Przepis na bliny krok po kroku
- Mąka pszenna typ 500 150 g
- Mąka gryczana 200 g
- Drożdże suche 7 g
- Jajko 1 szt.
- Olej rzepakowy 15 ml
- Mleko 2% 500 ml 2 szklanki
- Masło 50 g
- Cukier 15 g 1 łyżka
Mleko podgrzej i dodaj do niego drożdże, cukier i 2 łyżki mąki pszennej.
Zaczyn odłóż w ciepłe miejsce na 15 minut.
Masło rozpuść.
Do miski wsyp mąki, dodaj masło jajko i podrośnięty zaczyn.
Wszystko dokładnie wymieszaj i odstaw na 30 minut w ciepłe miejsce.
Po tym czasie na patelni z olejem smaż nieduże placuszki.

(liczba kalorii)
Bliny - cechy przepisu
Więcej o blinach
Bliny to tradycyjne danie kuchni rosyjskiej. Zrobione są z ciasta na drożdżach z mąki pszennej lub pszennej z gryczaną. Ciasto na bliny ziemniaczane zawiera także surowe ziemniaki i opcjonalnie cebulę. Bliny można jeść zarówno na słodko, jak i na wytrawnie. Ten przepis na bliny rosyjskie przygotujemy bez ziemniaków i na słodko. Do ich przygotowania potrzebujesz drożdży, mleka, jajka, masła, mąki pszennej i gryczanej. Jeżeli nie masz mąki gryczanej, to możesz zastąpić ją mąką pszenną. Jak zwykle ciasto drożdżowe potrzebuje trochę czasu, żeby wyrosnąć, więc trzeba uzbroić się w cierpliwość. To jak zrobić dobre bliny zależy od wyrabiania ciasta i wyrastania.
Ciasto drożdżowe zaczynamy od przygotowania zaczynu. Mleko lekko podgrzewamy, do temperatury około 30 stopni Celsjusza. Do mleka dodajemy drożdże, cukier i 2 łyżki mąki. Zaczyn dokładnie mieszamy i odstawiamy na 15 minut w ciepłe miejsce. W międzyczasie rozpuszczamy masło, a do dużej miski wsypujemy mąkę. Gdy zaczyn podrośnie, dodajemy go do mąki razem z rozpuszczonym masłem i jajkami. Ciasto dokładnie mieszamy — możesz zrobić to mikserem, będzie dużo łatwiej. Ciasto ponownie odstawiamy do wyrośnięcia, w ciepłe miejsce, na około 30 minut. Gdy ciasto jest wyrośnięte, rozgrzewamy patelnię z odrobiną oleju i wykładamy ciasto, tworząc cienkie placuszki. Smażymy z dwóch stron, aż placuszki się zarumienią.
Takie placuszki po rosyjsku możesz podawać na wiele sposobów, między innymi z:
- twarożkiem i łososiem,
- śmietaną,
- masłem orzechowym,
- gulaszem,
- miodem,
- konfiturami owocowymi,
- karmelizowaną cebulą i wieloma innymi dodatkami.
Najlepiej podawać je z owocami i źródłem białka, np. z twarogiem. Placuszki najlepiej smakują na ciepło, ale możesz je jeść także na zimno, jako drugie śniadanie do pracy. Wystarczy, że weźmiesz ze sobą jogurt, owoce i placuszki. Możesz je jeść dłońmi, maczając w jogurcie, lub pokroić w kostkę, wrzucić do jogurtu i jeść jak płatki z jogurtem.
Dodatkowo możesz obniżyć indeks glikemiczny, tych placuszków, zamieniając białą mąkę na pełnoziarnistą.
Wartości odżywcze blin
Energia i białka
(245g)
Węglowodany w blinach
(245g)
Tłuszcze
(245g)
Witaminy w przepisie na bliny
(245g)
Składniki mineralne w przepisie na bliny
(245g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w blinach
Lista alergenów dla blin przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Mleko 2%
- Masło