Przepis na bitki ze schabu w sosie własnym krok po kroku

Składniki
  • Schab wieprzowy bez kości 700 g
  • Marchewka 300 g 2 duże sztuki
  • Cebula 200 g 2 średnie sztuki
  • Mąka ziemniaczana 40 g
  • Masło klarowane 50 g
Przyprawy
sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy
To będzie niezbędne
patelnia duża, kuchenka, garnek

Cebulę pokrój w pióra i zeszklij na maśle klarowanym.

Schab pokrój w plastry i dopraw solą i pieprzem, obsyp mąką ziemniaczaną. Obsmaż z obu stron na maśle, aż będzie złoty.

Mięso i cebulę przełóż do garnka. Zalej 200 ml wody.

Obierz marchew i pokrój w kostkę. Dodaj do mięsa. Dopraw solą i pieprzem, dodaj liść laurowy i ziele angielskie.

Duś na wolnych ogniu przez 45-50 minut.

Bitki ze schabu w sosie własnym podane są z dodatkiem warzyw na białym talerzu.
Bitki ze schabu w sosie własnym
Koszt przygotowania dania
21.25 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
291 kcal
Liczba alergenów w daniu
1
60

Bitki ze schabu w sosie własnym - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o bitkach ze schabu w sosie własnym

Bitki ze schabu w sosie własnym to sprawdzony przepis na pyszne danie na obiad dla całej rodziny. Przepis na bitki ze schabu w sosie własnym jest łatwy do przygotowania dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego aby go wykonać. Do zrobienia duszonego schabu będą Ci potrzebne następujące produkty spożywcze: schab wieprzowy bez kości, marchew, cebula, mąka ziemniaczana, ziele angielskie, liść laurowy, sól, pieprz.

Jak zrobić bitki ze schabu w sosie własnym? Na początek cebulę obierz z łupiny i pokrój w pióra. Na patelni rozgrzej masło i zeszklij na nim cebulę. Schab pokrój w plastry grubości 1-2 centymetrów. Dopraw solą i pieprzem, oprósz mąką ziemniaczaną. Obsmaż na patelni po cebuli z obu stron aż schab nabierze złotego koloru. Schab wraz z cebulą umieść w garnku, wlej 300 mililitrów wody, dodaj liść laurowy i ziele angielskie. Obierz marchew i pokrój w kostkę, dodaj do garnka. Duś na wolnym ogniu przez 45-50 minut. Podawaj z kluskami śląskimi lub świeżym pieczywem.

Schab wieprzowy jest źródłem łatwo przyswajalnego i pełnowartościowego białka zwierzęcego. Zawiera witaminy z grupy B i minerały takie jak fosfor, cynk, magnez i żelazo. Schab jest kawałkiem tuszy wieprzowej zawierającym niewielką ilość tłuszczu. Fosfor jest niezbędnym mikroelementem do prawidłowej mineralizacji naszych kości. Niedobory fosforu mogą prowadzić do powstawania osteoporozy. Witaminy z grupy B odpowiadają za prawidłowy metabolizm wielu substancji w naszym organizmie, między innymi węglowodanów i tłuszczu. Biorą one także udział w produkcji elementów morfotycznych krwi.

Marchew jest warzywem korzeniowym, zawiera dużo błonnika pokarmowego, który odpowiada za odpowiednią perystaltykę jelit oraz zapobiega zaparciom. Błonnik pomaga także obniżać poziom cholesterolu we krwi.

Podsumowując pomysł na bitki w sosie to smaczne danie na obiad dla całej rodziny. Smaczne bitki podawaj z kluskami śląskimi lub kaszą. Dobre bitki w sosie własnym możesz przechowywać w lodówce przez 3-4 dni, możesz je także zamrozić i przechowywać w lodówce przez miesiąc.

Wartości odżywcze bitek ze schabu w sosie własnym

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję (200g)
Energia (kalorie)
145.80 kcal
291.60 kcal
Białko
12.32 g
24.64 g
Brak danych dla: masło klarowane.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję (200g)
Tłuszcz
7.72 g
15.45 g
Tłuszcze nasycone
4.31 g
8.63 g
Tłuszcze nienasycone
3.41 g
6.82 g
Tłuszcze jednonasycone
2.75 g
5.49 g
Tłuszcze wielonasycone
0.66 g
1.33 g

Witaminy w przepisie na bitki ze schabu w sosie własnym

Na 100g
Na porcję (200g)
Witamina B6
0.47 mg
0.94 mg
Brak danych dla: masło klarowane.
czytaj dalej
Witamina E
0.34 mg
0.69 mg
Tiamina
0.39 mg
0.79 mg
Brak danych dla: masło klarowane.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.12 mg
0.25 mg
Niacyna
4.69 mg
9.38 mg
Brak danych dla: masło klarowane.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na bitki ze schabu w sosie własnym

Na 100g
Na porcję (200g)
Sód
44.50 mg
88.99 mg
Potas
330.66 mg
661.32 mg
Wapń
17.21 mg
34.42 mg
Fosfor
140.60 mg
281.19 mg
Magnez
20.47 mg
40.93 mg
Brak danych dla: masło klarowane.
czytaj dalej
Żelazo
0.42 mg
0.83 mg
Brak danych dla: masło klarowane.
czytaj dalej
Cynk
0.94 mg
1.88 mg
Miedź
0.06 mg
0.11 mg
Brak danych dla: masło klarowane.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny bitek ze schabu w sosie własnym 60
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w bitkach ze schabu w sosie własnym

Lista alergenów dla bitek ze schabu w sosie własnym przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Informacje o alergenach dotyczą tylko i wyłącznie głównych składników potrawy. Nie posiadamy informacji o alergenach zawartych w przyprawach tj. sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło klarowane

Cena przygotowania bitek ze schabu w sosie własnym

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Schab wieprzowy bez kości
700 g
9.00
Za 360,0 g
Liczba opakowań 2
17.50
Za 700 g
Marchewka
300 g
2 duże sztuki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 300 g
Cebula
200 g
2 średnie sztuki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 200 g
Mąka ziemniaczana
40 g
5.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.20
Za 40 g
Masło klarowane
50 g
11.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
2.20
Za 50 g
Liczba porcji:
Razem
39.50
Łączny koszt
21.25
Jak oceniasz przepis na bitki ze schabu w sosie własnym
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100,0% osób