Boczek pieczony w piekarniku

Opublikowano: 30.08.2021 r., 7:34 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Pieczony boczek z ziemniakami
Boczek pieczony w piekarniku
Boczek pieczony w piekarniku to doskonała alternatywa dla grillowanego boczku. Pieczone plastry boczku świetnie sprawdzą się na obiad. Koniecznie wypróbuj nasz przepis.
Przygotowanie 10 min
Pieczenie 45 min
228 kcal
Kcal w porcji
100 g
Wielkość porcji
74
Indeks glikemiczny
Składniki dla 6 porcji
  • Boczek wieprzowy bez kości (600 g)
  • Cebula (200 g)
  • Ziemniaki młode (400 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, majeranek, papryka słodka
Sprzęt kuchenny
piekarnik, naczynie żaroodporne

Przepis na boczek pieczony w piekarniku krok po kroku

Cebulę pokrój w pióra. Obierz i umyj ziemniaki. Pokrój je w grubsze talarki. Boczek pokrój w plastry grubości 2 centymetrów.

Przygotuj mieszankę przypraw: po pół łyżeczki- soli, pieprzu, i po łyżce majeranku i papryki słodkiej. Natrzyj boczek i odstaw do lodówki na 30 minut.

Na dno naczynia żaroodpornego wyłóż cebulę, na nią plastry ziemniaków, dopraw solą. Na warzywa ułóż plastry boczku. Piecz w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 45 minut. Jeśli chcesz aby boczek był bardziej spieczony włącz grill i piecz dodatkowe 7 minut.

Gotowy boczek pieczony podawaj na ciepło lub na zimno.

Jak oceniasz przepis na boczek pieczony w piekarniku
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 93,2% osób

Więcej informacji na temat boczku pieczonego w piekarniku

Boczek pieczony w piekarniku to doskonała propozycja na obiad. Pyszny boczek jest idealnym zamiennikiem boczku z grilla. Sprawdzony przepis na boczek pieczony w piekarniku jest bardzo prosty do wykonania, w związku z tym nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego. Ten smaczny przepis przygotujesz z kilku prostych składników spożywczych: boczku wieprzowego, cebuli, soli, pieprzu, majeranku oraz papryki słodkiej, dodatkiem do boczku będą pieczone razem z nim ziemniaki.

Jak upiec boczek w piekarniku? Na początek przygotuj mieszankę przypraw. Na kilogram boczku wystarczy po łyżeczce soli i pieprzu i po 2 łyżki reszty przypraw. Następnie pokrój cebulę w pióra. Boczek pokrój w plastry grubości 2 centymetrów. Obtocz w mieszance przypraw i odstaw na 30 minut do lodówki. Ziemniaki obierz i pokrój w grubsze talarki. Po tym czasie na spód naczynia żaroodpornego wyłóż cebulę. Na cebulę wyłóż ziemniaki, dopraw solą. Na warzywach ułóż plastry boczku. Piecz w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 45 minut. Tłuszcz wytapiający się z boczku stworzy z ziemniakami i cebulą pyszny sos.

Ziemniaki, które są dodatkiem skrobiowym do obiadu są bogate w błonnik pokarmowy, zapewniający nam sytość na dłużej. Poprawia on także perystaltykę jelit oraz wpływa korzystnie na obniżenie poziomu cholesterolu we krwi. Ziemniaki są także dobrym źródłem witaminy C, wzmacniającej naczynia krwionośne. Obecna w ziemniakach skrobia jest węglowodanem złożonym, dzięki temu nie podnosi gwałtownie poziomu cukru we krwi. Boczek wieprzowy jest źródłem łatwo przyswajalnego białka zwierzęcego, zawierającego wszystkie niezbędne aminokwasy. Pamiętaj jednak, że zawiera spore ilości tłuszczu, staraj się wybrać kawałek z mniejszą ilością tłuszczu a większą zawartością mięsa. Jest także wysoko kaloryczny. Jeśli jesteś na diecie redukcyjnej, nie jest to najlepszy wybór.

Podsumowując boczek pieczony w piekarniku to wspaniała propozycja na obiad. Danie robi się właściwie samo. Możesz je przygotować dzień wcześniej i tylko wstawić do piekarnika po powrocie z pracy. Jeśli lubisz gdy boczek jest przypieczony z wierzchu możesz włączyć opcję grilla i piec jeszcze dodatkowe 7 minut.

Alergeny w boczku pieczonym w piekarniku

Lista alergenów dla boczku pieczonego w piekarniku przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na boczek pieczony w piekarniku

Wartości odżywcze boczku pieczonego w piekarniku

na 100g gotowej potrawy

Boczek pieczony w piekarniku to dobry pomysł na boczek z mniejszą ilością tłuszczu. Boczek po upieczeniu odsącz z tłuszczu na ręczniku papierowym. Tłuszcz wytopi się w piekarniku i potrawa będzie mniej kaloryczna.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(100g)
Energia (kcal)
228.83
228.83
Białko (g)
7.72
7.72

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(100g)
Węglowodany (g)
7.39
7.39
Węglowodany przyswajalne (g)
6.41
6.41
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.98
0.98

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(100g)
Tłuszcz (g)
18.60
18.60
Tłuszcze nasycone (g)
7.75
7.75
Tłuszcze nienasycone (g)
10.85
10.85
Tłuszcze jednonasycone (g)
7.95
7.95
Tłuszcze wielonasycone (g)
2.90
2.90
Tłuszcze trans (g)
0.07
0.07
Cholesterol (mg)
33.00
33.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(100g)
Witamina A (µg (mcg))
5.50
5.50
Witamina B6 (mg)
0.26
0.26
Witamina B12 (µg (mcg))
0.25
0.25
Witamina C (mg)
7.80
7.80
Witamina D (µg (mcg))
0.20
0.20
Witamina E (mg)
0.22
0.22
Retinol (µg (mcg))
5.50
5.50
Tiamina (mg)
0.18
0.17
Ryboflawina (mg)
0.05
0.05
Niacyna (mg)
2.38
2.38
Foliany (µg (mcg))
8.17
8.17
Beta karoten (µg (mcg))
0.50
0.50

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(100g)
Sód (mg)
378.17
378.17
Potas (mg)
266.50
266.50
Wapń (mg)
10.83
10.83
Fosfor (mg)
106.83
106.83
Magnez (mg)
15.83
15.83
Żelazo (mg)
0.49
0.49
Cynk (mg)
0.70
0.70
Miedź (mg)
0.07
0.07
Szacunkowy indeks glikemiczny boczku pieczonego w piekarniku 74
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania boczku pieczonego w piekarniku

Koszt składników
29.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Boczek wieprzowy bez kości
600 g
4.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 6
24.00
Za 600 g
Cebula
200 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 200 g
Ziemniaki młode
400 g
1.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 2
1.60
Za 400 g
Koszt składników
29.00