Bitki ze schabu w sosie własnym
- Schab wieprzowy bez kości (700 g)
- Marchewka 2 duże sztuki (300 g)
- Cebula 2 średnie sztuki (200 g)
- Mąka ziemniaczana (40 g)
- Masło klarowane (50 g)
Przepis na bitki ze schabu w sosie własnym krok po kroku
Cebulę pokrój w pióra i zeszklij na maśle klarowanym.
Schab pokrój w plastry i dopraw solą i pieprzem, obsyp mąką ziemniaczaną. Obsmaż z obu stron na maśle, aż będzie złoty.
Mięso i cebulę przełóż do garnka. Zalej 200 ml wody.
Obierz marchew i pokrój w kostkę. Dodaj do mięsa. Dopraw solą i pieprzem, dodaj liść laurowy i ziele angielskie.
Duś na wolnych ogniu przez 45-50 minut.
Więcej informacji na temat bitek ze schabu w sosie własnym
Bitki ze schabu w sosie własnym to sprawdzony przepis na pyszne danie na obiad dla całej rodziny. Przepis na bitki ze schabu w sosie własnym jest łatwy do przygotowania dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego aby go wykonać. Do zrobienia duszonego schabu będą Ci potrzebne następujące produkty spożywcze: schab wieprzowy bez kości, marchew, cebula, mąka ziemniaczana, ziele angielskie, liść laurowy, sól, pieprz.
Jak zrobić bitki ze schabu w sosie własnym? Na początek cebulę obierz z łupiny i pokrój w pióra. Na patelni rozgrzej masło i zeszklij na nim cebulę. Schab pokrój w plastry grubości 1-2 centymetrów. Dopraw solą i pieprzem, oprósz mąką ziemniaczaną. Obsmaż na patelni po cebuli z obu stron aż schab nabierze złotego koloru. Schab wraz z cebulą umieść w garnku, wlej 300 mililitrów wody, dodaj liść laurowy i ziele angielskie. Obierz marchew i pokrój w kostkę, dodaj do garnka. Duś na wolnym ogniu przez 45-50 minut. Podawaj z kluskami śląskimi lub świeżym pieczywem.
Schab wieprzowy jest źródłem łatwo przyswajalnego i pełnowartościowego białka zwierzęcego. Zawiera witaminy z grupy B i minerały takie jak fosfor, cynk, magnez i żelazo. Schab jest kawałkiem tuszy wieprzowej zawierającym niewielką ilość tłuszczu. Fosfor jest niezbędnym mikroelementem do prawidłowej mineralizacji naszych kości. Niedobory fosforu mogą prowadzić do powstawania osteoporozy. Witaminy z grupy B odpowiadają za prawidłowy metabolizm wielu substancji w naszym organizmie, między innymi węglowodanów i tłuszczu. Biorą one także udział w produkcji elementów morfotycznych krwi.
Marchew jest warzywem korzeniowym, zawiera dużo błonnika pokarmowego, który odpowiada za odpowiednią perystaltykę jelit oraz zapobiega zaparciom. Błonnik pomaga także obniżać poziom cholesterolu we krwi.
Podsumowując pomysł na bitki w sosie to smaczne danie na obiad dla całej rodziny. Smaczne bitki podawaj z kluskami śląskimi lub kaszą. Dobre bitki w sosie własnym możesz przechowywać w lodówce przez 3-4 dni, możesz je także zamrozić i przechowywać w lodówce przez miesiąc.
Alergeny w bitkach ze schabu w sosie własnym
Lista alergenów dla bitek ze schabu w sosie własnym przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło klarowane
Wartości odżywcze bitek ze schabu w sosie własnym
Bitki w sosie własnym to niskokaloryczne danie. Zawiera ono dużo pełnowartościowego białka. Schab jest kawałkiem tuszy wieprzowej zawierający małą ilość tłuszczu. Mogą go spożywać osoby z podwyższonym poziomem cholesterolu.
Energia i białka
(200g)
Węglowodany
(200g)
Tłuszcze
(200g)
Witaminy
(200g)
Składniki mineralne
(200g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.