Bób po sycylijsku

Opublikowano: 25.02.2022 r., 20:12 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Bób po sycylijsku, czarne naczynie
Bób po sycylijsku
Bób po sycylijsku to bardzo dobra propozycja na pyszny dodatek do obiadu. Bób może sprawdzić się także jako samodzielny posiłek. Koniecznie wypróbuj nasz przepis na to pyszne warzywo.
Przygotowanie 15 min
Gotowanie 10 min
788 kcal
Kcal w porcji
250 g
Wielkość porcji
79
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 2 porcji
  • Bób (500 g)
  • Oliwa z oliwek - 20 łyżek stołowych (200 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, oregano, czosnek
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek

Przepis na bób po sycylijsku krok po kroku

W garnku umieść bób, wlej wodę i gotuj przez 5-7 minut.

Odcedź bób i obierz z łupiny.

Obierz czosnek z łupiny i przeciśnij przez praskę.

Do bobu dodaj czosnek, dopraw solą, pieprzem i oregano.

Dodaj oliwę z oliwek i wymieszaj.

Jak oceniasz przepis na bób po sycylijsku
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 89,4% osób

Więcej informacji na temat bobu po sycylijsku

Bób po sycylijsku to świetny pomysł na pyszny dodatek do obiadu lub niskokaloryczną przekąskę. Bób je warzywem dostępnym w sklepach w wersji świeżej i mrożonej. Sezon na świeży bób trwa do końca czerwca do końca sierpnia. Warto sięgać po warzywa sezonowe, gdyż mamy pewność co do ich świeżości. Bób można przygotować na wiele różnych sposobów. Jest on świetnym dodatkiem do makaronów i zup. Przepis na bób po sycylijsku jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby go przygotować. Do zrobienia bobu potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: bób świeży, oliwa z oliwek, oregano, czosnek, sól, pieprz.

Jak zrobić bób po sycylijsku? W garnku umieść bób, wlej wodę i gotuj przez 5-7 minut. Odcedź bób i obierz z łupiny. Obierz czosnek z łupiny i przeciśnij przez praskę. Do bobu dodaj czosnek, dopraw solą, pieprzem i oregano. Dodaj oliwę z oliwek i wymieszaj.

Bób jest warzywem dobrze znanym na całym świecie. Sezon na bób w Polsce trwa od czerwca do września. Bób jest warzywem z rodziny bobowatych. Zawiera on spore ilości białka pochodzenia roślinnego. Bób zawiera dużo błonnika pokarmowego, który wspomaga pracę naszych jelit oraz zapobiega zaparciom. Błonnik ma także działanie obniżające poziom glukozy we krwi. Bób poddany obróbce termicznej ma wysoki indeks glikemiczny, nie powinny go więc spożywać osoby chorujące na cukrzycę. Bób jest świetnym źródłem folianów, które odpowiadają między innymi za prawidłowy rozwój płodu i utrzymanie ciąży. Bób nie zawiera cholesterolu, więc może być bardzo dobrym składnikiem w diecie osób z jego podwyższonym poziomem.

Podsumowując smaczny i zdrowy bób to bardzo dobry pomysł na przekąskę lub dodatek do obiadu. Bób z solą morską i oregano jest bardzo aromatyczny. Można go zostawić na kilka godzin w lodówce wraz z marynatą, aby smaki się przegryzły. Bób jest dobry do spożycia podany ze świeżym pieczywem lub gotowanym ryżem. Gotowany bób można zalać zimną wodą, aby łatwiej się go obierało. Do przygotowania potrawy można wykorzystać także bób mrożony.

Alergeny w bobie po sycylijsku

Lista alergenów dla bobu po sycylijsku przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na bób po sycylijsku

Wartości odżywcze bobu po sycylijsku

na 100g gotowej potrawy

Bób po sycylijsku to bardzo dobre źródło naturalnego błonnika pokarmowego. Bób zawiera bardzo dużą ilość składników mineralnych oraz witamin. Potrawa jest nisko kaloryczna i zapewnia uczucie sytości na dłużej.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(250g)
Energia (kcal)
315.43
788.57
Białko (g)
5.66
14.14

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(250g)
Węglowodany (g)
12.57
31.43
Węglowodany przyswajalne (g)
7.21
18.04
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
5.36
13.39

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(250g)
Tłuszcz (g)
29.09
72.73
Tłuszcze nasycone (g)
4.92
12.30
Tłuszcze nienasycone (g)
24.17
60.43
Tłuszcze jednonasycone (g)
20.93
52.32
Tłuszcze wielonasycone (g)
3.24
8.11
Cholesterol (mg)
0.00
0.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(250g)
Witamina A (µg (mcg))
12.14
30.36
Witamina B6 (mg)
0.07
0.18
Witamina B12 (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina C (mg)
2.64
6.61
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina E (mg)
4.94
12.36
Retinol (µg (mcg))
0.00
0.00
Tiamina (mg)
0.09
0.23
Ryboflawina (mg)
0.21
0.52
Niacyna (mg)
1.61
4.02
Foliany (µg (mcg))
105.71
264.29
Beta karoten (µg (mcg))
140.00
350.00

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(250g)
Sód (mg)
18.43
46.07
Potas (mg)
237.43
593.57
Wapń (mg)
26.71
66.79
Fosfor (mg)
92.14
230.36
Magnez (mg)
23.57
58.93
Żelazo (mg)
1.27
3.17
Cynk (mg)
0.71
1.79
Miedź (mg)
0.29
0.71
Mangan (mg)
0.47
1.18
Szacunkowy indeks glikemiczny bobu po sycylijsku 79
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania bobu po sycylijsku

Koszt składników
35.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Bób
500 g
15.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
15.00
Za 500 g
Oliwa z oliwek
200 ml
20 łyżek stołowych
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
8.00
Za 200 ml
Koszt składników
35.00