Przepis na boczek gotowany krok po kroku

Składniki dla 15 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, majeranek, ziele angielskie, liść laurowy, czosnek, cukier
To będzie niezbędne
duży garnek

W dużym garnku umieść boczek wraz z przyprawami. Zalej wodą tak, aby przykryła mięso.

Cebulę pokrój w pióra i podsmaż na patelni aż się mocno zrumieni. Możesz też opalić ją nad palnikiem, jeśli posiadasz kuchenkę gazową.

Czosnek zmiażdż nożem. Dodaj do garnka.

Gotuj po woli do miękkości. Przez ok 60 minut.

Boczek gotowany podany na drewnianej desce do krojenia.
Boczek gotowany
Koszt przygotowania dania
60.41 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
362 kcal
Liczba alergenów w daniu
0
56

Boczek gotowany - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o boczku gotowanym

Boczek gotowany to doskonała propozycja na domową wędlinę dla miłośników wieprzowiny i nie tylko. Nasz przepis na boczek gotowany jest prosty i idealnie pasuje jako dodatek na kanapki. Boczek gotowany jest mięciutki i rozpływa się w ustach. Możesz dowolnie wybierać w przyprawach, my polecamy czosnek, cukier, sól, pieprz czarny i oczywiście liść laurowy wraz z zielem angielskim. Ciekawym dodatkiem do naszego boczku jest cebula podsmażona wcześniej lub przypalona na gazie, co nadaje mu fantastyczny lekko dymny aromat.

Jak zrobić boczek gotowany? To dziecinnie proste. Potrzebujesz jedynie duży garnek, surowy boczek i kilka przypraw, które przeważnie każdy ma w spiżarni. Wszystkie składniki wkładasz do jednego garnka, zalewasz wodą i gotowe. Dokładny przepis znajdziesz poniżej. Cenna rada jak ugotować boczek - rób to powoli, gotuj na małym gazie, tak żeby mięso nie zrobiło się twarde i żeby jedzenie sprawiało Ci przyjemność.

Boczek domowy możesz serwować na chleb. Najlepiej smakuje z żytnim chlebem na zakwasie z odrobiną chrzanu lub musztardy. Połóż na wierzch ogórka kiszonego lub pomidora a stworzysz pożywny, pełen błonnika i łatwo przyswajalnego białka zwierzęcego posiłek. Możesz go jeść na śniadanie albo kolację - jak wolisz.

Boczek wieprzowy jest źródłem pełnowartościowego białka zwierzęcego zawiera go 11g na 100g produktu. Zawiera jednak spore ilości cholesterolu i tłuszczów nasyconych. Jeśli masz problemy z profilem lipidowym staraj się ograniczać jego spożycie. Jest również źródłem witamin z grupy B oraz wapnia. Jest jednym z najbardziej kalorycznych kawałków tuszy wieprzowej. Więc jeśli dbasz o linie zjedz cieńszy plaster.

Podsumowując boczek gotowany to prosta w przygotowaniu domowa wędlina. Sprawdzi się idealnie jako dodatek na kanapki lub pokrojony cieniutko i podsmażony do jajecznicy. Możesz go podawać jako składnik deski przystawek na spotkaniach ze znajomymi. Domowe wędliny są zdrowsze, ponieważ zawierają mniej konserwantów, soli i sztucznych wypełniaczy. Zawsze kupuj mięso dobrej jakości a będziesz miał pewność, że dajesz swoim bliskim to co najlepsze dla ich zdrowia.

Wartości odżywcze boczku gotowanego

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(100g)
Energia (kalorie)
Białko
12.37 g
12.37 g

Węglowodany w boczku gotowanym

Na 100g
Na porcję
(100g)
Węglowodany
2.35 g
2.35 g
Węglowodany przyswajalne
2.25 g
2.25 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
0.10 g
0.10 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(100g)
Tłuszcz
33.34 g
33.34 g
Tłuszcze nasycone
13.88 g
13.88 g
Tłuszcze nienasycone
19.46 g
19.46 g
Tłuszcze jednonasycone
14.28 g
14.28 g
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
5.17 g
5.17 g
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Tłuszcze trans
0.13 g
0.13 g
Cholesterol
59.28 mg
59.28 mg

Witaminy w przepisie na boczek gotowany

Na 100g
Na porcję
(100g)
Witamina A
9.88 µg (mcg)
9.88 µg (mcg)
Witamina B6
0.25 mg
0.25 mg
Witamina B12
0.45 µg (mcg)
0.45 µg (mcg)
Witamina C
0.44 mg
0.44 mg
Witamina D
0.36 µg (mcg)
0.36 µg (mcg)
Witamina E
0.39 mg
0.39 mg
Retinol
9.88 µg (mcg)
9.88 µg (mcg)
Tiamina
0.25 mg
0.25 mg
Ryboflawina
0.07 mg
0.07 mg
Niacyna
3.62 mg
3.62 mg
Foliany
1.14 µg (mcg)
1.14 µg (mcg)
Beta karoten
0.06 µg (mcg)
0.06 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na boczek gotowany

Na 100g
Na porcję
(100g)
Sód
1604.15 mg
1604.15 mg
Potas
189.51 mg
189.51 mg
Wapń
7.36 mg
7.36 mg
Fosfor
150.84 mg
150.84 mg
Magnez
12.30 mg
12.30 mg
Żelazo
0.36 mg
0.36 mg
Cynk
1.04 mg
1.04 mg
Miedź
0.05 mg
0.05 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny boczku gotowanego 56
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w boczku gotowanym

Lista alergenów dla boczku gotowanego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na boczek gotowany

Cena przygotowania boczku gotowanego

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Boczek surowy
1500 g
4.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 15
60.00
Za 1500 g
Cebula
100 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Cukier
30 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.07
Za 30 g
Sól
40 g
1.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.04
Za 40 g
Koszt składników
66.50
Jak oceniasz przepis na boczek gotowany
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób