Przepis na blok czekoladowy bez mleka w proszku krok po kroku

Składniki
To będzie niezbędne
kuchenka, foremka keksówka, papier do pieczenia, rózga, rondelek

Do rondelka włóż masło i całość gotuj do rozpuszczenia się masła. Do masy doda mleko i cukier, całość intensywnie mieszaj aż do rozpuszczenia się cukru.

Do masy maślanej dodaj kakao. Całość mieszaj rózgą, tak by masa zgęstniała, następnie ostudź.

Herbatniki, rodzynki i orzechy drobno posiekaj i dodaj do masy kakaowej. Całość dokładnie wymieszaj.

Formę wyłóż papierem do pieczenia i rozłóż na nią całą masę.

Wstaw do lodówki na 4 godziny, do całkowitego schłodzenia.

Blok czekoladowy bez mleka w proszku wyporcjowany podany na eleganckim talerzyku.
blok czekoladowy bez mleka w proszku
Koszt przygotowania dania
13.50 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
271 kcal
Liczba alergenów w daniu
3
73

Blok czekoladowy bez mleka w proszku - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o bloku czekoladowym bez mleka w proszku

Blok czekoladowy bez mleka w proszku jest modyfikacją tradycyjnego przepisu, tak by można go było przygotować bez dodatku mleka. Choć mleko w proszku jest coraz bardziej dostępne w tradycyjnych sklepach, to jednak nie zawsze ma się do niego dostęp. Dzięki temu przepisowi wcale nie trzeba z niego korzystać, by przygotować ten deser. Dzięki temu całość jest łatwiejsza w przygotowaniu i można ją zrobić nawet w awaryjnej sytuacji, używając tylko produktów, które często goszczą w domowej spiżarni.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić blok czekoladowy bez mleka w proszku, to ten przepis na pewno przypadnie ci do gustu. Dzięki niemu przygotujesz ten łatwy deser pomijając najbardziej problematyczny składnik. Dzięki czemu całość można wykonać, kiedy tylko najdzie ochota na coś słodkiego. Brak dodatku mleka w proszku sprawia jednak, że całość jest bardziej gorzka, dlatego na pewno przypadnie do gustu osobom, które nie przepadają za zbyt słodkimi przysmakami.

Choć blok smakuje wspaniale, warto wzbogacić go o ciekawe dodatki, które sprawią, ze całość będzie pyszniejsza. Można go zrobić z herbatnikami, orzechami, czy z rodzynkami. To tego celu idealnie nadają się również suszone i kandyzowane owoce. Do bloku można użyć ulubionych orzechów, a nawet pomieszać kilka różnych rodzajów. Dzięki temu całość zyska zupełnie nowego smaku.

Ten blok czekoladowy jest tak pyszny, że ciężko jest przejść obok niego obojętnie. Ma pyszny smak i wspaniałą strukturę. Najlepsze jest w nim to, że do jego wykonania wcale nie potrzeba specjalistycznego sprzętu, dzięki czemu mogą go wykonać nawet osoby, których kuchnia nie jest w pełni wyposażona. Dzięki temu, że nie trzeba go piec całe wykonanie jest niezwykle łatwe i proste.

Blok czekoladowy to dobry zamiennik tradycyjnego ciasta, gdyż można go kroić w dowolne kawałki i podawać jako deser. Jest jednak bardziej lekkie i nie zawiera mąki, dzięki czemu bez dodatku herbatników mogą go włączyć do diety nawet osoby z celiakią. Ten sprawdzony przepis na pewno spodoba się wszystkim miłośnikom słodkości z dodatkiem kakao.

Wartości odżywcze bloku czekoladowego bez mleka w proszku

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(63g)
Energia (kalorie)
430.46 kcal
271.19 kcal
Białko
5.91 g
3.72 g
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej

Węglowodany w bloku czekoladowym bez mleka w proszku

Na 100g
Na porcję
(63g)
Węglowodany
36.99 g
23.30 g
Węglowodany przyswajalne
31.21 g
19.66 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(63g)
Tłuszcz
33.16 g
20.89 g
Tłuszcze nasycone
20.22 g
12.74 g
Tłuszcze nienasycone
12.94 g
8.15 g
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Tłuszcze jednonasycone
10.77 g
6.79 g
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
2.17 g
1.37 g
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na blok czekoladowy bez mleka w proszku

Na 100g
Na porcję
(63g)
Tiamina
0.09 mg
0.05 mg
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.13 mg
0.08 mg
Niacyna
1.81 mg
1.14 mg
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Foliany
22.32 µg (mcg)
14.06 µg (mcg)
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na blok czekoladowy bez mleka w proszku

Na 100g
Na porcję
(63g)
Sód
150.37 mg
94.73 mg
Potas
349.87 mg
220.42 mg
Wapń
64.35 mg
40.54 mg
Fosfor
196.46 mg
123.77 mg
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Magnez
83.68 mg
52.72 mg
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Żelazo
2.34 mg
1.47 mg
Brak danych dla: mleko 2%.
czytaj dalej
Cynk
1.23 mg
0.77 mg
Miedź
0.52 mg
0.33 mg
Brak danych dla: mleko 2%, orzechy arachidowe (ziemne).
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny bloku czekoladowego bez mleka w proszku 73
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w bloku czekoladowym bez mleka w proszku

Lista alergenów dla bloku czekoladowego bez mleka w proszku przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Mleko 2%
    • Masło
    • Herbatniki
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Herbatniki
  • Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Orzechy arachidowe (ziemne)

Cena przygotowania bloku czekoladowego bez mleka w proszku

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Kakao 16% (proszek)
80 g
4 łyżki
5.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
4.00
Za 80 g
Mleko 2%
100 ml
pół szklanki
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.25
Za 100 ml
Masło
200 g
1 kostka
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
5.00
Za 200 g
Cukier
100 g
pół szklanki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.25
Za 100 g
Herbatniki
50 g
10 sztuk
1.50
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 50 g
Rodzynki
50 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
1.25
Za 50 g
Orzechy arachidowe (ziemne)
50 g
4.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 50 g
Liczba porcji:
Koszt składników
25.50
Jak oceniasz przepis na blok czekoladowy bez mleka w proszku
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób