Bliny ziemniaczane
- Ziemniaki późne (500 g)
- Mleko 2% (50 ml)
- Drożdże świeże (20 g)
- Jajko (1 szt.)
- Mąka pszenna typ 500 (45 g)
- Skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana) (15 g)
- Cebula (100 g)
- Olej rzepakowy (200 ml)
- Cukier (3 g)
Przepis na bliny ziemniaczane krok po kroku
W rondelku podgrzej lekko, by było tylko nieco ciepłe.
Mleko połącz z drożdżami i cukrem, dobrze zamieszaj i odstaw.
Ziemniaki i cebulę obierz i zetrzyj na bardzo drobnych oczkach. Dodaj odrobinę soli i pieprzu.
Do ziemniaków wysp mąki i wbij jajko. Powoli wlej drożdże z mlekiem. Całość wymieszaj dokładnie, by powstała gęsta masa.
Na patelni zagrzej część oleju. Łyżką na patelni uformuj placki i smaż je na złoty kolor z obu stron.
Dolewaj tłuszcz po każdej usmażonej partii.
-
Fasola po bretońsku
-
Pierogi ruskie
-
Zupa pieczarkowa
-
Kotleciki ziemniaczane
-
Seitan
-
Kotlet z jajka
-
Gzik
-
Pierogi z serem
-
Zupa czosnkowa
-
Placki twarogowe z cukrem pudrem
-
Kapusta wigilijna
-
Pierogi ze szpinakiem
-
Pieczone bataty
-
Kotleciki z kaszy gryczanej
-
Zupa marchewkowa
-
Pizza margherita
-
Pierogi z jagodami
-
Mamałyga
-
Obiad bez mięsa
Więcej informacji na temat blin ziemniaczanych
Bliny ziemniaczane to pyszne placuszki, które na pewno przypadną do gustu wszystkim miłośnikom prostych dań na bazie ziemniaków. Są smaczne, łatwe i szybkie.
Przepis na bliny ziemniaczane to pomysł na tradycyjne białoruskie placki ziemniaczane. Będą świetnym urozmaiceniem klasycznej wersji, gdyż dodają jej więcej smaku. Całość można przygotować w kilka chwil i tylko z kilku produktów. Będą idealne latem i jesienią. Świetnie komponują się z pyszną surówką, czy podane z sosem czosnkowym na bazie gęstego jogurtu. Dzięki odpowiedniej grubości ziemniaków mają odpowiednią konsystencję i ciekawą fakturę. To doskonały wybór na obiad. Głównym składnikiem tych placków są oczywiście ziemniaki, które stanowią jedno z najtańszych, a przy tym najbardziej ulubionych warzyw Polaków. W takiej wersji mogą być również spożywane przez wegan. Ziemniaki mają niezwykle wysoki indeks sytości, przez co ich zjedzenie na obiad czy kolacje zaspokaja głód na kilka godzin. Dodatkowo mają naprawdę niewiele kalorii, choć zwykło się myśleć zupełnie inaczej. To jednak dodatki, z którymi się je serwuje, dodają im kaloryczności. W tym wypadku, bez tłuszczu, będą świetną opcją nawet na diecie redukcyjnej.
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić bliny ziemniaczane, które będą smaczne i domowe, to te z przepisu wychodzą po prostu najlepsze. Placuszki robi się na drożdżach, dzięki czemu różnią się nieco od tradycyjnych placków ziemniaczanych. Są dużo bardziej puszyste i smaczniejsze. W takim wydaniu stanowią świetny pomysł na naprawdę fantastyczną kolację czy na obiad. Są tak pyszne, że ciężko jest przejść obok nich obojętnie. Stanowią dobre i proste rozwiązanie na wegetariański obiad. Te łatwe placuszki będą również dobre nawet dla początkujących kucharzy. Całość można przygotować w kilka chwil i tylko z kilku produktów. Będą idealne przez cały rok. Świetnie komponują się z pyszną śmietaną, czy gęstym jogurtem i cukrem. Placki są niezwykle lekkie i bardzo smaczne. Do ich przygotowania potrzeba tylko ziemniaków, dlatego są niezwykle tanie i sprawdzą się nawet na awaryjny posiłek. To niezwykle ciekawa opcja dla miłośników ziemniaczanych dań.
Alergeny w blinach ziemniaczanych
Lista alergenów dla blin ziemniaczanych przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Mleko 2%
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
Wartości odżywcze blin ziemniaczanych
To opcja zdrowa, jednak dobrze połączyć ją ze świeżymi warzywami.
Energia i białka
(250g)
Węglowodany
(250g)
Tłuszcze
(250g)
Witaminy
(250g)
Składniki mineralne
(250g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.