Boczek pieczony ze skórą

Opublikowano: 30.06.2023 r., 11:44 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Pieczony boczek z rozmarynem
Boczek pieczony ze skórą
Boczek pieczony ze skórą to niewątpliwe opcja idealna dla wszystkich miłośników mięsnych dań. Jest smaczny i niezwykle chrupiący, idealny na obiad i kanapki.
Przygotowanie 40 min
Pieczenie 90 min
639 kcal
Kcal w porcji
158 g
Wielkość porcji
5
Indeks glikemiczny
Składniki dla 7 porcji
  • Boczek surowy (1000 g)
  • Sól (10 g)
  • Oliwa z oliwek (60 ml)
  • Sok z cytryny (15 ml)
  • Musztarda (20 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, papryka słodka, tymianek, mielony czosnek
Sprzęt kuchenny
piekarnik, naczynie żaroodporne, duża miska, lodówka

Przepis na boczek pieczony ze skórą krok po kroku

Boczek umyj, a skórę natnij.

Mięso dobrze natrzyj solą.

W miseczce zmieszaj oliwę, sok z cytryny i musztardę. Dodaj 1 łyżeczkę papryki słodkiej, 1 łyżeczkę tymianku, 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego.

Mięso dokładnie nasmaruj marynatą i odstaw na co najmniej 2-3 godziny.

Boczek przełóż do naczynia żaroodpornego. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 st. C i piecz 90 minut.

Jak oceniasz przepis na boczek pieczony ze skórą
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 91,4% osób

Więcej informacji na temat boczku pieczonego ze skórą

Boczek pieczony ze skórą to niewątpliwe opcja idealna dla wszystkich miłośników mięsnych dań. Jest smaczny i niezwykle chrupiący, idealny na obiad i kanapki.

Przepis na boczek pieczony ze skórą to wspaniała opcja, by przygotować smaczny boczek wieprzowy. By był smaczny i odpowiednio delikatny, musi być odpowiednio długo marynowany. To właśnie marynata gwarantuje jego odpowiedni smak. Wiele osób chce minąć tę część przygotowania mięsa, gdyż jest ona dość czasochłonna, jednak nie warto. Inaczej pozbędziemy się wspaniałego aromatu, a przecież na tym zależy nam najbardziej. Zwłaszcza w przypadku mięsa, które samo w sobie nie charakteryzuje się intensywnym smakiem, czy aromatem. W tej wersji całość jest tak delikatna, że spokojnie sprawdzi się nawet na diecie. By stworzyć na bazie tego mięsa w pełni zbilansowany obiad wystarczy tylko połączyć je ze źródłem węglowodanów złożonych i świeżymi warzywami.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić boczek pieczony ze skórą, by był smaczny, szybki i niezwykle ciekawy, to ten prosty przepis będzie doskonałym wyborem. Dowiesz się z niego jak upiec boczek w piekarniku, by nie był zbyt suchy, czy przypalony. Jeśli szukasz ciekawych inspiracji na to jak wykorzystać ten kawałek mięsa ten przepis będzie doskonałą inspiracją. Boczek pieczony skradnie serca wszystkich, którzy go spróbują. Boczek wieprzowy jest mięsem o dużej zawartości tłuszczu. Zawiera również łatwo przyswajalne białko zwierzęce. Białko jest składnikiem wielu enzymów w naszym organizmie, bierze udział w szeregach reakcji odpowiadających za metabolizm. Boczek jest także źródłem wapnia, magnezu i fosforu. Dlatego, choć ma sporo tłuszczu, wciąż może pojawiać się w menu od czasu do czasu. Nie wiesz, jak go wykorzystać w zbilansowanej diecie? Idealnie sprawdza się do kanapek, z dodatkiem warzywa i pełnoziarnistego chleba. Boczek pieczony w całości można też użyć jako ciekawej propozycji na obiad. Podgrzany na ciepło, zwłaszcza z dodatkiem sosu jest naprawdę fantastyczny i będzie idealnym wyborem nawet na bardziej wykwintny obiad.

Alergeny w boczku pieczonym ze skórą

Lista alergenów dla boczku pieczonego ze skórą przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Musztarda

Wartości odżywcze boczku pieczonego ze skórą

na 100g gotowej potrawy

Ta opcja zawiera sporo nasyconych kwasów tłuszczowych, dlatego nie powinna gościć w naszej diecie zbyt często.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(158g)
Energia (kcal)
405.06
639.99
Białko (g)
12.48
19.72

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(158g)
Węglowodany (g)
0.19
0.30
Węglowodany przyswajalne (g)
0.11
0.17
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.08
0.13
Sacharoza (cukier) (g)
0.01
0.01
Brak danych dla: musztarda.
czytaj dalej
Glukoza (g)
0.01
0.02
Brak danych dla: musztarda.
czytaj dalej
Fruktoza (g)
0.01
0.02
Brak danych dla: musztarda.
czytaj dalej
Skrobia (g)
0.00
0.00
Brak danych dla: musztarda.
czytaj dalej
Laktoza (g)
0.00
0.00
Brak danych dla: musztarda.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(158g)
Tłuszcz (g)
39.07
61.73
Tłuszcze nasycone (g)
14.93
23.59
Tłuszcze nienasycone (g)
24.14
38.14
Brak danych dla: musztarda.
czytaj dalej
Tłuszcze jednonasycone (g)
18.35
29.00
Brak danych dla: musztarda.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
5.78
9.14
Brak danych dla: musztarda.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
59.73
94.37

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(158g)
Witamina A (µg (mcg))
10.03
15.84
Witamina B6 (mg)
0.25
0.39
Witamina B12 (µg (mcg))
0.45
0.71
Witamina C (mg)
0.53
0.84
Witamina D (µg (mcg))
0.36
0.57
Witamina E (mg)
1.18
1.86
Retinol (µg (mcg))
9.95
15.73
Tiamina (mg)
0.26
0.41
Ryboflawina (mg)
0.07
0.12
Niacyna (mg)
3.65
5.77
Foliany (µg (mcg))
0.40
0.63
Beta karoten (µg (mcg))
0.57
0.91

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(158g)
Sód (mg)
1050.80
1660.27
Potas (mg)
186.14
294.10
Wapń (mg)
6.92
10.94
Fosfor (mg)
152.29
240.62
Magnez (mg)
12.72
20.10
Żelazo (mg)
0.41
0.64
Cynk (mg)
1.04
1.65
Miedź (mg)
0.05
0.07
Mangan (mg)
0.01
0.02
Brak danych dla: musztarda.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny boczku pieczonego ze skórą 5
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania boczku pieczonego ze skórą

Koszt składników
64.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Boczek surowy
1000 g
4.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 10
40.00
Za 1000 g
Sól
10 g
1.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.01
Za 10 g
Oliwa z oliwek
60 ml
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
2.40
Za 60 ml
Sok z cytryny
15 ml
1.00
Za 20,0 ml
Liczba opakowań 1
0.75
Za 15 ml
Musztarda
20 g
2.00
Za 180,0 g
Liczba opakowań 1
0.22
Za 20 g
Koszt składników
64.00