Boczek z szynkowara
- Boczek wieprzowy bez kości (1000 g)
- Sól peklująca (20 g)
Przepis na boczek z szynkowara krok po kroku
Mięso oczyść. Wymieszaj z solą peklującą i przyprawami. Wstaw na noc do lodówki.
Mięso włóż do szynkowara, dokładnie dociskając.
Szynkowar włóż do dużego garnka z ciepłą wodą.
Gotuj całość przez 2 godziny.
Po gotowaniu szynkę schłodź i przechowuj w lodówce.
-
Szynka z szynkowara
-
Wędlina z szynkowara
-
Schab z szynkowara
-
Mielonka z szynkowara
-
Wędliny z szynkowara
-
Karkówka z szynkowara
-
Łopatka z szynkowara
-
Golonka z szynkowara
-
Kiełbasa z szynkowara
-
Szynka z szynkowara z żelatyną
-
Kurczak z szynkowara
-
Pierś z indyka z szynkowara
-
Pasztet z szynkowara
-
Salceson z szynkowara
-
Marynata do schabu z szynkowara
-
Wołowina z szynkowara
-
Filet z indyka z szynkowara
-
Dania z szynkowara
Więcej informacji na temat boczku z szynkowara
Boczek z szynkowara to świetna opcja na pyszny dodatek do kanapek. Smakuje wybornie, a przy okazji sprawdza się dla całej rodziny. To dobra opcja dla miłośników mięs.
Przepis na boczek z szynkowara to wspaniała opcja dla wszystkich osób, które szukają ciekawych dodatków do kanapki. Ta wędlina jest bardzo aromatyczna, to dlatego, że przygotowuje się ją samodzielnie z wykorzystaniem ulubionych przypraw i ziół. Dzięki temu można stworzyć tak wyjątkową kompozycję, która na pewno przypadnie do gustu wszystkim osobom, które tylko jej spróbują. Boczek przygotowany w taki sposób jest bardzo dobry, ale również niezwykle miękki i soczysty.
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić boczek z szynkowara, by był pyszny, a przy okazji łatwy, to ten prosty przepis na pewno przypadnie Ci do gustu. Boczek super sprawdza się do chleba, gdyż jest niezwykle dobry. Jest tak smaczny, gdyż dodaje się do nieco wybranej mieszanki przypraw. Można go również wcześniej zamarynować, by smakował jeszcze lepiej. By to zrobić wystarczy połączyć oliwę z ziołami i zostawić w niej mięso na kilka godzin. W tym wyrobie to właśnie mięso jest najważniejsze. Stawia się w tym wypadku na boczek wieprzowy. Choć jest to wybór niezwykle tłusty, warto jednak kawałki z mniejszą ilością tłuszczu. To właśnie dzięki temu całość będzie nieco zdrowsza. Warto pamiętać, że nadmiar tłuszczu z mięsa negatywnie wpływa na układ krwionośny. Jednak kawałki ze zbyt małą ilością tłuszczu również się nie sprawdzą, gdyż to właśnie on nadaje całości odpowiedniego smaku, Wszystkie składniki do wykonania można dostać w każdym większym sklepie. Jednak warto zadbać wcześniej o specjalistyczny sprzęt, który pozwoli na sprawne wykonywanie tego wyrobu w swoim domu. Wszystko można zamówić przez Internet lub kupić w specjalnym sklepie wędliniarskim. Dobre jest w nim to, że można dostosować ilość przypraw do swoich własnych preferencji. Tak samo z ilością soli. Dzięki temu boczek swojej roboty jest znacznie zdrowszy. Będzie też lepszym wyborem dla osób z nadciśnieniem czy schorzeniami kardiologicznymi.
Alergeny w boczku z szynkowara
Lista alergenów dla boczku z szynkowara przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na boczek z szynkowara
Wartości odżywcze boczku z szynkowara
To danie zawiera dość sporo nasyconych kwasów tłuszczowych, dlatego nie powinno gościć w menu zbyt często.
Energia i białka
(102g)
Węglowodany
(102g)
Tłuszcze
(102g)
Witaminy
(102g)
Składniki mineralne
(102g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.