Przepis na boczek pieczony w piekarniku krok po kroku

Składniki dla 6 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, majeranek, papryka słodka
To będzie niezbędne
piekarnik, naczynie żaroodporne

Cebulę pokrój w pióra. Obierz i umyj ziemniaki. Pokrój je w grubsze talarki. Boczek pokrój w plastry grubości 2 centymetrów.

Przygotuj mieszankę przypraw: po pół łyżeczki- soli, pieprzu, i po łyżce majeranku i papryki słodkiej. Natrzyj boczek i odstaw do lodówki na 30 minut.

Na dno naczynia żaroodpornego wyłóż cebulę, na nią plastry ziemniaków, dopraw solą. Na warzywa ułóż plastry boczku. Piecz w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 45 minut. Jeśli chcesz aby boczek był bardziej spieczony włącz grill i piecz dodatkowe 7 minut.

Gotowy boczek pieczony podawaj na ciepło lub na zimno.

Boczek pieczony w piekarniku podany w naczyniu do zapiekania z dodatkiem ziemniaków.
Boczek pieczony w piekarniku
Koszt przygotowania dania
26.20 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
228 kcal
Liczba alergenów w daniu
0
74

Boczek pieczony w piekarniku - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o boczku pieczonym w piekarniku

Boczek pieczony w piekarniku to doskonała propozycja na obiad. Pyszny boczek jest idealnym zamiennikiem boczku z grilla. Sprawdzony przepis na boczek pieczony w piekarniku jest bardzo prosty do wykonania, w związku z tym nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego. Ten smaczny przepis przygotujesz z kilku prostych składników spożywczych: boczku wieprzowego, cebuli, soli, pieprzu, majeranku oraz papryki słodkiej, dodatkiem do boczku będą pieczone razem z nim ziemniaki.

Jak upiec boczek w piekarniku? Na początek przygotuj mieszankę przypraw. Na kilogram boczku wystarczy po łyżeczce soli i pieprzu i po 2 łyżki reszty przypraw. Następnie pokrój cebulę w pióra. Boczek pokrój w plastry grubości 2 centymetrów. Obtocz w mieszance przypraw i odstaw na 30 minut do lodówki. Ziemniaki obierz i pokrój w grubsze talarki. Po tym czasie na spód naczynia żaroodpornego wyłóż cebulę. Na cebulę wyłóż ziemniaki, dopraw solą. Na warzywach ułóż plastry boczku. Piecz w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 45 minut. Tłuszcz wytapiający się z boczku stworzy z ziemniakami i cebulą pyszny sos.

Ziemniaki, które są dodatkiem skrobiowym do obiadu są bogate w błonnik pokarmowy, zapewniający nam sytość na dłużej. Poprawia on także perystaltykę jelit oraz wpływa korzystnie na obniżenie poziomu cholesterolu we krwi. Ziemniaki są także dobrym źródłem witaminy C, wzmacniającej naczynia krwionośne. Obecna w ziemniakach skrobia jest węglowodanem złożonym, dzięki temu nie podnosi gwałtownie poziomu cukru we krwi. Boczek wieprzowy jest źródłem łatwo przyswajalnego białka zwierzęcego, zawierającego wszystkie niezbędne aminokwasy. Pamiętaj jednak, że zawiera spore ilości tłuszczu, staraj się wybrać kawałek z mniejszą ilością tłuszczu a większą zawartością mięsa. Jest także wysoko kaloryczny. Jeśli jesteś na diecie redukcyjnej, nie jest to najlepszy wybór.

Podsumowując boczek pieczony w piekarniku to wspaniała propozycja na obiad. Danie robi się właściwie samo. Możesz je przygotować dzień wcześniej i tylko wstawić do piekarnika po powrocie z pracy. Jeśli lubisz gdy boczek jest przypieczony z wierzchu możesz włączyć opcję grilla i piec jeszcze dodatkowe 7 minut.

Wartości odżywcze boczku pieczonego w piekarniku

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(100g)
Energia (kalorie)
228.83 kcal
228.83 kcal
Białko
7.72 g
7.72 g

Węglowodany w boczku pieczonym w piekarniku

Na 100g
Na porcję
(100g)
Węglowodany
7.39 g
7.39 g
Węglowodany przyswajalne
6.41 g
6.41 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
0.98 g
0.98 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(100g)
Tłuszcz
18.60 g
18.60 g
Tłuszcze nasycone
7.75 g
7.75 g
Tłuszcze nienasycone
10.85 g
10.85 g
Tłuszcze jednonasycone
7.95 g
7.95 g
Tłuszcze wielonasycone
2.90 g
2.90 g
Tłuszcze trans
0.07 g
0.07 g
Cholesterol
33.00 mg
33.00 mg

Witaminy w przepisie na boczek pieczony w piekarniku

Na 100g
Na porcję
(100g)
Witamina A
5.50 µg (mcg)
5.50 µg (mcg)
Witamina B6
0.26 mg
0.26 mg
Witamina B12
0.25 µg (mcg)
0.25 µg (mcg)
Witamina C
7.80 mg
7.80 mg
Witamina D
0.20 µg (mcg)
0.20 µg (mcg)
Witamina E
0.22 mg
0.22 mg
Retinol
5.50 µg (mcg)
5.50 µg (mcg)
Tiamina
0.18 mg
0.17 mg
Ryboflawina
0.05 mg
0.05 mg
Niacyna
2.38 mg
2.38 mg
Foliany
8.17 µg (mcg)
8.17 µg (mcg)
Beta karoten
0.50 µg (mcg)
0.50 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na boczek pieczony w piekarniku

Na 100g
Na porcję
(100g)
Sód
378.17 mg
378.17 mg
Potas
266.50 mg
266.50 mg
Wapń
10.83 mg
10.83 mg
Fosfor
106.83 mg
106.83 mg
Magnez
15.83 mg
15.83 mg
Żelazo
0.49 mg
0.49 mg
Cynk
0.70 mg
0.70 mg
Miedź
0.07 mg
0.07 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny boczku pieczonego w piekarniku 74
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w boczku pieczonym w piekarniku

Lista alergenów dla boczku pieczonego w piekarniku przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na boczek pieczony w piekarniku

Cena przygotowania boczku pieczonego w piekarniku

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Boczek wieprzowy bez kości
600 g
4.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 6
24.00
Za 600 g
Cebula
200 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 200 g
Ziemniaki młode
400 g
1.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 2
1.60
Za 400 g
Koszt składników
29.00
Jak oceniasz przepis na boczek pieczony w piekarniku
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób