Boczek pieczony ze skórą
- Boczek surowy (1000 g)
- Sól (10 g)
- Oliwa z oliwek (60 ml)
- Sok z cytryny (15 ml)
- Musztarda (20 g)
Przepis na boczek pieczony ze skórą krok po kroku
Boczek umyj, a skórę natnij.
Mięso dobrze natrzyj solą.
W miseczce zmieszaj oliwę, sok z cytryny i musztardę. Dodaj 1 łyżeczkę papryki słodkiej, 1 łyżeczkę tymianku, 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego.
Mięso dokładnie nasmaruj marynatą i odstaw na co najmniej 2-3 godziny.
Boczek przełóż do naczynia żaroodpornego. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 st. C i piecz 90 minut.
-
Łazanki
-
Pieczony boczek
-
Makaron ze szpinakiem i serem feta
-
Ciasto francuskie ze szpinakiem i boczkiem
-
Prażuchy
-
Tarta ze szparagami w boczku z serem feta
-
Wiosenna zupa z botwiny z ziemniakami i jajkiem
-
Zupa kapuśniak
-
Żurek śląski
-
Bucatini
-
Śliwki w boczku
-
Muffinki jajeczne
-
Kapuśniak na żeberkach
-
Zapiekanki z bagietki z boczkiem i serem
-
Zapiekanka ziemniaczana z boczkiem
-
Szparagi z boczkiem
-
Kartoflak
-
Skwarki
-
Potrawy z boczkiem
Więcej informacji na temat boczku pieczonego ze skórą
Boczek pieczony ze skórą to niewątpliwe opcja idealna dla wszystkich miłośników mięsnych dań. Jest smaczny i niezwykle chrupiący, idealny na obiad i kanapki.
Przepis na boczek pieczony ze skórą to wspaniała opcja, by przygotować smaczny boczek wieprzowy. By był smaczny i odpowiednio delikatny, musi być odpowiednio długo marynowany. To właśnie marynata gwarantuje jego odpowiedni smak. Wiele osób chce minąć tę część przygotowania mięsa, gdyż jest ona dość czasochłonna, jednak nie warto. Inaczej pozbędziemy się wspaniałego aromatu, a przecież na tym zależy nam najbardziej. Zwłaszcza w przypadku mięsa, które samo w sobie nie charakteryzuje się intensywnym smakiem, czy aromatem. W tej wersji całość jest tak delikatna, że spokojnie sprawdzi się nawet na diecie. By stworzyć na bazie tego mięsa w pełni zbilansowany obiad wystarczy tylko połączyć je ze źródłem węglowodanów złożonych i świeżymi warzywami.
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić boczek pieczony ze skórą, by był smaczny, szybki i niezwykle ciekawy, to ten prosty przepis będzie doskonałym wyborem. Dowiesz się z niego jak upiec boczek w piekarniku, by nie był zbyt suchy, czy przypalony. Jeśli szukasz ciekawych inspiracji na to jak wykorzystać ten kawałek mięsa ten przepis będzie doskonałą inspiracją. Boczek pieczony skradnie serca wszystkich, którzy go spróbują. Boczek wieprzowy jest mięsem o dużej zawartości tłuszczu. Zawiera również łatwo przyswajalne białko zwierzęce. Białko jest składnikiem wielu enzymów w naszym organizmie, bierze udział w szeregach reakcji odpowiadających za metabolizm. Boczek jest także źródłem wapnia, magnezu i fosforu. Dlatego, choć ma sporo tłuszczu, wciąż może pojawiać się w menu od czasu do czasu. Nie wiesz, jak go wykorzystać w zbilansowanej diecie? Idealnie sprawdza się do kanapek, z dodatkiem warzywa i pełnoziarnistego chleba. Boczek pieczony w całości można też użyć jako ciekawej propozycji na obiad. Podgrzany na ciepło, zwłaszcza z dodatkiem sosu jest naprawdę fantastyczny i będzie idealnym wyborem nawet na bardziej wykwintny obiad.
Alergeny w boczku pieczonym ze skórą
Lista alergenów dla boczku pieczonego ze skórą przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Musztarda
Wartości odżywcze boczku pieczonego ze skórą
Ta opcja zawiera sporo nasyconych kwasów tłuszczowych, dlatego nie powinna gościć w naszej diecie zbyt często.
Energia i białka
(158g)
Węglowodany
(158g)
Tłuszcze
(158g)
Witaminy
(158g)
Składniki mineralne
(158g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.