Boczek rolowany pieczony w rękawie
- Boczek surowy (1000 g)
- Oliwa z oliwek (15 ml)
Przepis na boczek rolowany pieczony w rękawie krok po kroku
Z boczku odkrój skórę i oczyść z chrząstek i błonek.
Mięso natrzyj przyprawami i ziołami z każdej strony.
Boczek ciasno zroluj i zwiąż sznurkiem.
Mięso zawiń w folię spożywczą i włóż do lodówki na co najmniej 4 godziny.
Na dużej patelni rozgrzej oliwę i podsmaż roladę przez 5 minut z każdej strony.
Mięso przełóż do rękawa i zabezpiecz. Włóż do naczynia żaroodpornego.
Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez 1 godzinę.
-
Schab pieczony w rękawie
-
Karkówka pieczona w rękawie
-
Kaczka pieczona w rękawie
-
Szynka pieczona w rękawie
-
Filet z indyka pieczony w rękawie
-
Karkówka w rękawie
-
Żeberka pieczone w rękawie
-
Kurczak pieczony w rękawie
-
Boczek pieczony w rękawie
-
Udziec z indyka pieczony w rękawie
-
Golonka pieczona w rękawie
-
Ziemniaki pieczone w rękawie
-
Pałeczki z kurczaka w rękawie
-
Karczek pieczony w rękawie
-
Udka pieczone w rękawie
-
Schab ze śliwką w rękawie
-
Żeberka po koreańsku
-
Schab pieczony w całości w piekarniku
-
Dania pieczone w rękawie
Więcej informacji na temat boczku rolowanego pieczonego w rękawie
Boczek rolowany pieczony w rękawie to doskonała opcja dla wszystkich miłośników mięsnych dań. Sprawdzi się zarówno jako dodatek do kanapek, jak i baza drugiego dania.
Przepis na boczek rolowany pieczony w rękawie to doskonały pomysł na wykorzystanie mięsa wieprzowego w prosty sposób. Pieczenie w rękawie należy do jednych z najlepszych i najbezpieczniejszych dla zdrowia sposobów obróbki termicznej. Zwłaszcza ze względu na brak dodatku tłuszczu. Mięso jest naprawdę smaczne, a przy okazji niezwykle delikatne. Do jego stworzenia używa się również naprawdę sporo przypraw, dzięki czemu jest bardzo aromatyczne, nawet bez smażenia. W przypadku pieczenia w rękawie nie powstaje aromatyczna skórka na powierzchni mięsa. Jednak choć jest ona smaczna, to nie ma zbyt pozytywnego działania na zdrowie. W tej wersji całość jest tak delikatna, że spokojnie sprawdzi się nawet na diecie. By stworzyć na bazie tego mięsa w pełni zbilansowany obiad wystarczy tylko połączyć je ze źródłem węglowodanów złożonych i świeżymi warzywami. Wieprzowina w rękawie to doskonały pomysł na danie, które sprawdzi się na obiad. Boczek pieczony w rękawie skradnie serca wszystkich, którzy go spróbują. Boczek wieprzowy jest mięsem o dużej zawartości tłuszczu. Zawiera również łatwo przyswajalne białko zwierzęce. Białko jest składnikiem wielu enzymów w naszym organizmie, bierze udział w szeregach reakcji odpowiadających za metabolizm. Boczek jest także źródłem wapnia, magnezu i fosforu.
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić boczek rolowany pieczony w rękawie, by był najlepszy, to ten prosty przepis stanowi doskonałe rozwiązanie. Dowiesz się z niego jak przyprawić boczek najlepiej, by był niezwykle aromatyczny. Takie mięso sprawdzi się wspaniale na obiad. Jego bazą jest mięso wieprzowe, które jest niezwykle popularne w tradycyjnej polskiej diecie. Jednak zwykle pojawia się ono w postaci kotletów smażonych na dużej ilości tłuszczu, z dość sporym dodatkiem panierki. Co sprawia, że nie jest to najzdrowszy pomysł na posiłek. Można jednak przygotować je w znacznie lepszy i łatwiejszy sposób, dzięki któremu będzie ono mogło stanowić część dobrze zbilansowanej i zdrowej diety.
Alergeny w boczku rolowanym pieczonym w rękawie
Lista alergenów dla boczku rolowanego pieczonego w rękawie przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na boczek rolowany pieczony w rękawie
Wartości odżywcze boczku rolowanego pieczonego w rękawie
To opcja, która zawiera sporo tłuszczu, więc nie powinna gościć w menu zbyt często.
Energia i białka
(169g)
Węglowodany
(169g)
Tłuszcze
(169g)
Witaminy
(169g)
Składniki mineralne
(169g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.