Blok czekoladowy z herbatnikami

Opublikowano: 10.08.2021 r., 16:17 | Autor: Joanna Karyś
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Blok czekoladowy z herbatnikami
Blok czekoladowy z herbatnikami
Blok czekoladowy z herbatnikami to dobry pomysł na podwieczorek lub coś słodkiego do kawy. Deser jest prosty do zrobienia. Zobacz, jak wygląda przepis na ten słodki blok!
Przygotowanie 35 min
492 kcal
Kcal w porcji
110 g
Wielkość porcji
52
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 12 porcji
  • Herbatniki (400 g)
  • Kakao 16% (proszek) - 5 łyżek (50 g)
  • Mleko w proszku (400 g)
  • Masło - 1 kostka (200 g)
  • Cukier - 3/4 szklanki (150 g)
  • Cukier wanilinowy - 1 opakowanie (16 g)
  • Czekolada mleczna - 1/2 tabliczki czekolady (50 g)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek, mikser, duża miska, papier do pieczenia, szpatułka, blaszka keksowa

Przepis na blok czekoladowy z herbatnikami krok po kroku

Herbatniki i czekoladę pokrusz na mniejsze kawałki. Odstaw na bok.

W garnku pogrzej 100 ml wody z masłem (wszystko gotuj na małym ogniu, często mieszając). Gdy masło się roztop, dodaj cukier i cukier wanilinowy. Mieszaj do momentu rozpuszczenia cukru. Następnie dodaj kakao i wymieszaj. Masę przelej do dużej miski i odstaw do przestudzenia.

Do wystudzonej masy wsyp mleko w proszku i miksuj do połączenia się składników. Następnie odłóż mikser i wsyp do masy pokruszone herbatniki oraz czekoladę. Wymieszaj za pomocą szpatułki.

Keksówkę wyłóż papierem do pieczenia. Przełóż masę do formy i wyrównaj.

Włóż do lodówki i odczekaj, aż masa dobrze stężeje (minimum 4 h).

Jak oceniasz przepis na blok czekoladowy z herbatnikami
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 87,8% osób

Więcej informacji na temat bloku czekoladowego z herbatnikami

Domowy blok czekoladowy z herbatnikami to deser jeszcze z czasów PRL-u. Taki blok przygotowuje się szybko, a do jego zrobienia potrzeba niewiele składników. Przepis można śmiało modyfikować, aby do bloku dodać swoje ulubione dodatki!

Jak zrobić blok czekoladowy z herbatnikami? Obowiązkowym składnikiem w tym przepisie jest mleko w proszku. Jeśli go nie lubisz, istnieje wysokie prawdopodobieństwo, że ten blok ci nie posmakuje, ale dla miłośników tego mleka ten deser stanie się jednym z ulubionych.

Herbatniki i pół tabliczki czekolady trzeba pokruszyć na mniej kawałki. Gdy woda z masłem pogrzeje się w garnku, można dodać cukry. Po rozpuszczeniu całego cukru trzeba wsypać kakao i całość dobrze wymieszać. Następnie masa musi ostygnąć. Najlepiej od razu przełożyć ją do miski, w której będzie się ją miksować razem z mlekiem w proszku. Na koniec wystarczy wmieszać pokruszone dodatki. Papier do pieczenia w keksówce umożliwi łatwiejsze wyciągnięcie bloku, gdy ten zastygnie. Zazwyczaj potrzeba kilku godzin w lodówce, aby masa dobre związała.

Ten przepis (blok czekoladowy z herbatnikami) możesz nieco przerobić. Możesz zrezygnować z dodania pokruszonych kawałków czekolady, ale możesz też zamienić czekoladę mleczną na gorzką lub białą. Zamiast herbatników równie dobrze sprawdzą się wafle. Do bloku czekoladowego z mlekiem w proszku można dodać suszone owoce lub bakalie. Zamiast wody możesz zdecydować się na mleko (np. 2%). Wtedy też ten blok czekoladowy wyjdzie pyszny.

Cukier wanilinowy możesz zastąpić ekstraktem z wanilii lub w ogóle możesz zrezygnować z waniliowego posmaku. Jeśli taka ilość herbatników jest dla ciebie za duża, możesz dać ich mniej, aby pojawiły się tylko gdzieniegdzie. Blok można zrobić w keksówce (najpowszechniejsze rozwiązanie) lub w zwykłej formie. Wszystko zależy od gustu osoby, która przygotowuje ten deser.

Blok czekoladowy to dobry pomysł na smaczny i prosty dodatek do kawy lub herbaty. Jednak należy pamiętać, że ten deser musi się dobrze schłodzić w lodówce, więc jeśli spodziewamy się gości, blok czekoladowy trzeba przygotować odpowiednio wcześniej.

Alergeny w bloku czekoladowym z herbatnikami

Lista alergenów dla bloku czekoladowego z herbatnikami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Herbatniki
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Herbatniki
    • Mleko w proszku
    • Masło
    • Czekolada mleczna

Wartości odżywcze bloku czekoladowego z herbatnikami

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(110g)
Energia (kcal)
447.76
492.54
Białko (g)
15.14
16.65

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(110g)
Węglowodany (g)
54.85
60.34
Węglowodany przyswajalne (g)
51.27
56.39
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
3.59
3.94

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(110g)
Tłuszcz (g)
19.43
21.37
Tłuszcze nasycone (g)
11.38
12.52
Tłuszcze nienasycone (g)
8.05
8.86
Tłuszcze jednonasycone (g)
6.87
7.56
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.18
1.30
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
35.51
39.06

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(110g)
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(110g)
Sód (mg)
541.63
595.79
Potas (mg)
670.06
737.07
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Wapń (mg)
481.20
529.32
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
1.52
1.68
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny bloku czekoladowego z herbatnikami 52
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania bloku czekoladowego z herbatnikami

Koszt składników
34.60
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Herbatniki
400 g
1.50
Za 100,0 g
Liczba opakowań 4
6.00
Za 400 g
Kakao 16% (proszek)
50 g
5 łyżek
5.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
2.50
Za 50 g
Mleko w proszku
400 g
12.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
9.60
Za 400 g
Masło
200 g
1 kostka
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
5.00
Za 200 g
Cukier
150 g
3/4 szklanki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.38
Za 150 g
Cukier wanilinowy
16 g
1 opakowanie
0.60
Za 16,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 16 g
Czekolada mleczna
50 g
1/2 tabliczki czekolady
3.50
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
1.75
Za 50 g
Koszt składników
34.60