarnika, potrzebujesz 250 g tych grzybów. Dodatkowo ząbki czosnku, oliwę, gałązki tymianku, sól i pieprz. Na samym początku oczyść grzyby. Naczynie żaroodporne skrop oliwą. Ułóż w nim grzyby i oprósz solą i pieprzem. Pomiędzy grzyby ułóż ząbki czosnku, a na wierzch połóż tymianek. Całość upiecz w 200 stopniach Celsjusza przez 20 minut. Podawaj od razu po przygotowaniu lub chwilę po ostudzeniu. Pieczone boczniaki są naprawdę smaczne!

Boczniaki to duże, jadalne grzyby. Poznać je można po szaro-białej barwie kapeluszy przywodzących na myśl ostrygi. Popularne są w kuchni azjatyckiej, a pochodzą z Azji Syberyjskiej. Występuję kilka rodzajów boczniaków. Rozróżniamy odmianę perłową, ostrygowatą czy królewską. Pomimo że wydaje się, iż grzyby nie zawierają wartości odżywczych. To w przypadku właśnie boczniaków- nic bardziej mylnego.

Te niezwykłe grzybki cenione są za swój mięsisty smak, dlatego często stosowane są jako wege zamiennik mięsa. Są dobre w smaku, niskokaloryczne, jednocześnie dostarczając znaczną ilość białka i węglowodanów. Zawierają niewiele cukru prostego, przez co ich indeks glikemiczny wynosi 15. Dodatkowo filiżanka boczniaków (86 g) zawiera aż 2 g błonnika. Znaleźć można również w nich wiele witamin, fosfor, potas, cynk, żelazo i magnez. Wszystkie te składniki mają pozytywny wpływ na pracę mózgu, układu sercowo-naczyniowego czy układu immunologicznego.

Co najbardziej zaskakujące, w badaniach in vitro wykazano, że boczniaki są w stanie zatrzymać wzrost i rozprzestrzenianie się komórek raka okrężnicy i raka piersi. W podobnych badaniach wykazano, że mogą pomagać w terapii nowotworu jelita grubego czy białaczki.

Ze względu na to, że grzyby należą do produktów alergizujących, warto zwracać uwagę na to, kto je spożywa. Dodatkowo w większości zawierają dużo puryn, dlatego nie są polecane dla osób chorujących na dnę moczanową- mogą nasilić jej objawy.

Mam nadzieję, że nasze wskazówki jak zrobić boczniaki w piekarniku okazały się pomocne i wypróbujecie nasz przepis. Nawet najprostsza potrawa może nieść wiele korzyści zdrowotnych.

Alergeny w boczniaku z piekarnika

Lista alergenów dla boczniaka z piekarnika przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na boczniaka z piekarnika

Wartości odżywcze boczniaka z piekarnika

na 100g gotowej potrawy

Filiżanka boczniaków (86 g) zawiera aż 2 g błonnika. Znaleźć można również w nich wiele witamin, fosfor, potas, cynk, żelazo i magnez. Wszystkie te składniki mają pozytywny wpływ na pracę mózgu, układu sercowo-naczyniowego czy układu immunologicznego.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(50g)
Energia (kcal)
105.13
52.57
Białko (g)
3.63
1.82
Fenyloalanina (mg)
0.22
0.11

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(50g)
Węglowodany (g)
10.36
5.18
Węglowodany przyswajalne (g)
8.23
4.12
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
2.12
1.06

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(50g)
Tłuszcz (g)
6.54
3.27
Tłuszcze nasycone (g)
1.25
0.63
Tłuszcze nienasycone (g)
5.28
2.64
Tłuszcze jednonasycone (g)
4.50
2.25
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.78
0.39
Cholesterol (mg)
0.00
0.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(50g)
Witamina A (µg (mcg))
1.53
0.77
Witamina B6 (mg)
0.30
0.15
Witamina B12 (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina C (mg)
5.36
2.68
Witamina D (µg (mcg))
0.54
0.27
Witamina E (mg)
0.90
0.45
Retinol (µg (mcg))
0.00
0.00
Tiamina (mg)
0.13
0.07
Ryboflawina (mg)
0.29
0.14
Niacyna (mg)
3.92
1.96
Foliany (µg (mcg))
29.66
14.83
Beta karoten (µg (mcg))
23.10
11.55

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(50g)
Sód (mg)
16.85
8.42
Potas (mg)
391.03
195.52
Wapń (mg)
33.45
16.73
Fosfor (mg)
118.31
59.15
Magnez (mg)
18.10
9.05
Żelazo (mg)
1.35
0.67
Cynk (mg)
0.79
0.39
Miedź (mg)
0.24
0.12
Mangan (mg)
0.37
0.19
Szacunkowy indeks glikemiczny boczniaka z piekarnika 15
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania boczniaka z piekarnika

Koszt składników
31.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Boczniaki
250 g
5.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
5.00
Za 250 g
Czosnek
56 g
8 ząbków
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 2
3.36
Za 56 g
Oliwa z oliwek
20 ml
2 łyżki
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
0.80
Za 20 ml
Koszt składników
31.00