Blanquette

Opublikowano: 22.03.2023 r., 10:55 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Blanquette podane z dodatkiem ryżu na białym talerzu.
Blanquette
Blanquette to francuski gulasz mięsny lub rybny. Gulasz warto podać z dodatkiem ugotowanych ziemniaków oraz z surówką. Koniecznie wypróbuj nasz prosty przepis.
Przygotowanie 40 min
Smażenie i Czas duszenia 30 min
499 kcal
Kcal w porcji
400 g
Wielkość porcji
24
Indeks glikemiczny
Składniki dla 5 porcji
  • Piersi kurczaka bez skóry (800 g)
  • Por (200 g)
  • Olej rzepakowy 5 łyżek stołowych (50 ml)
  • Cebula 2 duże sztuki (200 g)
  • Czosnek 3 ząbki (15 g)
  • Orzechy włoskie (50 g)
  • Bulion warzywny 2 szklanki (500 ml)
  • Wino białe wytrawne pół szklanki (125 ml)
  • Śmietanka kremowa 30% (200 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, cynamon, gałka muszkatołowa
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek żeliwny

Przepis na blanquette krok po kroku

Mięso z piersi kurczaka umyj, osusz i podziel na mniejsze kawałki.

Pora umyj i posiekaj na mniejsze kawałki.

Cebule obierz i pokrój w piórka. Czosnek obierz i posiekaj.

Orzechy włoskie posiekaj.

W żeliwnym garnku rozgrzej olej i podsmaż na nim delikatne osolone kawałki kurczaka.

Mięso przełóż na czysty talerz, a do garnka włóż pora oraz cebulę. Produkty dopraw do smaku solą i duś do momentu, aż zmiękną.

Następnie dodaj wino, zagotuj i dokładnie wymieszaj składniki.

Do garnka włóż z powrotem mięso z kurczaka, dodaj bulion, czosnek oraz pozostałe przyprawy. Składniki dokładnie wymieszaj.

Moc palnika zmniejsz na minimum i duś przez około 25 minut mieszając od czasu do czasu.

Do mięsa dodaj posiekane orzechy i całość duś jeszcze 10 minut.

Na koniec do potrawy dodaj śmietankę, wymieszaj i ponownie zagotuj.

Gotowe danie zdejmij z ognia i podawaj na ciepło z ulubionymi dodatkami.

Jak oceniasz przepis na blanquette
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 91,0% osób

Więcej informacji na temat blanquette

Blanquette to francuski gulasz z kurczakiem, rybą lub z cielęciną. Gulasz stanowi doskonały pomysł na obiad dla całej rodziny. Pyszne danie warto podać z dodatkiem ugotowanych ziemniaków, kaszy lub z ryżem. Jako dodatek do gulaszu warto podać również ogórki kiszone lub konserwowe. Sprawdzony przepis na blanquette jest bardzo prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do wykonania potrawy potrzebne będą następujące produkty spożywcze: mięso z piersi kurczaka, por, olej rzepakowy, cebula, czosnek, orzechy włoskie, bulion warzywny, białe wino wytrawne, śmietanka 30%, sól, pieprz, cynamon oraz gałka muszkatołowa.

A jak zrobić blanquette? W żeliwnym garnku rozgrzej olej i podsmaż na nim delikatne osolone kawałki kurczaka. Mięso przełóż na czysty talerz, a do garnka włóż pora oraz cebulę. Produkty dopraw do smaku solą i duś do momentu, aż zmiękną. Następnie dodaj wino, zagotuj i wymieszaj składniki. Do garnka włóż z powrotem mięso z kurczaka, dodaj bulion, czosnek oraz pozostałe przyprawy. Składniki dokładnie wymieszaj. Moc palnika zmniejsz na minimum i duś przez około 25 minut. Do mięsa dodaj posiekane orzechy i całość duś jeszcze 10 minut. Na koniec do potrawy dodaj śmietankę, wymieszaj i ponownie zagotuj. Gotowe danie zdejmij z ognia i podawaj na ciepło z ulubionymi dodatkami.

Por jest warzywem niskokalorycznym i stanowi doskonałe źródło wielu witamin oraz składników mineralnych, które spożywane w odpowiedniej ilości pozytywnie wpływają na funkcjonowanie naszego organizmu. Por stanowi dobre źródło witaminy C, witaminy A, witaminy E, witaminy K, niektórych witamin z grupy B. Por jest tak, że doskonałym źródłem składników mineralnych, do których możemy zaliczyć wapń, żelazo, magnez, potas, sód oraz cynk.

Podsumowując: pyszne danie świetnie sprawdzi się jako obiad dla całej rodziny. Blanquette jest dobre do spożycia bezpośrednio po przygotowaniu i najlepiej smakuje na ciepło. Warto podać je z dodatkiem ugotowanych ziemniaków oraz z ogórkami kiszonymi lub konserwowymi.

Alergeny w blanquette

Lista alergenów dla Blanquette przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Orzechy włoskie
  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • bulion warzywny
  • Dwutlenek siarki i siarczyny - alergen może być obecny w:
    • Wino białe wytrawne
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Śmietanka kremowa 30%

Wartości odżywcze blanquette

na 100g gotowej potrawy

Blanquette to doskonała propozycja na smaczne danie obiadowe. Mięso drobiowe stanowi doskonałe źródło łatwoprzyswajalnego białka zwierzęcego.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(400g)
Energia (kcal)
124.90
499.60
Białko (g)
9.32
37.28

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(400g)
Węglowodany (g)
3.42
13.70
Węglowodany przyswajalne (g)
2.93
11.71
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.50
1.99

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(400g)
Tłuszcz (g)
7.70
30.80
Tłuszcze nasycone (g)
3.78
15.11
Tłuszcze nienasycone (g)
3.92
15.69
Tłuszcze jednonasycone (g)
2.01
8.05
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.91
7.64
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
27.29
109.16
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(400g)
Witamina A (µg (mcg))
13.95
55.79
Brak danych dla: olej rzepakowy, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.36
1.45
Brak danych dla: olej rzepakowy, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.08
0.31
Brak danych dla: olej rzepakowy, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
2.16
8.62
Brak danych dla: olej rzepakowy, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.31
1.26
Brak danych dla: olej rzepakowy, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
3.36
13.46
Brak danych dla: olej rzepakowy, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.06
0.23
Brak danych dla: olej rzepakowy, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.08
0.33
Brak danych dla: olej rzepakowy, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
3.70
14.80
Brak danych dla: olej rzepakowy, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
13.49
53.96
Brak danych dla: olej rzepakowy, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
119.80
479.21
Brak danych dla: olej rzepakowy, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(400g)
Sód (mg)
88.69
354.74
Potas (mg)
177.03
708.11
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Wapń (mg)
14.32
57.27
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Fosfor (mg)
96.52
386.07
Brak danych dla: olej rzepakowy, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Magnez (mg)
18.70
74.81
Brak danych dla: olej rzepakowy, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.46
1.86
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Cynk (mg)
0.38
1.50
Brak danych dla: olej rzepakowy, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.07
0.29
Brak danych dla: olej rzepakowy, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny blanquette 24
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania blanquette

Koszt składników
97.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Piersi kurczaka bez skóry
800 g
16.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 2
25.60
Za 800 g
Por
200 g
4.00
Za 300,0 g
Liczba opakowań 1
2.67
Za 200 g
Olej rzepakowy
50 ml
5 łyżek stołowych
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.35
Za 50 ml
Cebula
200 g
2 duże sztuki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 200 g
Czosnek
15 g
3 ząbki
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.90
Za 15 g
Orzechy włoskie
50 g
10.00
Za 150,0 g
Liczba opakowań 1
3.33
Za 50 g
Bulion warzywny
500 ml
2 szklanki
15.00
Za 700,0 ml
Liczba opakowań 1
10.71
Za 500 ml
Wino białe wytrawne
125 ml
pół szklanki
20.00
Za 700,0 ml
Liczba opakowań 1
3.57
Za 125 ml
Śmietanka kremowa 30%
200 g
3.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
3.00
Za 200 g
Koszt składników
97.00