Boczek dojrzewający

Opublikowano: 06.09.2021 r., 20:26 | Autor: Aleksandra Dziura
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Plasterki dojrzewającego boczku
Boczek dojrzewający
Boczek dojrzewający, czyli tradycyjna włoska pancetta to świetna propozycja dla wszystkich miłośników mięs. Suszony boczek to świetny dodatek do kanapek, sałatek, makaronów z sosem, domowej pizzy.
Przygotowanie 30 min
353 kcal
Kcal w porcji
100 g
Wielkość porcji
5
Indeks glikemiczny
Składniki dla 5 porcji
  • Boczek wieprzowy bez kości (500 g)
  • Cukier - 4 łyżki (40 g)
  • Sól - 6 łyżek (60 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, majeranek, kolendra nasiona mielone, czosnek granulowany
Sprzęt kuchenny
duża miska, blaszka keksowa, gaza

Przepis na boczek dojrzewający krok po kroku

Plastry boczku umyj, osusz papierowym ręcznikiem i dokładnie obtocz w cukrze. Ułóż w keksówce i odstaw do lodówki na 24 h, co kilka godzin obracając na drugą stronę.

Po 24 h wylej płyn z keksówki, opłucz boczek z cukru, osusz i obtocz w soli. Ponownie wstaw do losówki na 24 h, co kilka godzin obracając na drugą stronę.

Po 24 h opłucz boczek z soli, osusz i obtocz w mieszance przypraw. Ponownie włóż do lodówki na 24 h.

Po tym czasie owiń boczek gazą, dokładnie zawiń i przez 7-14 dni przechowuj w suchym, przewiewnym miejscu.

Jak oceniasz przepis na boczek dojrzewający
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 86,2% osób
Często zadawane pytania

Więcej informacji na temat boczku dojrzewającego

Boczek dojrzewający, czyli tradycyjna włoska pancetta to świetna propozycja dla wszystkich miłośników mięs. Suszony boczek to świetny dodatek do kanapek, sałatek, makaronów z sosem, domowej pizzy. Boczek długo dojrzewający idealnie sprawdzi się również jako element deski wędlin i serów, którą możesz zaserwować podczas imprez i spotkań w gronie rodziny, czy przyjaciół. Świetnie komponuje się z rukolą, oliwkami i prawdziwą oliwą z oliwek - w takiej formie często podawana jest jako przystawka w najlepszych restauracjach. Przepis na boczek dojrzewający jest bardzo prosty. Jego przygotowanie składa się z kilku etapów - najpierw surowy boczek marynujemy w cukrze, następnie w soli, a na końcu w mieszance przypraw. Każdy z tych etapów powinien trwać minimum 24 godzin. Zapewnia to nie tylko odpowiedni smak i aromat, ale również, co bardzo ważne, boczek marynowany w soli ma większą trwałość mikrobiologiczną. Bardzo ważny jest odpowiedni dodatek przypraw, dzięki którym boczek wędzony dojrzewający będzie miał odpowiedni smak i aromat. Świetnie sprawdza się mieszanka czosnku granulowanego, z majerankiem i kolendrą, możesz jednak śmiało eksperymentować. Jeśli na co dzień preferujesz ostre, pikantne, wyraziste smaki, możesz dodać więcej czosnku, ostrą mieloną paprykę lub papryczki chilli. Najważniejszym etapem przygotowania boczku dojrzewającego jest jego suszenie. Tradycyjnie odbywa się to w specjalnych wędzarniach i suszarniach do mięs, jednak najważniejsze jest to, aby mięso znajdowało się w suchym, przewiewnym miejscu. Możesz więc suszyć je w kuchni przy oknie lub w garażu, czy piwnicy, jeśli masz pewność, że nie dostanie się tam wilgoć. Jeśli zastanawiasz się jak zrobić pyszny domowy boczek wędzony, nasz przepis będzie dla ciebie świetną inspiracją i wskazówką.

Alergeny w boczku dojrzewającym

Lista alergenów dla boczku dojrzewającego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na boczek dojrzewający

Wartości odżywcze boczku dojrzewającego

na 100g gotowej potrawy

Ze względu na dużą zawartość nasyconych kwasów tłuszczowych oraz soli duże ilości wędzonego boczku nie są wskazane zwłaszcza osobom z chorobami sercowo-naczyniowymi.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(100g)
Energia (kcal)
353.17
353.17
Białko (g)
11.42
11.42

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(100g)
Węglowodany (g)
6.64
6.64
Węglowodany przyswajalne (g)
6.64
6.64
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.00
0.00

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(100g)
Tłuszcz (g)
30.94
30.94
Tłuszcze nasycone (g)
12.89
12.89
Tłuszcze nienasycone (g)
18.05
18.05
Tłuszcze trans (g)
0.12
0.12
Cholesterol (mg)
55.00
55.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(100g)
Witamina A (µg (mcg))
9.17
9.17
Witamina B6 (mg)
0.23
0.23
Witamina B12 (µg (mcg))
0.42
0.42
Witamina C (mg)
0.00
0.00
Witamina D (µg (mcg))
0.33
0.33
Witamina E (mg)
0.36
0.36
Retinol (µg (mcg))
9.17
9.17
Tiamina (mg)
0.23
0.23
Ryboflawina (mg)
0.07
0.07
Niacyna (mg)
3.35
3.35
Foliany (µg (mcg))
0.00
0.00
Beta karoten (µg (mcg))
0.00
0.00

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(100g)
Sód (mg)
4505.90
4505.90
Potas (mg)
168.43
168.43
Wapń (mg)
7.47
7.47
Fosfor (mg)
138.33
138.33
Magnez (mg)
10.93
10.93
Żelazo (mg)
0.35
0.35
Cynk (mg)
0.96
0.96
Miedź (mg)
0.05
0.05
Szacunkowy indeks glikemiczny boczku dojrzewającego 5
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania boczku dojrzewającego

Koszt składników
23.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Boczek wieprzowy bez kości
500 g
4.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 5
20.00
Za 500 g
Cukier
40 g
4 łyżki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.10
Za 40 g
Sól
60 g
6 łyżek
1.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.06
Za 60 g
Koszt składników
23.50