Bliny litewskie
- Ziemniaki późne (500 g)
- Mleko 2% (50 ml)
- Drożdże świeże (20 g)
- Jajko (1 szt.)
- Mąka pszenna typ 500 (60 g)
- Cebula (100 g)
- Oliwa z oliwek (200 ml)
- Cukier (2 g)
Przepis na bliny litewskie krok po kroku
W rondelku podgrzej lekko mleko, by było tylko nieco ciepłe.
Mleko połącz z drożdżami i cukrem, dobrze zamieszaj i odstaw.
Ziemniaki i cebulę obierz i zetrzyj na bardzo drobnych oczkach. Dodaj odrobinę soli i pieprzu.
Do ziemniaków wysp mąkę i wbij jajko. Powoli wlej drożdże z mlekiem. Całość wymieszaj dokładnie, by powstała gęsta masa.
Na patelni zagrzej część tłuszczu. Łyżką na patelni uformuj placki i smaż je na złoty kolor z obu stron.
Dolewaj tłuszcz po każdej usmażonej partii.
Więcej informacji na temat blin litewskich
Bliny litewskie to pyszne placki, które na pewno przypadną do gustu miłośnikom prostych, ale smakowitych dań. Jeśli szukasz na nie inspiracji, wypróbuj tego przepisu.
Przepis na bliny litewskie to doskonały pomysł na smaczny posiłek. Są niezwykle sycące ze względu na duży udział ziemniaków. Można je także przygotować z mięsem. Będą świetnym urozmaiceniem klasycznej wersji, gdyż dodają jej więcej smaku. Całość można przygotować w kilka chwil i tylko z kilku produktów. Będą idealne latem i jesienią. Świetnie komponują się z pyszną surówką, czy podane z sosem czosnkowym na bazie gęstego jogurtu. Dzięki odpowiedniej grubości ziemniaków mają odpowiednią konsystencję i ciekawą fakturę. To doskonały wybór na obiad. Głównym składnikiem tych placków są oczywiście ziemniaki, które stanowią jedno z najtańszych, a przy tym najbardziej ulubionych warzyw Polaków. W takiej wersji mogą być również spożywane przez wegan. Ziemniaki mają niezwykle wysoki indeks sytości, przez co ich zjedzenie na obiad czy kolacje zaspokaja głód na kilka godzin. Dodatkowo mają naprawdę niewiele kalorii, choć zwykło się myśleć zupełnie inaczej. To jednak dodatki, z którymi się je serwuje, dodają im kaloryczności. W tym wypadku, bez tłuszczu, będą świetną opcją nawet na diecie redukcyjnej.
Zastanawiasz się jak zrobić bliny litewskie, by były smaczne, a przy okazji dobre również dla początkujących kucharzy? Ten sprawdzony przepis pozwoli Ci przygotować najlepsze domowe bliny. Pyszne, a przy okazji niezbyt wymagające. Te tradycyjne placki z ziemniaków są doskonałym wyborem dla każdego, kto nie wyobraża sobie obiadów bez tego warzywa. Możesz wykorzystać je na obiad, ale również na kolację. Placuszki robi się na drożdżach, dzięki czemu różnią się nieco od tradycyjnych placków ziemniaczanych. Są dużo bardziej puszyste i smaczniejsze. W takim wydaniu stanowią świetny pomysł na naprawdę fantastyczną kolację czy na obiad. Są tak pyszne, że ciężko jest przejść obok nich obojętnie. Stanowią dobre i proste rozwiązanie na wegetariański obiad. Te łatwe placuszki będą również dobre nawet dla początkujących kucharzy. Całość można przygotować w kilka chwil i tylko z kilku produktów. Będą idealne przez cały rok. Świetnie komponują się z pyszną śmietaną, czy gęstym jogurtem i cukrem. Placki są niezwykle lekkie i bardzo smaczne.
Alergeny w blinach litewskich
Lista alergenów dla blin litewskich przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Mleko 2%
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
Wartości odżywcze blin litewskich
To opcja, która zawiera wysoki indeks glikemiczny. Powinny na nią uważać osoby, które mają problem z gospodarką cukrową.
Energia i białka
(246g)
Węglowodany
(246g)
Tłuszcze
(246g)
Witaminy
(246g)
Składniki mineralne
(246g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.