Przepis na blok czekoladowy bez mleka w proszku krok po kroku
- Kakao 16% (proszek) 80 g 4 łyżki
- Mleko 2% 100 ml pół szklanki
- Masło 200 g 1 kostka
- Cukier 100 g pół szklanki
- Herbatniki 50 g 10 sztuk
- Rodzynki 50 g
- Orzechy arachidowe (ziemne) 50 g
Do rondelka włóż masło i całość gotuj do rozpuszczenia się masła. Do masy doda mleko i cukier, całość intensywnie mieszaj aż do rozpuszczenia się cukru.
Do masy maślanej dodaj kakao. Całość mieszaj rózgą, tak by masa zgęstniała, następnie ostudź.
Herbatniki, rodzynki i orzechy drobno posiekaj i dodaj do masy kakaowej. Całość dokładnie wymieszaj.
Formę wyłóż papierem do pieczenia i rozłóż na nią całą masę.
Wstaw do lodówki na 4 godziny, do całkowitego schłodzenia.

(liczba kalorii)
Blok czekoladowy bez mleka w proszku - cechy przepisu
Więcej o bloku czekoladowym bez mleka w proszku
Blok czekoladowy bez mleka w proszku jest modyfikacją tradycyjnego przepisu, tak by można go było przygotować bez dodatku mleka. Choć mleko w proszku jest coraz bardziej dostępne w tradycyjnych sklepach, to jednak nie zawsze ma się do niego dostęp. Dzięki temu przepisowi wcale nie trzeba z niego korzystać, by przygotować ten deser. Dzięki temu całość jest łatwiejsza w przygotowaniu i można ją zrobić nawet w awaryjnej sytuacji, używając tylko produktów, które często goszczą w domowej spiżarni.
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić blok czekoladowy bez mleka w proszku, to ten przepis na pewno przypadnie ci do gustu. Dzięki niemu przygotujesz ten łatwy deser pomijając najbardziej problematyczny składnik. Dzięki czemu całość można wykonać, kiedy tylko najdzie ochota na coś słodkiego. Brak dodatku mleka w proszku sprawia jednak, że całość jest bardziej gorzka, dlatego na pewno przypadnie do gustu osobom, które nie przepadają za zbyt słodkimi przysmakami.
Choć blok smakuje wspaniale, warto wzbogacić go o ciekawe dodatki, które sprawią, ze całość będzie pyszniejsza. Można go zrobić z herbatnikami, orzechami, czy z rodzynkami. To tego celu idealnie nadają się również suszone i kandyzowane owoce. Do bloku można użyć ulubionych orzechów, a nawet pomieszać kilka różnych rodzajów. Dzięki temu całość zyska zupełnie nowego smaku.
Ten blok czekoladowy jest tak pyszny, że ciężko jest przejść obok niego obojętnie. Ma pyszny smak i wspaniałą strukturę. Najlepsze jest w nim to, że do jego wykonania wcale nie potrzeba specjalistycznego sprzętu, dzięki czemu mogą go wykonać nawet osoby, których kuchnia nie jest w pełni wyposażona. Dzięki temu, że nie trzeba go piec całe wykonanie jest niezwykle łatwe i proste.
Blok czekoladowy to dobry zamiennik tradycyjnego ciasta, gdyż można go kroić w dowolne kawałki i podawać jako deser. Jest jednak bardziej lekkie i nie zawiera mąki, dzięki czemu bez dodatku herbatników mogą go włączyć do diety nawet osoby z celiakią. Ten sprawdzony przepis na pewno spodoba się wszystkim miłośnikom słodkości z dodatkiem kakao.
Wartości odżywcze bloku czekoladowego bez mleka w proszku
Energia i białka
(63g)
Węglowodany w bloku czekoladowym bez mleka w proszku
(63g)
Tłuszcze
(63g)
Witaminy w przepisie na blok czekoladowy bez mleka w proszku
(63g)
Składniki mineralne w przepisie na blok czekoladowy bez mleka w proszku
(63g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w bloku czekoladowym bez mleka w proszku
Lista alergenów dla bloku czekoladowego bez mleka w proszku przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Mleko 2%
- Masło
- Herbatniki
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Herbatniki
-
Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Orzechy arachidowe (ziemne)