Blanquette
- Piersi kurczaka bez skóry (800 g)
- Por (200 g)
- Olej rzepakowy 5 łyżek stołowych (50 ml)
- Cebula 2 duże sztuki (200 g)
- Czosnek 3 ząbki (15 g)
- Orzechy włoskie (50 g)
- Bulion warzywny 2 szklanki (500 ml)
- Wino białe wytrawne pół szklanki (125 ml)
- Śmietanka kremowa 30% (200 g)
Przepis na blanquette krok po kroku
Mięso z piersi kurczaka umyj, osusz i podziel na mniejsze kawałki.
Pora umyj i posiekaj na mniejsze kawałki.
Cebule obierz i pokrój w piórka. Czosnek obierz i posiekaj.
Orzechy włoskie posiekaj.
W żeliwnym garnku rozgrzej olej i podsmaż na nim delikatne osolone kawałki kurczaka.
Mięso przełóż na czysty talerz, a do garnka włóż pora oraz cebulę. Produkty dopraw do smaku solą i duś do momentu, aż zmiękną.
Następnie dodaj wino, zagotuj i dokładnie wymieszaj składniki.
Do garnka włóż z powrotem mięso z kurczaka, dodaj bulion, czosnek oraz pozostałe przyprawy. Składniki dokładnie wymieszaj.
Moc palnika zmniejsz na minimum i duś przez około 25 minut mieszając od czasu do czasu.
Do mięsa dodaj posiekane orzechy i całość duś jeszcze 10 minut.
Na koniec do potrawy dodaj śmietankę, wymieszaj i ponownie zagotuj.
Gotowe danie zdejmij z ognia i podawaj na ciepło z ulubionymi dodatkami.
-
Ciasto na naleśniki
-
Szu szu
-
Schabowe w sosie
-
Wątróbka drobiowa
-
Schabowy ze śliwką
-
Udon
-
Peperonata
-
Ryż z warzywami
-
Kluseczki ziemniaczane
-
Wodzionka
-
Polędwica z indyka
-
Flaczki
-
Zrazy wieprzowe
-
Wątróbka z cebulką
-
Małdrzyki
-
Placuszki dyniowe
-
Krewetki z czosnkiem
-
Makaron w sosie śmietanowym
-
Pomysły na szybki obiad
Więcej informacji na temat blanquette
Blanquette to francuski gulasz z kurczakiem, rybą lub z cielęciną. Gulasz stanowi doskonały pomysł na obiad dla całej rodziny. Pyszne danie warto podać z dodatkiem ugotowanych ziemniaków, kaszy lub z ryżem. Jako dodatek do gulaszu warto podać również ogórki kiszone lub konserwowe. Sprawdzony przepis na blanquette jest bardzo prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do wykonania potrawy potrzebne będą następujące produkty spożywcze: mięso z piersi kurczaka, por, olej rzepakowy, cebula, czosnek, orzechy włoskie, bulion warzywny, białe wino wytrawne, śmietanka 30%, sól, pieprz, cynamon oraz gałka muszkatołowa.
A jak zrobić blanquette? W żeliwnym garnku rozgrzej olej i podsmaż na nim delikatne osolone kawałki kurczaka. Mięso przełóż na czysty talerz, a do garnka włóż pora oraz cebulę. Produkty dopraw do smaku solą i duś do momentu, aż zmiękną. Następnie dodaj wino, zagotuj i wymieszaj składniki. Do garnka włóż z powrotem mięso z kurczaka, dodaj bulion, czosnek oraz pozostałe przyprawy. Składniki dokładnie wymieszaj. Moc palnika zmniejsz na minimum i duś przez około 25 minut. Do mięsa dodaj posiekane orzechy i całość duś jeszcze 10 minut. Na koniec do potrawy dodaj śmietankę, wymieszaj i ponownie zagotuj. Gotowe danie zdejmij z ognia i podawaj na ciepło z ulubionymi dodatkami.
Por jest warzywem niskokalorycznym i stanowi doskonałe źródło wielu witamin oraz składników mineralnych, które spożywane w odpowiedniej ilości pozytywnie wpływają na funkcjonowanie naszego organizmu. Por stanowi dobre źródło witaminy C, witaminy A, witaminy E, witaminy K, niektórych witamin z grupy B. Por jest tak, że doskonałym źródłem składników mineralnych, do których możemy zaliczyć wapń, żelazo, magnez, potas, sód oraz cynk.
Podsumowując: pyszne danie świetnie sprawdzi się jako obiad dla całej rodziny. Blanquette jest dobre do spożycia bezpośrednio po przygotowaniu i najlepiej smakuje na ciepło. Warto podać je z dodatkiem ugotowanych ziemniaków oraz z ogórkami kiszonymi lub konserwowymi.
Alergeny w blanquette
Lista alergenów dla Blanquette przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Orzechy włoskie
-
Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- bulion warzywny
-
Dwutlenek siarki i siarczyny - alergen może być obecny w:
- Wino białe wytrawne
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Śmietanka kremowa 30%
Wartości odżywcze blanquette
Blanquette to doskonała propozycja na smaczne danie obiadowe. Mięso drobiowe stanowi doskonałe źródło łatwoprzyswajalnego białka zwierzęcego.
Energia i białka
(400g)
Węglowodany
(400g)
Tłuszcze
(400g)
Witaminy
(400g)
Składniki mineralne
(400g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.