Bitki z szynki wieprzowej

Opublikowano: 01.11.2021 r., 22:28 | Autor: Oliwia Gawron
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
wędzona szynka na bitki
Bitki z szynki wieprzowej
Bitki z delikatnego mięsa z szynki wieprzowej pokocha każdy mięsny smakosz i nie tylko. Poznaj ten prosty przepis na pyszne bitki.
Przygotowanie 30 min
Smażenie i Czas duszenia 60 min
191 kcal
Kcal w porcji
120 g
Wielkość porcji
45
Indeks glikemiczny
Składniki dla 6 porcji
  • Szynka wieprzowa 6 plastrów (720 g)
  • Cebula 2 sztuki (200 g)
  • Olej rzepakowy 2 łyżki (20 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, rozmaryn, lubczyk
Sprzęt kuchenny
kuchenka, brytfanna

Przepis na bitki z szynki wieprzowej krok po kroku

Plastry mięsa delikatnie rozbij.

Dopraw do smaku.

Olej rzepakowy rozgrzej w brytfannie.

Podsmaż delikatnie cebulę pokrojoną w pióra.

Do brytfanny dodaj plastry mięsa, obsmaż z obu stron.

Dodaj zioła i szklankę wody.

Duś mięso przez 30 minut tak aby było miękkie.

Z wywaru, który powstał przygotuj sos pieczeniowy.

Jak oceniasz przepis na bitki z szynki wieprzowej
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 88,6% osób

Więcej informacji na temat bitek z szynki wieprzowej

Bitki z szynki wieprzowej jak tradycyjne danie, które najczęściej pojawia się w polskich domach w niedzielny obiad. Bitki to klasyka kuchni polskiej, możesz przygotować je z dowolnego mięsa. Ja dzisiaj przedstawię Wam przepis na bitki z szynki wieprzowej.

Będzie to z pewnością pomysł na wykwintny obiad z Twoim zaciszu domowym. Bitki to nic innego jak wszystkim znane kotlety jednak bardziej wyjątkowe. Jak zrobić bitki z szynki wieprzowej? Najpierw przygotuj mięso. Pokrój większy kawałek mięsa w plastry o grubości 2-3 cm. Pamiętaj o przyprawach, które nadadzą charakterystyczny smak potrawie.

Ważne jest aby nie solić mięsa przed obróbką termiczną, czyli obsmażaniem. Prawdopodobnie stanie się ono wtedy twarde i gumowe. Przed obsmażaniem postaw na świeżo mielony czarny pieprz. Jeśli mamy już odpowiednio przygotowane mięso możemy je usmażyć w brytfannie z mocno rozgrzanym olejem rzepakowym. Po chwili dodaj cebulę pokrojoną w pióra. Następnie dodaj świeże zioła. Idealnie będzie pasować rozmaryn i tymianek w postaci gałązek.

Delikatnie podsmaż warzywa razem z mięsem, a następnie dodaj szklankę wody i przykryj. Danie powinno się dusić przez około godziny. Zapewni nam to niesamowitą kruchość i delikatność mięsa.

Gdy woda wyparuje możesz dodać kolejną porcję, z powstałego wywaru przygotuj sos. Będzie on pasował do całej potrawy. Aby go zagęścić możesz dodać odrobinę mąki pszennej wymieszanej z wodą lub mąki z ciecierzycy, która charakteryzuje się niższym indeksem glikemicznym. Mięso będzie pyszne w sosie pieczeniowym, także możesz go przygotować w wywarze z warzyw. Śmiało postaw na świeże zioła, idealnie nada się tutaj rozmaryn czy tymianek. Dodaj go w postaci całej zielonej gałązki. Duszone mięso będzie niezwykle dobre, delikatne i kruche.

Bitki z szynki wieprzowej to pyszne danie, które sprawdzi się jako propozycja na obiad w rodzinnym gronie. Kiedy mięso będzie już dobre możesz podawać je z kaszą gryczaną, ziemniakami lub kluskami. Domowy sos z bitek idealnie się tutaj wkomponuje. Nie zapominaj o porcji warzyw. Możesz przygotować surówkę z kapusty pekińskiej lub kiszonej ze startą marchewką albo ugotować brokuły na parze. Mięso idealnie będzie pasować także z buraczkami na ciepło.

To jest mój sprawdzony przepis na pyszne, duszone bitki w sosie własnym.

Alergeny w bitkach z szynki wieprzowej

Lista alergenów dla bitek z szynki wieprzowej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na bitki z szynki wieprzowej

Wartości odżywcze bitek z szynki wieprzowej

na 100g gotowej potrawy

Wybierając mięso zwróć uwagę na widoczny tłuszcz, najlepiej jeśli będzie go jak najmniej. Widoczne kawałki możesz odkroić przed obróbką termiczną mięsa.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(120g)
Energia (kcal)
159.40
191.29
Białko (g)
17.31
20.78

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(120g)
Węglowodany (g)
2.22
2.66
Węglowodany przyswajalne (g)
1.86
2.23
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.36
0.43

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(120g)
Tłuszcz (g)
8.51
10.21
Tłuszcze nasycone (g)
2.68
3.22
Tłuszcze nienasycone (g)
5.82
6.99
Tłuszcze jednonasycone (g)
4.47
5.36
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.35
1.62
Cholesterol (mg)
44.43
53.31

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(120g)
Witamina D (µg (mcg))
0.61
0.74

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(120g)
Sód (mg)
743.06
891.68
Potas (mg)
326.72
392.07
Wapń (mg)
11.02
13.23
Żelazo (mg)
1.09
1.31
Szacunkowy indeks glikemiczny bitek z szynki wieprzowej 45
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania bitek z szynki wieprzowej

Koszt składników
58.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Szynka wieprzowa
720 g
6 plastrów
6.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 8
43.20
Za 720 g
Cebula
200 g
2 sztuki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 200 g
Olej rzepakowy
20 ml
2 łyżki
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.14
Za 20 ml
Koszt składników
58.00