Boczek gotowany w łupinach cebuli

Opublikowano: 26.10.2022 r., 14:28 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Boczek gotowany w łupinach cebuli pokrojony na plastry i ułożony na ciemnej podkładce.
Boczek gotowany w łupinach cebuli
Boczek gotowany w łupinach cebuli to wspaniała propozycja na domową wędlinę dla całej rodziny. Boczek jest bardzo szybki do przygotowania i podawać go można jako zakąskę do wódki.
Przygotowanie 10 min
Gotowanie 100 min
292 kcal
Kcal w porcji
100 g
Wielkość porcji
24
Indeks glikemiczny
Składniki dla 10 porcji
  • Boczek surowy (1000 g)
  • Cebula - 2 duże sztuki (400 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, majeranek, ziele angielskie, czosnek, cukier, liście laurowe
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek

Przepis na boczek gotowany w łupinach cebuli krok po kroku

Cebulę obierz z łupiny i przekrój na połówki.

Do garnka wlej wodę, dodaj cebulę oraz łupiny po cebulach.

Dodaj liść laurowy, ziele angielskie, ząbki czosnku i cukier.

Zagotuj wodę i włóż do garnka boczek.

Gotuj na wolnym ogniu przez 90 minut.

Po tym czasie wyjmij boczek, osusz i obtocz go w majeranku.

Owiń boczek folią aluminiową i pozostaw do wystygnięcia.

Boczek podziel na porcje.

Podawaj w dodatkiem świeżego pieczywa.

Jak oceniasz przepis na boczek gotowany w łupinach cebuli
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 90,1% osób

Więcej informacji na temat boczku gotowanego w łupinach cebuli

Boczek gotowany w łupinach cebuli to bardzo dobry pomysł na pyszną wędlinę dla całej rodziny. Przygotowując wędliny w domu, zawsze masz pewność co do ich świeżości oraz jakości użytego mięsa. Domowe wędliny zawierają mniejszą ilość soli i nie zawierają konserwantów. Przepis na boczek gotowany w łupinach cebuli jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby go przygotować. Do zrobienia potrawy potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: boczek surowy, cebula, liść laurowy, ziele angielskie, czosnek, majeranek, sól, pieprz, cukier.

Jak zrobić boczek gotowany w łupinach cebuli? Cebulę obierz z łupiny i przekrój na połówki. Do garnka wlej wodę, dodaj cebulę oraz łupiny po cebulach. Dodaj liść laurowy, ziele angielskie, ząbki czosnku i cukier. Zagotuj wodę i włóż do garnka boczek. Gotuj na wolnym ogniu przez 90 minut. Po tym czasie wyjmij boczek, osusz i obtocz go w majeranku. Owiń boczek folią aluminiową i pozostaw do wystygnięcia. Boczek podziel na porcje. Podawaj z dodatkiem świeżego pieczywa.

Boczek wieprzowy jest mięsem o dużej zawartości tłuszczu. Zawiera również łatwo przyswajalne białko zwierzęce. Jest źródłem wapnia, magnezu i fosforu. Wapń jest bardzo ważnym minerałem odpowiadającym za prawidłową budowę kości i zębów. Magnez natomiast odgrywa ważną rolę w prawidłowym skurczu mięśni. Pamiętaj, aby wybierać mięso dobrej jakości z chowu bez antybiotyków. Wybierając boczek, staraj się wybierać ten z większą zawartością mięsa. Białko ma bardzo ważny wpływ na nasz organizm. Białko jest składnikiem wielu enzymów w naszym organizmie, bierze udział w szeregach reakcji odpowiadających za metabolizm. Jest także potrzebne do budowy komórek naszego ciała. Dlatego powinniśmy dbać o prawidłową podaż tego makroskładnika.

Podsumowując domowy boczek to doskonała wędlina, którą podawać można na wiele różnych okazji. Smaczny boczek można dodać także jako dodatek do jajecznicy. Sprawdzony przepis gwarantuje wykonanie udanego mięsa. Boczek jest dobry do spożycia od razu po przygotowaniu. Można go przechowywać w lodówce przez kilka dni.

Alergeny w boczku gotowanym w łupinach cebuli

Lista alergenów dla boczku gotowanego w łupinach cebuli przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

W przepisie na boczek gotowany w łupinach cebuli nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:

  • liście laurowe
Dane na temat potencjalnych alergenów w tych składnikach musisz wyszukać samodzielnie.

Wartości odżywcze boczku gotowanego w łupinach cebuli

na 100g gotowej potrawy

Boczek gotowany w łupinach cebuli to bardzo dobre źródło białka pochodzenia zwierzęcego. Boczek jest kaloryczny i zawiera dużą ilość tłuszczów nasyconych. Nie powinny go spożywać osoby z podwyższonym poziomem cholesterolu.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(100g)
Energia (kcal)
292.14
292.14
Białko (g)
10.10
10.10

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(100g)
Węglowodany (g)
2.67
2.67
Węglowodany przyswajalne (g)
2.18
2.18
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.49
0.49

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(100g)
Tłuszcz (g)
26.53
26.53
Tłuszcze nasycone (g)
11.05
11.05
Tłuszcze nienasycone (g)
15.48
15.48
Tłuszcze jednonasycone (g)
11.36
11.36
Tłuszcze wielonasycone (g)
4.12
4.12
Tłuszcze trans (g)
0.11
0.11
Cholesterol (mg)
47.14
47.14

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(100g)
Witamina A (µg (mcg))
7.86
7.86
Witamina B6 (mg)
0.23
0.23
Witamina B12 (µg (mcg))
0.36
0.36
Witamina C (mg)
2.11
2.11
Witamina D (µg (mcg))
0.29
0.29
Witamina E (mg)
0.31
0.31
Retinol (µg (mcg))
7.86
7.86
Tiamina (mg)
0.21
0.21
Ryboflawina (mg)
0.07
0.07
Niacyna (mg)
2.91
2.91
Foliany (µg (mcg))
5.43
5.43
Beta karoten (µg (mcg))
0.29
0.29

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(100g)
Sód (mg)
537.57
537.57
Potas (mg)
185.29
185.29
Wapń (mg)
10.86
10.86
Fosfor (mg)
126.86
126.86
Magnez (mg)
12.14
12.14
Żelazo (mg)
0.33
0.33
Cynk (mg)
0.86
0.86
Miedź (mg)
0.05
0.05
Szacunkowy indeks glikemiczny boczku gotowanego w łupinach cebuli 24
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania boczku gotowanego w łupinach cebuli

Koszt składników
43.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Boczek surowy
1000 g
4.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 10
40.00
Za 1000 g
Cebula
400 g
2 duże sztuki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.20
Za 400 g
Koszt składników
43.00