Boczek w słoiku

Opublikowano: 23.06.2023 r., 12:53 | Autor: Aleksandra Dziura
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
boczek
Boczek w słoiku
Poznaj przepis na pyszny, domowy boczek w słoiku, idealny do kanapek.
Przygotowanie 20 min
Pasteryzacja 60 min
387 kcal
Kcal w porcji
100 g
Wielkość porcji
10
Indeks glikemiczny
Składniki dla 10 porcji
  • Boczek surowy (1000 g)
  • Czosnek 5 ząbków (25 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, majeranek, papryka słodka, ziele angielskie, liść laurowy
Sprzęt kuchenny
słoiki

Przepis na boczek w słoiku krok po kroku

Boczek opłucz, osusz papierowym ręcznikiem i pokrój w plastry, a następnie w kostkę.

Czosnek obierz i pokrój w plasterki.

W misce wymieszaj boczek z przyprawami i czosnkiem. Przykryj i wstaw do lodówki na kilka godzin.

Boczek rozłóż po równo do słoików, szczelnie zakręć i zapasteryzuj.

Jak oceniasz przepis na boczek w słoiku
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 69,8% osób

Więcej informacji na temat boczku w słoiku

Boczek w słoiku to pomysł na pyszne, domowe, mięsne przetwory o długim terminie przydatności do spożycia. Świetnie sprawdzi się jako dodatek do chleba jak składnik kanapek, sałatek, czy warzywnych sosów. Tradycyjny, domowy boczek w słoiku jest bardzo smaczny i na pewno przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom dań mięsnych i charakterystycznych dla polskiej kuchni. Jak zrobić boczek w słoiku, aby był naprawdę smaczny i dobry na wiele okazji? Koniecznie czytaj dalej, aby poznać nasz sprawdzony przepis, który będzie dla Ciebie świetną inspiracją i wskazówką. Jego przygotowanie jest bardzo proste i z pewnością sobie z nim poradzisz, nawet jeśli nie masz dużego doświadczenia kulinarnego. Jedyne składniki, które będą Ci potrzebne to świeży boczek, sporo czosnku i przypraw, które będą nadawały mu wyjątkowego smaku i aromatu. Jakie przyprawy warto uwzględnić? Świetnie sprawdzi się między innymi majeranek, liść laurowy i ziele angielskie. Jednak nie musisz się do nich ograniczać. Przyprawy, zarówno ich rodzaj, jak i ilość śmiało dopasuj do swoich preferencji i tego, jakie smaki lubisz na co dzień. Przepis na boczek w słoiku daje wiele możliwości modyfikacji, więc nie bój się eksperymentować w kuchni i próbować różnych wersji. Bardzo ważny jest prawidłowy proces pasteryzacji, który pozwoli zachować jak najdłuższą świeżość i przydatność do spożycia. Dzięki temu możesz za jednym razem przygotować więcej słoików i wykorzystywać je przez długi czas w zależności od potrzeb. Pamiętaj jednak, że boczek jest stosunkowo kaloryczny, dlatego, jeśli masz problemy z utrzymaniem prawidłowej kaloryczności diety, uważaj na jego duże ilości. Poznaj nasz przepis i sprawdź jak krok po kroku zrobić najlepszy boczek do słoika z czosnkiem i ziołami.

Alergeny w boczku w słoiku

Lista alergenów dla boczku w słoiku przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na boczek w słoiku

Wartości odżywcze boczku w słoiku

na 100g gotowej potrawy

Boczek jest stosunkowo kaloryczny, dlatego, jeśli masz problemy z utrzymaniem prawidłowej kaloryczności diety, uważaj na jego duże ilości

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(100g)
Energia (kcal)
387.05
387.05
Białko (g)
13.52
13.52

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(100g)
Węglowodany (g)
0.81
0.81
Węglowodany przyswajalne (g)
0.76
0.76
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.05
0.05

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(100g)
Tłuszcz (g)
36.21
36.21
Tłuszcze nasycone (g)
15.07
15.07
Tłuszcze nienasycone (g)
21.14
21.14
Tłuszcze jednonasycone (g)
15.51
15.51
Tłuszcze wielonasycone (g)
5.63
5.63
Tłuszcze trans (g)
0.15
0.15
Cholesterol (mg)
64.39
64.39

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(100g)
Witamina A (µg (mcg))
10.73
10.73
Witamina B6 (mg)
0.29
0.29
Witamina B12 (µg (mcg))
0.49
0.49
Witamina C (mg)
0.76
0.76
Witamina D (µg (mcg))
0.39
0.39
Witamina E (mg)
0.42
0.42
Retinol (µg (mcg))
10.73
10.73
Tiamina (mg)
0.28
0.28
Ryboflawina (mg)
0.08
0.08
Niacyna (mg)
3.94
3.94
Foliany (µg (mcg))
0.07
0.07
Beta karoten (µg (mcg))
0.12
0.12

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(100g)
Sód (mg)
733.10
733.10
Potas (mg)
205.88
205.88
Wapń (mg)
10.27
10.27
Fosfor (mg)
165.68
165.68
Magnez (mg)
13.29
13.29
Żelazo (mg)
0.41
0.41
Cynk (mg)
1.14
1.14
Miedź (mg)
0.06
0.06
Mangan (mg)
0.05
0.05
Szacunkowy indeks glikemiczny boczku w słoiku 10
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania boczku w słoiku

Koszt składników
43.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Boczek surowy
1000 g
4.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 10
40.00
Za 1000 g
Czosnek
25 g
5 ząbków
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 25 g
Koszt składników
43.00