Boczek rolowany pieczony w rękawie

Opublikowano: 22.05.2023 r., 7:28 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Boczek rolowany pieczony w rękawie podany na talerzu z nalewką w tle.
Boczek rolowany pieczony w rękawie
Boczek rolowany pieczony w rękawie to doskonała opcja dla wszystkich miłośników mięsnych dań. Sprawdzi się zarówno jako dodatek do kanapek, jak i baza drugiego dania.
Przygotowanie 45 min
Pieczenie 60 min
676 kcal
Kcal w porcji
169 g
Wielkość porcji
5
Indeks glikemiczny
Składniki dla 6 porcji
  • Boczek surowy (1000 g)
  • Oliwa z oliwek (15 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, majeranek, papryka słodka, zioła prowansalskie, mielony czosnek
Sprzęt kuchenny
piekarnik, naczynie żaroodporne, rękaw do pieczenia, sznurek

Przepis na boczek rolowany pieczony w rękawie krok po kroku

Z boczku odkrój skórę i oczyść z chrząstek i błonek.

Mięso natrzyj przyprawami i ziołami z każdej strony.

Boczek ciasno zroluj i zwiąż sznurkiem.

Mięso zawiń w folię spożywczą i włóż do lodówki na co najmniej 4 godziny.

Na dużej patelni rozgrzej oliwę i podsmaż roladę przez 5 minut z każdej strony.

Mięso przełóż do rękawa i zabezpiecz. Włóż do naczynia żaroodpornego.

Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez 1 godzinę.

Jak oceniasz przepis na boczek rolowany pieczony w rękawie
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 86,2% osób

Więcej informacji na temat boczku rolowanego pieczonego w rękawie

Boczek rolowany pieczony w rękawie to doskonała opcja dla wszystkich miłośników mięsnych dań. Sprawdzi się zarówno jako dodatek do kanapek, jak i baza drugiego dania.

Przepis na boczek rolowany pieczony w rękawie to doskonały pomysł na wykorzystanie mięsa wieprzowego w prosty sposób. Pieczenie w rękawie należy do jednych z najlepszych i najbezpieczniejszych dla zdrowia sposobów obróbki termicznej. Zwłaszcza ze względu na brak dodatku tłuszczu. Mięso jest naprawdę smaczne, a przy okazji niezwykle delikatne. Do jego stworzenia używa się również naprawdę sporo przypraw, dzięki czemu jest bardzo aromatyczne, nawet bez smażenia. W przypadku pieczenia w rękawie nie powstaje aromatyczna skórka na powierzchni mięsa. Jednak choć jest ona smaczna, to nie ma zbyt pozytywnego działania na zdrowie. W tej wersji całość jest tak delikatna, że spokojnie sprawdzi się nawet na diecie. By stworzyć na bazie tego mięsa w pełni zbilansowany obiad wystarczy tylko połączyć je ze źródłem węglowodanów złożonych i świeżymi warzywami. Wieprzowina w rękawie to doskonały pomysł na danie, które sprawdzi się na obiad. Boczek pieczony w rękawie skradnie serca wszystkich, którzy go spróbują. Boczek wieprzowy jest mięsem o dużej zawartości tłuszczu. Zawiera również łatwo przyswajalne białko zwierzęce. Białko jest składnikiem wielu enzymów w naszym organizmie, bierze udział w szeregach reakcji odpowiadających za metabolizm. Boczek jest także źródłem wapnia, magnezu i fosforu.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić boczek rolowany pieczony w rękawie, by był najlepszy, to ten prosty przepis stanowi doskonałe rozwiązanie. Dowiesz się z niego jak przyprawić boczek najlepiej, by był niezwykle aromatyczny. Takie mięso sprawdzi się wspaniale na obiad. Jego bazą jest mięso wieprzowe, które jest niezwykle popularne w tradycyjnej polskiej diecie. Jednak zwykle pojawia się ono w postaci kotletów smażonych na dużej ilości tłuszczu, z dość sporym dodatkiem panierki. Co sprawia, że nie jest to najzdrowszy pomysł na posiłek. Można jednak przygotować je w znacznie lepszy i łatwiejszy sposób, dzięki któremu będzie ono mogło stanowić część dobrze zbilansowanej i zdrowej diety.

Alergeny w boczku rolowanym pieczonym w rękawie

Lista alergenów dla boczku rolowanego pieczonego w rękawie przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na boczek rolowany pieczony w rękawie

Wartości odżywcze boczku rolowanego pieczonego w rękawie

na 100g gotowej potrawy

To opcja, która zawiera sporo tłuszczu, więc nie powinna gościć w menu zbyt często.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(169g)
Energia (kcal)
400.26
676.43
Białko (g)
13.50
22.81

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(169g)
Węglowodany (g)
0.00
0.00
Węglowodany przyswajalne (g)
0.00
0.00
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.00
0.00
Sacharoza (cukier) (g)
0.00
0.00
Glukoza (g)
0.00
0.00
Fruktoza (g)
0.00
0.00
Skrobia (g)
0.00
0.00
Laktoza (g)
0.00
0.00

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(169g)
Tłuszcz (g)
38.03
64.27
Tłuszcze nasycone (g)
15.46
26.12
Tłuszcze nienasycone (g)
22.57
38.15
Tłuszcze jednonasycone (g)
16.74
28.30
Tłuszcze wielonasycone (g)
5.83
9.85
Cholesterol (mg)
65.02
109.89

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(169g)
Witamina A (µg (mcg))
10.84
18.32
Witamina B6 (mg)
0.27
0.45
Witamina B12 (µg (mcg))
0.49
0.83
Witamina C (mg)
0.00
0.00
Witamina D (µg (mcg))
0.39
0.67
Witamina E (mg)
0.64
1.08
Retinol (µg (mcg))
10.84
18.32
Tiamina (mg)
0.28
0.47
Ryboflawina (mg)
0.08
0.13
Niacyna (mg)
3.96
6.69
Foliany (µg (mcg))
0.00
0.00
Beta karoten (µg (mcg))
0.00
0.00

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(169g)
Sód (mg)
739.93
1250.48
Potas (mg)
198.04
334.69
Wapń (mg)
5.93
10.02
Fosfor (mg)
163.55
276.39
Magnez (mg)
12.81
21.65
Żelazo (mg)
0.38
0.65
Cynk (mg)
1.12
1.90
Miedź (mg)
0.05
0.08
Mangan (mg)
0.01
0.02
Szacunkowy indeks glikemiczny boczku rolowanego pieczonego w rękawie 5
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania boczku rolowanego pieczonego w rękawie

Koszt składników
60.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Boczek surowy
1000 g
4.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 10
40.00
Za 1000 g
Oliwa z oliwek
15 ml
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
0.60
Za 15 ml
Koszt składników
60.00