Boczek rolowany

Opublikowano: 19.09.2022 r., 21:59 | Autor: Oliwia Gawron
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
boczek rolowany
Boczek rolowany
Boczek rolowany idealnie sprawdzi się jako domowa wędlina. Koniecznie poznaj mój przepis i przekonaj się, jak proste jest przygotowanie domowych wędlin.
Przygotowanie 60 min
Pieczenie 60 min
896 kcal
Kcal w porcji
250 g
Wielkość porcji
60
Indeks glikemiczny
Składniki dla 6 porcji
  • Boczek surowy (1500 g)
  • Cebula 1 sztuka (100 g)
  • Czosnek 3 ząbki (15 g)
  • Śliwki suszone 1 garść (70 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, majeranek, cząber, papryka słodka
Sprzęt kuchenny
piekarnik, lodówka

Przepis na boczek rolowany krok po kroku

Boczek dokładnie umyj i oczyść, usuń drobne chrząstki, jeśli występują.

Natrzyj boczek przyprawami.

Cebulę pokrój w plastry, czosnek rozgnieć przez praskę, a śliwki pokrój drobno.

Ułóż wszystko na jednej stronę boczku i mocno zawiń

Ciasno zawiń boczek za pomocą nitki lub sznurka.

Zawiń boczek w folię i odłóż do lodówki na całą noc.

Przełóż boczek do rękawa do pieczenia i upiecz w piekarniku przez godzinę w 180 st. C.

Jak oceniasz przepis na boczek rolowany
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 86,9% osób
Często zadawane pytania

Więcej informacji na temat boczku rolowanego

Boczek rolowany jako idealna propozycja domowej wędliny do kanapek lub pomysł na rodzinny obiad. Przepis na boczek rolowany jest prosty, ale wymaga nieco cierpliwości.

Będziesz potrzebować boczek bez kości, cebulę, czosnek i śliwki suszone.

Pamiętaj, że warto dodawać takie warzywa jak cebula i czosnek do wielu dań obojętnie czy są one na ciepło, czy na zimno. Warzywa te mają właściwości antybakteryjne i przeciwwirusowe, co pozwoli zachować nam odporność, szczególnie teraz w okresie jesienno – zimowym.

Zatem, jak zrobić boczek rolowany?

W pierwszej kolejności boczek dokładnie umyj i oczyść, usuń drobne chrząstki, jeśli występują. Następnie natrzyj boczek przyprawami.

Cebulę pokrój w plastry, czosnek rozgnieć przez praskę, a śliwki pokrój drobno. Ułóż wszystko na jednej stronę boczku i mocno zawiń. Najlepiej jest związać mocno roladę za pomocą sznurka lub nitki, wtedy nic ze środka nam nie wypadnie.

Zawiń boczek w folię i odłóż do lodówki na całą noc. Przełóż boczek do rękawa do pieczenia i upiecz w piekarniku przez godzinę w 180 stopniach. Po tym czasie nasz pyszny, domowy boczek jest gotowy do spożycia. Będzie to idealny pomysł na obiad, ale też na domową wędlinę, wystarczy, że pokroisz boczek w cienkie paski.

Warto stawiać na domowe wędliny, ponieważ unikamy spożywania niepotrzebnych i szkodliwych dodatków do żywności, nadmiaru soli, barwników i konserwantów. W warunkach domowych mamy pewność, jak mięso zostało przygotowane, natomiast te kupne wersje bardzo często mają nie najlepszy skład, nie wiemy także, jak długo dana wędlina leży w ladzie sklepowej. Dlatego bardzo zachęcam do samodzielnego przygotowania wędlin i mięs, szczególnie, teraz gdy wiesz, jak zrobić rolowany boczek, wykorzystaj mój sprawdzony przepis i przekonaj się, że jest najlepszy. W podobny sposób możesz też przygotować schab, który będzie zdecydowanie bardziej chudy, wystarczy, że nadziejesz do suszonymi śliwkami i upieczesz w podobny sposób. Przygotuj dowolną wersję i zdecyduj, która jest najlepsza.

Nie pozostało mi nic innego jak życzyć Ci smacznego!

Alergeny w boczku rolowanym

Lista alergenów dla boczku rolowanego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na boczek rolowany

Wartości odżywcze boczku rolowanego

na 100g gotowej potrawy

Do nadziania boczku możesz użyć dowolnych produktów.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(250g)
Energia (kcal)
358.70
896.76
Białko (g)
12.36
30.91

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(250g)
Węglowodany (g)
2.22
5.54
Węglowodany przyswajalne (g)
1.94
4.85
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.28
0.69

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(250g)
Tłuszcz (g)
33.05
82.62
Tłuszcze nasycone (g)
13.75
34.38
Tłuszcze nienasycone (g)
19.29
48.23
Tłuszcze jednonasycone (g)
14.16
35.40
Tłuszcze wielonasycone (g)
5.13
12.83
Tłuszcze trans (g)
0.13
0.33
Brak danych dla: śliwki suszone.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
58.75
146.88

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(250g)
Witamina A (µg (mcg))
10.37
25.93
Witamina B6 (mg)
0.27
0.67
Witamina B12 (µg (mcg))
0.45
1.11
Witamina C (mg)
0.83
2.07
Witamina D (µg (mcg))
0.36
0.89
Witamina E (mg)
0.38
0.96
Brak danych dla: śliwki suszone.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
9.79
24.48
Tiamina (mg)
0.25
0.64
Ryboflawina (mg)
0.08
0.19
Niacyna (mg)
3.62
9.05
Foliany (µg (mcg))
1.15
2.89
Beta karoten (µg (mcg))
11.94
29.86

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(250g)
Sód (mg)
669.02
1672.54
Potas (mg)
204.13
510.32
Wapń (mg)
9.19
22.97
Fosfor (mg)
152.23
380.57
Magnez (mg)
13.18
32.95
Żelazo (mg)
0.41
1.02
Cynk (mg)
1.04
2.61
Miedź (mg)
0.06
0.14
Mangan (mg)
0.03
0.07
Brak danych dla: cebula.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny boczku rolowanego 60
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania boczku rolowanego

Koszt składników
71.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Boczek surowy
1500 g
4.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 15
60.00
Za 1500 g
Cebula
100 g
1 sztuka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Czosnek
15 g
3 ząbki
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.90
Za 15 g
Śliwki suszone
70 g
1 garść
5.50
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
1.93
Za 70 g
Koszt składników
71.50