Przepis na bliny krok po kroku

Składniki
To będzie niezbędne
kuchenka, miska, patelnia

Mleko podgrzej i dodaj do niego drożdże, cukier i 2 łyżki mąki pszennej.

Zaczyn odłóż w ciepłe miejsce na 15 minut.

Masło rozpuść.

Do miski wsyp mąki, dodaj masło jajko i podrośnięty zaczyn.

Wszystko dokładnie wymieszaj i odstaw na 30 minut w ciepłe miejsce.

Po tym czasie na patelni z olejem smaż nieduże placuszki.

Bliny posypane są cukrem pudrem i podane na desce. Obok leży sitko z cukrem pudrem, owoce miechunki i dżem.
Bliny
Koszt przygotowania dania
7.59 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
522 kcal
Liczba alergenów w daniu
3
59

Bliny - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
Dieta:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o blinach

Bliny to tradycyjne danie kuchni rosyjskiej. Zrobione są z ciasta na drożdżach z mąki pszennej lub pszennej z gryczaną. Ciasto na bliny ziemniaczane zawiera także surowe ziemniaki i opcjonalnie cebulę. Bliny można jeść zarówno na słodko, jak i na wytrawnie. Ten przepis na bliny rosyjskie przygotujemy bez ziemniaków i na słodko. Do ich przygotowania potrzebujesz drożdży, mleka, jajka, masła, mąki pszennej i gryczanej. Jeżeli nie masz mąki gryczanej, to możesz zastąpić ją mąką pszenną. Jak zwykle ciasto drożdżowe potrzebuje trochę czasu, żeby wyrosnąć, więc trzeba uzbroić się w cierpliwość. To jak zrobić dobre bliny zależy od wyrabiania ciasta i wyrastania.

Ciasto drożdżowe zaczynamy od przygotowania zaczynu. Mleko lekko podgrzewamy, do temperatury około 30 stopni Celsjusza. Do mleka dodajemy drożdże, cukier i 2 łyżki mąki. Zaczyn dokładnie mieszamy i odstawiamy na 15 minut w ciepłe miejsce. W międzyczasie rozpuszczamy masło, a do dużej miski wsypujemy mąkę. Gdy zaczyn podrośnie, dodajemy go do mąki razem z rozpuszczonym masłem i jajkami. Ciasto dokładnie mieszamy — możesz zrobić to mikserem, będzie dużo łatwiej. Ciasto ponownie odstawiamy do wyrośnięcia, w ciepłe miejsce, na około 30 minut. Gdy ciasto jest wyrośnięte, rozgrzewamy patelnię z odrobiną oleju i wykładamy ciasto, tworząc cienkie placuszki. Smażymy z dwóch stron, aż placuszki się zarumienią.

Takie placuszki po rosyjsku możesz podawać na wiele sposobów, między innymi z:

- twarożkiem i łososiem,

- śmietaną,

- masłem orzechowym,

- gulaszem,

- miodem,

- konfiturami owocowymi,

- karmelizowaną cebulą i wieloma innymi dodatkami.

Najlepiej podawać je z owocami i źródłem białka, np. z twarogiem. Placuszki najlepiej smakują na ciepło, ale możesz je jeść także na zimno, jako drugie śniadanie do pracy. Wystarczy, że weźmiesz ze sobą jogurt, owoce i placuszki. Możesz je jeść dłońmi, maczając w jogurcie, lub pokroić w kostkę, wrzucić do jogurtu i jeść jak płatki z jogurtem.

Dodatkowo możesz obniżyć indeks glikemiczny, tych placuszków, zamieniając białą mąkę na pełnoziarnistą.

Wartości odżywcze blin

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(245g)
Energia (kalorie)
213.42 kcal
522.88 kcal
Białko
7.42 g
18.17 g
Brak danych dla: olej rzepakowy, cukier.
czytaj dalej

Węglowodany w blinach

Na 100g
Na porcję
(245g)
Węglowodany
29.56 g
72.41 g
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Węglowodany przyswajalne
27.35 g
67.01 g
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(245g)
Tłuszcz
8.02 g
19.64 g
Tłuszcze nasycone
4.33 g
10.60 g
Tłuszcze nienasycone
3.69 g
9.04 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, cukier.
czytaj dalej
Tłuszcze jednonasycone
2.80 g
6.87 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, cukier.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
0.89 g
2.18 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, cukier.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na bliny

Na 100g
Na porcję
(245g)
Tiamina
0.34 mg
0.83 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy, cukier.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.23 mg
0.57 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna
2.58 mg
6.31 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy, cukier.
czytaj dalej
Foliany
53.09 µg (mcg)
130.07 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy, cukier.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na bliny

Na 100g
Na porcję
(245g)
Sód
31.13 mg
76.27 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Potas
231.31 mg
566.70 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Wapń
79.19 mg
194.01 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Fosfor
155.29 mg
380.46 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy, cukier.
czytaj dalej
Magnez
63.23 mg
154.91 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy, cukier.
czytaj dalej
Cynk
1.14 mg
2.79 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny blin 59
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w blinach

Lista alergenów dla blin przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Mleko 2%
    • Masło

Cena przygotowania blin

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 500
150 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.45
Za 150 g
Mąka gryczana
200 g
10.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 200 g
Drożdże suche
7 g
1.50
Za 7,0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 7 g
Jajko
1 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
1.00
Za 1 szt.
Olej rzepakowy
15 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.10
Za 15 ml
Mleko 2%
500 ml
2 szklanki
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
1.25
Za 500 ml
Masło
50 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
1.25
Za 50 g
Cukier
15 g
1 łyżka
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.04
Za 15 g
Liczba porcji:
Koszt składników
37.50
Jak oceniasz przepis na bliny
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób