Boczek z grilla

Opublikowano: 07.04.2021 r., 12:01 | Autor: Aleksandra Dziura
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Boczek z grilla i chleb
Boczek z grilla
Boczek z grilla, czyli jeden z najważniejszych i najbardziej ulubionych mięsnych dodatków do grilla. Idealny w formie grillowanych plastrów, czy dodatków do szaszłyków.
Przygotowanie 25 min
157 kcal
Kcal w porcji
40 g
Wielkość porcji
Indeks glikemiczny
Składniki dla 1 porcji
  • Boczek wieprzowy bez kości (40 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
przyprawa do mięs
Sprzęt kuchenny
grill elektryczny, grill, szczypce do grilla

Przepis na boczek z grilla krok po kroku

Boczek pokrój w cienkie podłużne plastry.

Przełóż do miski i posyp przyprawami.

Całość dokładnie wymieszaj, rozprowadzając przyprawy po całych kawałkach boczku.

Odstaw do lodówki na 30-60 min, aby mięso się zamarynowało.

Grilluj na rozgrzanym grillu, co chwila doglądając i obracając plastry, aby się nie przypaliły.

Jak oceniasz przepis na boczek z grilla
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 91,8% osób

Więcej informacji na temat boczku z grilla

Boczek z grilla to danie bez którego wiele osób nie wyobraża sobie rodzinnego grillowania, czy spotkań, jak tylko rozpocznie się sezon grillowy. Niezwykle szybki i prosty w przygotowaniu grillowany boczek może być podawany w towarzystwie grillowanych lub świeżych warzyw, jako składnik szaszłyków, czy sałatek. W każdej formie posmakuje wszystkim, również dzieciom.

Przepis na boczek z grilla nie jest skomplikowany, ani czasochłonny, sprawdzi się więc w sytuacjach kiedy na przygotowania nie mamy dużo czasu. Kluczowe jest odpowiednie dobranie przypraw, dzięki którym będzie on będzie smakowity i aromatyczny, a także odpowiedni czas grillowania, aby plastry były chrupiące, ale nie przypalone, czy zwęglone. Odpowiedź na pytania jak przyprawić i czym przyprawić boczek na grilla nie będzie jednoznaczna, ponieważ to jakich przypraw użyjemy będzie zależne od indywidualnych upodobań. Dzięki temu możemy przygotować kilka wersji, co sprawi, że każdy gość znajdzie coś dla siebie. Na przykład, marynata osób lubiących ostre i pikantne smaki powinna uwzględniać przyprawy takie jak papryka mielona, papryczki chilli lub jalapenos, a także duże ilości czosnku. Aby zamarynować boczek można wykorzystać również gotowe mieszanki przypraw przeznaczone specjalnie do grillowanych mięs wieprzowych. Jak zamarynować boczek na grilla? Surowy lub wędzony boczek należy pokroić w cienkie plastry. Następnie oliwę z oliwek extra virgin wystarczy wymieszać z wybranymi przyprawami, odrobiną musztardy i wybranymi dodatkami, ziołami i przyprawami. Następnie w marynacie należy obtoczyć kawałki mięsa i marynować minimum godzinę. Im dłuższy czas marynowania tym bardziej wyrazisty smak mięsa po upieczeniu, dlatego, mięso można przygotować już dzień wcześniej przed planowanym grillem i marynować całą noc. Jeśli mamy mniej czasu boczek wystarczy posypać wybranymi przyprawami i odrazu wrzucić na grilla. Kluczowe jest też kwestia tego jak grillować boczek. Cienkie plastry nie wymagają długiego czasu, dlatego najlepiej co chwila doglądać mięsa, aby nie przypaliło się zbyt szybko.

Grillowany boczek idealnie smakuje w towarzystwie grillowanych warzyw na przykład ziemniaków, marchewek, cukinii, czy bakłażana, a także pieczarek. Można podawać jego również z sałatką ze świeżych warzyw, na przykład ze szpinaku, rukoli i pomidorków koktajlowych, czy domowymi frytkami. W plastry grillowanego boczku można zawinąć również kawałki innych mięs.

Alergeny w boczku z grilla

Lista alergenów dla boczku z grilla przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • przyprawa do mięs

Wartości odżywcze boczku z grilla

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(40g)
Energia (kcal)
393.00
157.20
Białko (g)
13.70
5.48

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(40g)
Węglowodany (g)
0.00
0.00
Węglowodany przyswajalne (g)
0.00
0.00
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.00
0.00
Sacharoza (cukier) (g)
0.00
0.00
Glukoza (g)
0.00
0.00
Fruktoza (g)
0.00
0.00
Skrobia (g)
0.00
0.00
Laktoza (g)
0.00
0.00

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(40g)
Tłuszcz (g)
37.10
14.84
Tłuszcze nasycone (g)
15.44
6.18
Tłuszcze nienasycone (g)
21.66
8.66
Tłuszcze jednonasycone (g)
15.90
6.36
Tłuszcze wielonasycone (g)
5.76
2.30
Tłuszcze trans (g)
0.15
0.06
Cholesterol (mg)
66.00
26.40

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(40g)
Witamina A (µg (mcg))
11.00
4.40
Witamina B6 (mg)
0.27
0.11
Witamina B12 (µg (mcg))
0.50
0.20
Witamina C (mg)
0.00
0.00
Witamina D (µg (mcg))
0.40
0.16
Witamina E (mg)
0.43
0.17
Retinol (µg (mcg))
11.00
4.40
Tiamina (mg)
0.28
0.11
Ryboflawina (mg)
0.08
0.03
Niacyna (mg)
4.02
1.61
Foliany (µg (mcg))
0.00
0.00
Beta karoten (µg (mcg))
0.00
0.00

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(40g)
Sód (mg)
751.00
300.40
Potas (mg)
201.00
80.40
Wapń (mg)
6.00
2.40
Fosfor (mg)
166.00
66.40
Magnez (mg)
13.00
5.20
Żelazo (mg)
0.38
0.15
Cynk (mg)
1.14
0.46
Miedź (mg)
0.05
0.02
Mangan (mg)
0.01
0.00
Szacunkowy indeks glikemiczny boczku z grilla brak danych
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania boczku z grilla

Koszt składników
4.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Boczek wieprzowy bez kości
40 g
4.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
1.60
Za 40 g
Koszt składników
4.00