Boczek gotowany w łupinach cebuli
- Boczek surowy (1000 g)
- Cebula - 2 duże sztuki (400 g)
Przepis na boczek gotowany w łupinach cebuli krok po kroku
Cebulę obierz z łupiny i przekrój na połówki.
Do garnka wlej wodę, dodaj cebulę oraz łupiny po cebulach.
Dodaj liść laurowy, ziele angielskie, ząbki czosnku i cukier.
Zagotuj wodę i włóż do garnka boczek.
Gotuj na wolnym ogniu przez 90 minut.
Po tym czasie wyjmij boczek, osusz i obtocz go w majeranku.
Owiń boczek folią aluminiową i pozostaw do wystygnięcia.
Boczek podziel na porcje.
Podawaj w dodatkiem świeżego pieczywa.
-
Pancetta
-
Łazanki
-
Sałatka ziemniaczana
-
Pieczony boczek
-
Boczek pieczony
-
Makaron ze szpinakiem i serem feta
-
Ciasto francuskie ze szpinakiem i boczkiem
-
Szaszłyki z piekarnika
-
Prażuchy
-
Tarta ze szparagami w boczku z serem feta
-
Szałot
-
Wiosenna zupa z botwiny z ziemniakami i jajkiem
-
Zupa kapuśniak
-
Żurek śląski
-
Śliwki w boczku
-
Bucatini
-
Kugel
-
Biała kiełbasa
-
Dania z boczkiem
Więcej informacji na temat boczku gotowanego w łupinach cebuli
Boczek gotowany w łupinach cebuli to bardzo dobry pomysł na pyszną wędlinę dla całej rodziny. Przygotowując wędliny w domu, zawsze masz pewność co do ich świeżości oraz jakości użytego mięsa. Domowe wędliny zawierają mniejszą ilość soli i nie zawierają konserwantów. Przepis na boczek gotowany w łupinach cebuli jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby go przygotować. Do zrobienia potrawy potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: boczek surowy, cebula, liść laurowy, ziele angielskie, czosnek, majeranek, sól, pieprz, cukier.
Jak zrobić boczek gotowany w łupinach cebuli? Cebulę obierz z łupiny i przekrój na połówki. Do garnka wlej wodę, dodaj cebulę oraz łupiny po cebulach. Dodaj liść laurowy, ziele angielskie, ząbki czosnku i cukier. Zagotuj wodę i włóż do garnka boczek. Gotuj na wolnym ogniu przez 90 minut. Po tym czasie wyjmij boczek, osusz i obtocz go w majeranku. Owiń boczek folią aluminiową i pozostaw do wystygnięcia. Boczek podziel na porcje. Podawaj z dodatkiem świeżego pieczywa.
Boczek wieprzowy jest mięsem o dużej zawartości tłuszczu. Zawiera również łatwo przyswajalne białko zwierzęce. Jest źródłem wapnia, magnezu i fosforu. Wapń jest bardzo ważnym minerałem odpowiadającym za prawidłową budowę kości i zębów. Magnez natomiast odgrywa ważną rolę w prawidłowym skurczu mięśni. Pamiętaj, aby wybierać mięso dobrej jakości z chowu bez antybiotyków. Wybierając boczek, staraj się wybierać ten z większą zawartością mięsa. Białko ma bardzo ważny wpływ na nasz organizm. Białko jest składnikiem wielu enzymów w naszym organizmie, bierze udział w szeregach reakcji odpowiadających za metabolizm. Jest także potrzebne do budowy komórek naszego ciała. Dlatego powinniśmy dbać o prawidłową podaż tego makroskładnika.
Podsumowując domowy boczek to doskonała wędlina, którą podawać można na wiele różnych okazji. Smaczny boczek można dodać także jako dodatek do jajecznicy. Sprawdzony przepis gwarantuje wykonanie udanego mięsa. Boczek jest dobry do spożycia od razu po przygotowaniu. Można go przechowywać w lodówce przez kilka dni.
Alergeny w boczku gotowanym w łupinach cebuli
Lista alergenów dla boczku gotowanego w łupinach cebuli przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
W przepisie na boczek gotowany w łupinach cebuli nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:
- liście laurowe
Wartości odżywcze boczku gotowanego w łupinach cebuli
Boczek gotowany w łupinach cebuli to bardzo dobre źródło białka pochodzenia zwierzęcego. Boczek jest kaloryczny i zawiera dużą ilość tłuszczów nasyconych. Nie powinny go spożywać osoby z podwyższonym poziomem cholesterolu.
Energia i białka
(100g)
Węglowodany
(100g)
Tłuszcze
(100g)
Witaminy
(100g)
Składniki mineralne
(100g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.