Przepis na bitki ze schabu krok po kroku

Składniki
  • Schab wieprzowy bez kości 500 g 5 plastrów
  • Oliwa z oliwek 45 ml 3 łyżki
  • Cebula 100 g 1 szt
  • Czosnek 15 g 3 ząbki
  • bulion warzywny 500 ml 2 szklanki
Przyprawy
sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, papryka ostra, mielony czosnek
To będzie niezbędne
patelnia duża, kuchenka, patelnia beztłuszczowa, tłuczek do mięsa, szklanka

Kotlety rozbij tłuczkiem bardzo cienko i przypraw je solą, pieprzem, ostrą papryką i czosnkiem.

Na patelni rozgrzej oliwę i podsmaż na niej cebulę. Gdy zbrązowieje dodaj czosnek.

Na osobnej suchej patelni patelni podsmaż kotlety po 2 minuty z każdej strony. Następnie przełóż je na patelnię z cebulą. Całość zalej bulionem. Dodaj ziele angielskie i liść laurowy. Duś całość przez 35 minut.

Odrobinę sosu przelej do szklanki i dodaj mąkę ziemniaczaną. Całość dokładnie rozmieszaj i poczekaj do zagotowania.

Bitki ze schabu podane na talerzu z frytkami i surówką.
bitki ze schabu
Koszt przygotowania dania
26.21 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
252 kcal
Liczba alergenów w daniu
1
45

Bitki ze schabu - cechy przepisu

Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o bitkach ze schabu

Bitki ze schabu to idealny pomysł na szybki, ale bardzo smaczny obiad. Ten mięsny dodatek zmieni każdy posiłek w naprawdę wspaniałe i wykwintne danie. Świetnie komponuje się z kluskami śląskimi, a także ziemniakami. W wersji fit można całość połączyć z kaszą i warzywami z wody. To danie, które nie tylko pysznie smakuje, ale również pięknie się prezentuje.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić bitki ze schabu, w sposób naprawdę prosty i bardzo pyszny, to ten przepis na pewno przypadnie ci do gustu. Całość jest bardzo nieskomplikowana, ale również niesamowicie pyszna. Te kotlety stanowią świetną alternatywę dla tradycyjnego schabowego. Mięso jest bardzo cienkie i delikatne, dzięki temu szybko się gotuje.

Ten sprawdzony przepis na bitki ze schabu pozwala przygotować wspaniały mięsny dodatek do obiadu. To najbardziej tradycyjny przepis na te kotlety w sosie, które świetnie sprawdzają się na co dzień, ale również od święta. ​

To danie świetnie sprawdzi się na obiad, gdyż jest bardzo sycące. W połączeniu z surówką i skrobiowym dodatkiem stworzy zbilansowany posiłek, który świetnie sprawdzi się w każdej diecie, nawet redukcyjnej. Mięso dostarcza sporo białka, więc syci na długo. Jest dobrze rozbite, więc kawałki są naprawdę spore. Naje się nimi nawet największy łasuch.

Ten przepis to pomysł na najlepsze bitki w sosie. W tym przepisie bardzo ważna jest odpowiednia obróbka termiczna. Im dłużej duszony schab, tym miększy i bardziej soczysty się staje, dlatego można spokojnie wydłużyć nawet czas gotowania. Dobrze jest najpierw mięso podsmażyć, by zamknąć pory, by to co najlepsze, nie wydostało się na zewnątrz. W tym przepisie użyty został bulion warzywny, który harmonizuje smak całego dania. Jednak można również użyć wywaru przygotowanego samodzielnie. W przypadku bulionu gotowego należy uważać na dodatek soli, gdyż łatwo można dodać jej za dużo. Buliony są dość słone, dlatego można nawet zupełnie pominąć ją w przygotowaniu, a mięso i tak będzie pyszne.

Te bitki są tak dobre i smaczne, że w ekspresowym tempie znikają z talerzy. Dlatego można od razu przygotować ich większą porcję. Bitki wieprzowe w sosie własnym to wspaniały pomysł na przepyszne danie.

Wartości odżywcze bitek ze schabu

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję (232g)
Energia (kalorie)
108.63 kcal
252.03 kcal
Białko
9.59 g
22.25 g
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję (232g)
Tłuszcz
6.92 g
16.05 g
Tłuszcze nasycone
2.00 g
4.65 g
Tłuszcze nienasycone
4.91 g
11.40 g
Tłuszcze jednonasycone
4.12 g
9.56 g

Witaminy w przepisie na bitki ze schabu

Na 100g
Na porcję (232g)
Witamina B6
0.35 mg
0.80 mg
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Tiamina
0.30 mg
0.71 mg
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.09 mg
0.22 mg
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Niacyna
3.51 mg
8.14 mg
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na bitki ze schabu

Na 100g
Na porcję (232g)
Sód
148.92 mg
345.49 mg
Potas
186.78 mg
433.32 mg
Wapń
8.67 mg
20.12 mg
Fosfor
103.19 mg
239.39 mg
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Magnez
12.82 mg
29.75 mg
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Żelazo
0.30 mg
0.70 mg
Cynk
0.71 mg
1.65 mg
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Miedź
0.04 mg
0.09 mg
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny bitek ze schabu 45
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w bitkach ze schabu

Lista alergenów dla bitek ze schabu przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Informacje o alergenach dotyczą tylko i wyłącznie głównych składników potrawy. Nie posiadamy informacji o alergenach zawartych w przyprawach tj. sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, papryka ostra, mielony czosnek.

  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • bulion warzywny

Cena przygotowania bitek ze schabu

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Schab wieprzowy bez kości
500 g
5 plastrów
9.00
Za 360,0 g
Liczba opakowań 2
12.50
Za 500 g
Oliwa z oliwek
45 ml
3 łyżki
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
1.80
Za 45 ml
Cebula
100 g
1 szt
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Czosnek
15 g
3 ząbki
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.90
Za 15 g
bulion warzywny
500 ml
2 szklanki
15.00
Za 700,0 ml
Liczba opakowań 1
10.71
Za 500 ml
Liczba porcji:
Razem
59.00
Łączny koszt
26.21
Jak oceniasz przepis na bitki ze schabu
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100,0% osób