Boczek gotowany
- Boczek surowy (1500 g)
- Cebula (100 g)
- Cukier (30 g)
- Sól (40 g)
Przepis na boczek gotowany krok po kroku
W dużym garnku umieść boczek wraz z przyprawami. Zalej wodą tak, aby przykryła mięso.
Cebulę pokrój w pióra i podsmaż na patelni aż się mocno zrumieni. Możesz też opalić ją nad palnikiem, jeśli posiadasz kuchenkę gazową.
Czosnek zmiażdż nożem. Dodaj do garnka.
Gotuj po woli do miękkości. Przez ok 60 minut.
-
Pancetta
-
Łazanki
-
Sałatka ziemniaczana
-
Pieczony boczek
-
Boczek pieczony
-
Makaron ze szpinakiem i serem feta
-
Ciasto francuskie ze szpinakiem i boczkiem
-
Szaszłyki z piekarnika
-
Prażuchy
-
Tarta ze szparagami w boczku z serem feta
-
Szałot
-
Wiosenna zupa z botwiny z ziemniakami i jajkiem
-
Zupa kapuśniak
-
Żurek śląski
-
Śliwki w boczku
-
Bucatini
-
Kugel
-
Biała kiełbasa
-
Dania z boczkiem
Więcej informacji na temat boczku gotowanego
Boczek gotowany to doskonała propozycja na domową wędlinę dla miłośników wieprzowiny i nie tylko. Nasz przepis na boczek gotowany jest prosty i idealnie pasuje jako dodatek na kanapki. Boczek gotowany jest mięciutki i rozpływa się w ustach. Możesz dowolnie wybierać w przyprawach, my polecamy czosnek, cukier, sól, pieprz czarny i oczywiście liść laurowy wraz z zielem angielskim. Ciekawym dodatkiem do naszego boczku jest cebula podsmażona wcześniej lub przypalona na gazie, co nadaje mu fantastyczny lekko dymny aromat.
Jak zrobić boczek gotowany? To dziecinnie proste. Potrzebujesz jedynie duży garnek, surowy boczek i kilka przypraw, które przeważnie każdy ma w spiżarni. Wszystkie składniki wkładasz do jednego garnka, zalewasz wodą i gotowe. Dokładny przepis znajdziesz poniżej. Cenna rada jak ugotować boczek - rób to powoli, gotuj na małym gazie, tak żeby mięso nie zrobiło się twarde i żeby jedzenie sprawiało Ci przyjemność.
Boczek domowy możesz serwować na chleb. Najlepiej smakuje z żytnim chlebem na zakwasie z odrobiną chrzanu lub musztardy. Połóż na wierzch ogórka kiszonego lub pomidora a stworzysz pożywny, pełen błonnika i łatwo przyswajalnego białka zwierzęcego posiłek. Możesz go jeść na śniadanie albo kolację - jak wolisz.
Boczek wieprzowy jest źródłem pełnowartościowego białka zwierzęcego zawiera go 11g na 100g produktu. Zawiera jednak spore ilości cholesterolu i tłuszczów nasyconych. Jeśli masz problemy z profilem lipidowym staraj się ograniczać jego spożycie. Jest również źródłem witamin z grupy B oraz wapnia. Jest jednym z najbardziej kalorycznych kawałków tuszy wieprzowej. Więc jeśli dbasz o linie zjedz cieńszy plaster.
Podsumowując boczek gotowany to prosta w przygotowaniu domowa wędlina. Sprawdzi się idealnie jako dodatek na kanapki lub pokrojony cieniutko i podsmażony do jajecznicy. Możesz go podawać jako składnik deski przystawek na spotkaniach ze znajomymi. Domowe wędliny są zdrowsze, ponieważ zawierają mniej konserwantów, soli i sztucznych wypełniaczy. Zawsze kupuj mięso dobrej jakości a będziesz miał pewność, że dajesz swoim bliskim to co najlepsze dla ich zdrowia.
Alergeny w boczku gotowanym
Lista alergenów dla boczku gotowanego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na boczek gotowany
Wartości odżywcze boczku gotowanego
Boczek gotowany to świetna alternatywa dla gotowych wyrobów sklepowych, które zawierają dużo konserwantów. Przygotowany w domu boczek będzie zawierał mniej soli i sztucznych polepszaczy. Wybierz kawałek z większą ilością mięsa a ograniczysz ilość spożywanego tłuszczu.
Energia i białka
(100g)
Węglowodany
(100g)
Tłuszcze
(100g)
Witaminy
(100g)
Składniki mineralne
(100g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.