Boczek pieczony w rękawie
- Boczek wieprzowy bez kości (1500 g)
- Oliwa z oliwek - 3 łyżki stołowe (30 ml)
- Czosnek - 2 ząbki (10 g)
Przepis na boczek pieczony w rękawie krok po kroku
Boczek umyj i osusz przy pomocy ręcznika papierowego.
Do miseczki wlej oliwę i dodaj do niej posiekany czosnek, 1 łyżeczkę papryki słodkiej, 1 łyżeczkę soli, 1 łyżeczkę pieprzu, 1/2 łyżeczki bazylii oraz 1/2 łyżeczki oregano.
Składniki wymieszaj do uzyskania gładkiej pasty i natrzyj nią mięso.
Mięso wstaw do lodówki na noc.
Następnego dnia mięso włóż do rękawa, dodaj do niego liść laurowy i szczelnie zamknij rękaw.
Boczek piecz w piekarniku nagrzanym do 200°C przez około 90 minut. Pod koniec pieczenia zrób kilka dziurek w rękawie, aby mięso zarumieniło się.
Gotowe mięso wyciągnij z piekarnika i podawaj w ulubionej formie.
-
Schab pieczony w rękawie
-
Karkówka pieczona w rękawie
-
Kaczka pieczona w rękawie
-
Szynka pieczona w rękawie
-
Filet z indyka pieczony w rękawie
-
Karkówka w rękawie
-
Żeberka pieczone w rękawie
-
Kurczak pieczony w rękawie
-
Udziec z indyka pieczony w rękawie
-
Golonka pieczona w rękawie
-
Ziemniaki pieczone w rękawie
-
Pałeczki z kurczaka w rękawie
-
Karczek pieczony w rękawie
-
Udka pieczone w rękawie
-
Schab ze śliwką w rękawie
-
Żeberka po koreańsku
-
Schab pieczony w całości w piekarniku
-
Polędwiczki wieprzowe pieczone w rękawie
-
Dania pieczone w rękawie
Więcej informacji na temat boczku pieczonego w rękawie
Boczek pieczony w rękawie możesz podać na ciepło lub na zimno. Smaczny boczek pieczony w kawałku świetnie sprawdzi się jako domowa wędlina do przygotowania pysznych kanapek. Przepis na boczek pieczony w rękawie jest bardzo prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do przygotowania dania potrzebne będą następujące produkty spożywcze: boczek, oliwa z oliwek oraz przyprawy (czosnek, sól, pieprz, papryka słodka, liść laurowy, oregano i bazylia).
A jak zrobić boczek pieczony w rękawie? Boczek umyj i osusz przy pomocy ręcznika papierowego. Do miseczki wlej oliwę i dodaj do niej posiekany czosnek, 1 łyżeczkę papryki słodkiej, 1 łyżeczkę soli, 1 łyżeczkę pieprzu, 1/2 łyżeczki bazylii oraz 1/2 łyżeczki oregano. Składniki wymieszaj do uzyskania gładkiej pasty i natrzyj nią mięso. Mięso wstaw do lodówki na noc. Następnego dnia mięso włóż do rękawa, dodaj do niego liść laurowy i szczelnie zamknij rękaw. Boczek piecz w piekarniku nagrzanym do 200°C przez około 90 minut. Pod koniec pieczenia zrób kilka dziurek w rękawie, aby mięso zarumieniło się. Gotowe mięso wyciągnij z piekarnika i podawaj w ulubionej formie.
Boczek wieprzowy jest mięsem o dużej zawartości tłuszczu. Zawiera również łatwo przyswajalne białko zwierzęce. Białko jest składnikiem wielu enzymów w naszym organizmie, bierze udział w szeregach reakcji odpowiadających za metabolizm. Boczek jest także źródłem wapnia, magnezu i fosforu. Wapń jest bardzo ważnym minerałem odpowiadającym za prawidłową budowę kości i zębów. Magnez natomiast odgrywa ważną rolę w prawidłowym skurczu mięśni. Wybierając boczek, staraj się wybierać ten z większą zawartością mięsa.
Podsumowując: wiesz już jak przygotować pyszny boczek z czosnkiem pieczony w rękawie. Pyszny boczek jest dobry zarówno na ciepło, jak i na zimno. Możesz podać go z dodatkiem pieczywa oraz musztardy. Produkty spożywcze niezbędne do wykonania przepisu dostępne są w większości sklepów spożywczych w przystępnych cenach. Przepis jest bardzo prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego.
Alergeny w boczku pieczonym w rękawie
Lista alergenów dla boczku pieczonego w rękawie przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na boczek pieczony w rękawie
Wartości odżywcze boczku pieczonego w rękawie
Boczek pieczony w rękawie to doskonała propozycja na pyszny dodatek do kanapek. Boczek jest mięsem dość tłustym, dlatego powinny ograniczyć go osoby na diecie lekkostrawnej.
Energia i białka
(150g)
Węglowodany
(150g)
Tłuszcze
(150g)
Witaminy
(150g)
Składniki mineralne
(150g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.