Bliny

Opublikowano: 26.06.2021 r., 16:08 | Autor: Monika Słowikowska
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Bliny posypane są cukrem pudrem i podane na desce. Obok leży sitko z cukrem pudrem, owoce miechunki i dżem.
Bliny
Bliny to pyszne, rosyjskie placuszki, które są zrobione z ciasta drożdżowego, opcjonalnie z dodatkiem ziemniaków. Można je podawać zarówno na słodko, jak i na wytrawnie.
Przygotowanie 40 min
Smażenie 20 min
522 kcal
Kcal w porcji
245 g
Wielkość porcji
59
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 4 porcji
  • Mąka pszenna typ 500 (150 g)
  • Mąka gryczana (200 g)
  • Drożdże suche (7 g)
  • Jajko (1 szt.)
  • Olej rzepakowy (15 ml)
  • Mleko 2% 2 szklanki (500 ml)
  • Masło (50 g)
  • Cukier 1 łyżka (15 g)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
kuchenka, miska, patelnia

Przepis na bliny krok po kroku

Mleko podgrzej i dodaj do niego drożdże, cukier i 2 łyżki mąki pszennej.

Zaczyn odłóż w ciepłe miejsce na 15 minut.

Masło rozpuść.

Do miski wsyp mąki, dodaj masło jajko i podrośnięty zaczyn.

Wszystko dokładnie wymieszaj i odstaw na 30 minut w ciepłe miejsce.

Po tym czasie na patelni z olejem smaż nieduże placuszki.

Jak oceniasz przepis na bliny
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 89,1% osób

Więcej informacji na temat blin

Bliny to tradycyjne danie kuchni rosyjskiej. Zrobione są z ciasta na drożdżach z mąki pszennej lub pszennej z gryczaną. Ciasto na bliny ziemniaczane zawiera także surowe ziemniaki i opcjonalnie cebulę. Bliny można jeść zarówno na słodko, jak i na wytrawnie. Ten przepis na bliny rosyjskie przygotujemy bez ziemniaków i na słodko. Do ich przygotowania potrzebujesz drożdży, mleka, jajka, masła, mąki pszennej i gryczanej. Jeżeli nie masz mąki gryczanej, to możesz zastąpić ją mąką pszenną. Jak zwykle ciasto drożdżowe potrzebuje trochę czasu, żeby wyrosnąć, więc trzeba uzbroić się w cierpliwość. To jak zrobić dobre bliny zależy od wyrabiania ciasta i wyrastania.

Ciasto drożdżowe zaczynamy od przygotowania zaczynu. Mleko lekko podgrzewamy, do temperatury około 30 stopni Celsjusza. Do mleka dodajemy drożdże, cukier i 2 łyżki mąki. Zaczyn dokładnie mieszamy i odstawiamy na 15 minut w ciepłe miejsce. W międzyczasie rozpuszczamy masło, a do dużej miski wsypujemy mąkę. Gdy zaczyn podrośnie, dodajemy go do mąki razem z rozpuszczonym masłem i jajkami. Ciasto dokładnie mieszamy — możesz zrobić to mikserem, będzie dużo łatwiej. Ciasto ponownie odstawiamy do wyrośnięcia, w ciepłe miejsce, na około 30 minut. Gdy ciasto jest wyrośnięte, rozgrzewamy patelnię z odrobiną oleju i wykładamy ciasto, tworząc cienkie placuszki. Smażymy z dwóch stron, aż placuszki się zarumienią.

Takie placuszki po rosyjsku możesz podawać na wiele sposobów, między innymi z:

- twarożkiem i łososiem,

- śmietaną,

- masłem orzechowym,

- gulaszem,

- miodem,

- konfiturami owocowymi,

- karmelizowaną cebulą i wieloma innymi dodatkami.

Najlepiej podawać je z owocami i źródłem białka, np. z twarogiem. Placuszki najlepiej smakują na ciepło, ale możesz je jeść także na zimno, jako drugie śniadanie do pracy. Wystarczy, że weźmiesz ze sobą jogurt, owoce i placuszki. Możesz je jeść dłońmi, maczając w jogurcie, lub pokroić w kostkę, wrzucić do jogurtu i jeść jak płatki z jogurtem.

Dodatkowo możesz obniżyć indeks glikemiczny, tych placuszków, zamieniając białą mąkę na pełnoziarnistą.

Alergeny w blinach

Lista alergenów dla blin przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Mleko 2%
    • Masło

Wartości odżywcze blin

na 100g gotowej potrawy

Możesz obniżyć indeks glikemiczny blin, zamieniając jasną mąkę pszenną na pełnoziarnistą.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(245g)
Energia (kcal)
213.42
522.88
Białko (g)
7.42
18.17

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(245g)
Węglowodany (g)
29.56
72.41
Węglowodany przyswajalne (g)
27.35
67.01
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
2.21
5.40
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(245g)
Tłuszcz (g)
8.02
19.64
Tłuszcze nasycone (g)
4.33
10.60
Tłuszcze nienasycone (g)
3.69
9.04
Tłuszcze jednonasycone (g)
2.80
6.87
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, cukier.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.89
2.18
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, cukier.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
35.49
86.96
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(245g)
Witamina A (µg (mcg))
85.18
208.69
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.18
0.44
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.34
0.82
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
0.10
0.25
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.67
1.63
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.25
0.62
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
84.53
207.09
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.34
0.83
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.23
0.57
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
2.58
6.31
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
53.09
130.07
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
9.48
23.22
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(245g)
Sód (mg)
31.13
76.27
Potas (mg)
231.31
566.70
Wapń (mg)
79.19
194.01
Fosfor (mg)
155.29
380.46
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
63.23
154.91
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
1.77
4.34
Cynk (mg)
1.14
2.79
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.14
0.35
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny blin 59
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania blin

Koszt składników
37.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 500
150 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.45
Za 150 g
Mąka gryczana
200 g
10.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 200 g
Drożdże suche
7 g
1.50
Za 7,0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 7 g
Jajko
1 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
1.00
Za 1 szt.
Olej rzepakowy
15 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.10
Za 15 ml
Mleko 2%
500 ml
2 szklanki
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
1.25
Za 500 ml
Masło
50 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
1.25
Za 50 g
Cukier
15 g
1 łyżka
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.04
Za 15 g
Koszt składników
37.50