Bliny ziemniaczane

Opublikowano: 05.07.2022 r., 12:39 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Złociste bliny ziemniaczane na talerzu
Bliny ziemniaczane
Bliny ziemniaczane to pyszne placuszki, które na pewno przypadną do gustu wszystkim miłośnikom prostych dań na bazie ziemniaków. Są smaczne, łatwe i szybkie.
Przygotowanie 45 min
Smażenie 30 min
652 kcal
Kcal w porcji
250 g
Wielkość porcji
89
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 4 porcji
  • Ziemniaki późne (500 g)
  • Mleko 2% (50 ml)
  • Drożdże świeże (20 g)
  • Jajko (1 szt.)
  • Mąka pszenna typ 500 (45 g)
  • Skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana) (15 g)
  • Cebula (100 g)
  • Olej rzepakowy (200 ml)
  • Cukier (3 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, kuchenka, tarka, miska

Przepis na bliny ziemniaczane krok po kroku

W rondelku podgrzej lekko, by było tylko nieco ciepłe.

Mleko połącz z drożdżami i cukrem, dobrze zamieszaj i odstaw.

Ziemniaki i cebulę obierz i zetrzyj na bardzo drobnych oczkach. Dodaj odrobinę soli i pieprzu.

Do ziemniaków wysp mąki i wbij jajko. Powoli wlej drożdże z mlekiem. Całość wymieszaj dokładnie, by powstała gęsta masa.

Na patelni zagrzej część oleju. Łyżką na patelni uformuj placki i smaż je na złoty kolor z obu stron.

Dolewaj tłuszcz po każdej usmażonej partii.

Jak oceniasz przepis na bliny ziemniaczane
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 88,7% osób

Więcej informacji na temat blin ziemniaczanych

Bliny ziemniaczane to pyszne placuszki, które na pewno przypadną do gustu wszystkim miłośnikom prostych dań na bazie ziemniaków. Są smaczne, łatwe i szybkie.

Przepis na bliny ziemniaczane to pomysł na tradycyjne białoruskie placki ziemniaczane. Będą świetnym urozmaiceniem klasycznej wersji, gdyż dodają jej więcej smaku. Całość można przygotować w kilka chwil i tylko z kilku produktów. Będą idealne latem i jesienią. Świetnie komponują się z pyszną surówką, czy podane z sosem czosnkowym na bazie gęstego jogurtu. Dzięki odpowiedniej grubości ziemniaków mają odpowiednią konsystencję i ciekawą fakturę. To doskonały wybór na obiad. Głównym składnikiem tych placków są oczywiście ziemniaki, które stanowią jedno z najtańszych, a przy tym najbardziej ulubionych warzyw Polaków. W takiej wersji mogą być również spożywane przez wegan. Ziemniaki mają niezwykle wysoki indeks sytości, przez co ich zjedzenie na obiad czy kolacje zaspokaja głód na kilka godzin. Dodatkowo mają naprawdę niewiele kalorii, choć zwykło się myśleć zupełnie inaczej. To jednak dodatki, z którymi się je serwuje, dodają im kaloryczności. W tym wypadku, bez tłuszczu, będą świetną opcją nawet na diecie redukcyjnej.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić bliny ziemniaczane, które będą smaczne i domowe, to te z przepisu wychodzą po prostu najlepsze. Placuszki robi się na drożdżach, dzięki czemu różnią się nieco od tradycyjnych placków ziemniaczanych. Są dużo bardziej puszyste i smaczniejsze. W takim wydaniu stanowią świetny pomysł na naprawdę fantastyczną kolację czy na obiad. Są tak pyszne, że ciężko jest przejść obok nich obojętnie. Stanowią dobre i proste rozwiązanie na wegetariański obiad. Te łatwe placuszki będą również dobre nawet dla początkujących kucharzy. Całość można przygotować w kilka chwil i tylko z kilku produktów. Będą idealne przez cały rok. Świetnie komponują się z pyszną śmietaną, czy gęstym jogurtem i cukrem. Placki są niezwykle lekkie i bardzo smaczne. Do ich przygotowania potrzeba tylko ziemniaków, dlatego są niezwykle tanie i sprawdzą się nawet na awaryjny posiłek. To niezwykle ciekawa opcja dla miłośników ziemniaczanych dań.

Alergeny w blinach ziemniaczanych

Lista alergenów dla blin ziemniaczanych przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Mleko 2%
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500

Wartości odżywcze blin ziemniaczanych

na 100g gotowej potrawy

To opcja zdrowa, jednak dobrze połączyć ją ze świeżymi warzywami.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(250g)
Energia (kcal)
260.94
652.35
Białko (g)
2.94
7.36

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(250g)
Węglowodany (g)
15.34
38.34
Węglowodany przyswajalne (g)
13.85
34.62
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.49
3.72
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(250g)
Tłuszcz (g)
21.04
52.61
Tłuszcze nasycone (g)
1.84
4.59
Tłuszcze nienasycone (g)
19.21
48.02
Tłuszcze jednonasycone (g)
13.61
34.02
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, cukier.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
5.60
14.00
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, cukier.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
21.11
52.78
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(250g)
Witamina A (µg (mcg))
13.11
32.77
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.20
0.50
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.08
0.19
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
10.79
26.97
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.17
0.42
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.07
0.18
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
13.11
32.77
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.14
0.34
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.09
0.24
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
1.16
2.90
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
35.11
87.77
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
0.76
1.90
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(250g)
Sód (mg)
14.90
37.25
Potas (mg)
278.73
696.81
Wapń (mg)
20.13
50.34
Fosfor (mg)
63.02
157.54
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
17.36
43.40
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.87
2.17
Cynk (mg)
0.52
1.30
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.08
0.20
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny blin ziemniaczanych 89
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania blin ziemniaczanych

Koszt składników
32.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Ziemniaki późne
500 g
1.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 2
2.00
Za 500 g
Mleko 2%
50 ml
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.12
Za 50 ml
Drożdże świeże
20 g
1.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
0.20
Za 20 g
Jajko
1 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
1.00
Za 1 szt.
Mąka pszenna typ 500
45 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.14
Za 45 g
Skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana)
15 g
5.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.07
Za 15 g
Cebula
100 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Olej rzepakowy
200 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
1.40
Za 200 ml
Cukier
3 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.01
Za 3 g
Koszt składników
32.00