Przepis na bitki z polędwiczki wieprzowej w sosie własnym krok po kroku

Składniki dla 4 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, papryka słodka, ziele angielskie, liść laurowy
To będzie niezbędne
patelnia duża, garnek, tłuczek do mięsa

Wlej do garnka około 750 ml wody. Dodaj 2 ziela angielskie, 2 liście laurowe, niecałą łyżeczkę słodkiej papryki oraz sól i pieprz. Zagotuj.

Rozgrzej olej na patelni.

Mięso pokrój w plastry o grubości około 2 cm.

Mięso rozbij za pomocą tłuczka i następnie każdy plaster obtocz w mące.

Mięso smaż maksymalnie 60 sekund z każdej strony na patelni i dodaj go zagotowanej wody.

Posiekaj cebulę w drobną kosteczkę.

Na patelnię po smażeniu mięsa wyłóż cebulę i podsmaż kilka chwil.

Jak cebula lekko się zarumieni dodaj ją do mięsa.

Gotuj wszystko aż mięso będzie miękkie - około 45 minut.

Spróbuj sosu i w razie konieczności dopraw do smaku.

Podawaj ulubionymi dodatkami.

Bitki z polędwiczki wieprzowej w sosie własnym
Bitki z polędwiczki wieprzowej w sosie własnym
Koszt przygotowania dania
16.65 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
282 kcal
Liczba alergenów w daniu
1
64

Bitki z polędwiczki wieprzowej w sosie własnym - cechy przepisu

Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o bitkach z polędwiczki wieprzowej w sosie własnym

Pyszny pomysł na bitki z polędwicy wieprzowej w sosie własnym – idealne na obiad. Dobre, rozpływające się w ustach i bardzo delikatne mięso w z sosem. Przepis jest prosty i jednocześnie bardzo smaczny. Odpowiedni na co dzień jak i na różne imprezy okolicznościowe. Przepis na bitki z polędwicy wieprzowej jest dobrym pomysłem na znakomite, mięciutkie mięso w sosie. W dodatku tylko z kilku składników. Jak zrobisz bitki z polędwicy wieprzowej w sosie własnym na obiad najlepszymi dodatkami będą ziemniaki oraz ogórek kiszony.

Bitki z polędwicy wieprzowej w sosie to dobre danie, które świetnie smakuje. To fajny pomysł na ciekawą potrawę. Jak zrobić bitki z polędwicy wieprzowej? Zacznij od nastawienia wody w garnku i zagotowania jej z przyprawami. Zamiast wody możesz użyć też domowego bulionu – wtedy pomiń liść laurowy oraz ziele angielskie. Mięso umyj i pokrój w plastry, które nie będą zbyt grube. Powinny mieć około 2 centymetry. Tłuczkiem do mięsa rozbij kotleciki. Do przepisu na bitki z polędwicy wieprzowej w sosie należy mięso najpierw obtoczyć w mące z obu stron, a następnie obsmażyć przez minutę na oleju (także z każdej strony). Po tym czasie wyłóż mięso do gorącej już wody, a na patelni usmaż posiekaną cebulkę. Dodaj ją do mięsa i wszystko razem gotuj przez około 45 minut. Mięso musi być idealnie mięciutkie. Konsystencja sosu nie powinna być zbyt rzadka. W razie gdyby była taka potrzeba sos gotuj dłużej, by zgęstniał lub dodaj odrobinę mąki.

Bitki z polędwicy wieprzowej często kojarzą się z potrawą skomplikowaną. To wynika z faktu, że mięso należy dobrze przygotować, by nie wyszło twarde. Jak zrobić bitki z polędwicy wieprzowej, by były pyszne i miękkie? Jest parę ważnych kroków, które należy podjąć. By przepis na bitki z polędwicy wieprzowej był idealny musisz pamiętać, żeby mięsa nie obrabiać, gdy jest wyjęte prosto z lodówki. Trzeba wyjąć je minimum na godzinę przed planowanym smażeniem lub gotowaniem. Smażenie mięsa przed jego dalszym duszeniem gra dużą rolę – mięso jest smaczniejsze. Konieczne jest wyłożenie mięsa na patelnię, na której olej jest bardzo dobrze rozgrzany – nie może być zbyt zimny. Ponadto czas duszenia mięsa w sosie jest istotny. Im dłużej mięso jest gotowane tym staje się ono bardziej miękkie i delikatne. Jeżeli bitki nie są jeszcze miękkie daj mu czas i gotuj dalej.

Bitki z polędwicy wieprzowej w sosie własnym będą doskonałym dodatkiem do obiadu. Nie tylko ziemniaki będą pyszne. Dobre także jest podanie ich z kaszą albo ryżem. Do tego podawaj surówki z kiszonych, surowych lub konserwowych warzyw.

Wartości odżywcze bitek z polędwiczki wieprzowej w sosie własnymi z polędwiczki wieprzowej w sosie własnym

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(210g)
Energia (kalorie)
134.34 kcal
282.11 kcal
Białko
14.73 g
30.93 g

Węglowodany w bitkach z polędwiczki wieprzowej w sosie własnym

Na 100g
Na porcję
(210g)
Węglowodany
4.84 g
10.17 g
Węglowodany przyswajalne
4.41 g
9.26 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
0.43 g
0.91 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(210g)
Tłuszcz
5.86 g
12.32 g
Tłuszcze nasycone
1.40 g
2.95 g
Tłuszcze nienasycone
4.46 g
9.37 g
Tłuszcze jednonasycone
3.16 g
6.64 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
1.30 g
2.73 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tłuszcze trans
0.03 g
0.06 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Cholesterol
44.07 mg
92.54 mg
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na bitki z polędwiczki wieprzowej w sosie własnym

Na 100g
Na porcję
(210g)
Witamina B6
0.56 mg
1.17 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D
0.20 µg (mcg)
0.43 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tiamina
0.71 mg
1.49 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.25 mg
0.53 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna
4.73 mg
9.94 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany
9.75 µg (mcg)
20.47 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na bitki z polędwiczki wieprzowej w sosie własnym

Na 100g
Na porcję
(210g)
Sód
36.37 mg
76.38 mg
Potas
307.86 mg
646.52 mg
Wapń
10.56 mg
22.17 mg
Fosfor
176.32 mg
370.28 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez
22.06 mg
46.34 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo
0.90 mg
1.89 mg
Cynk
1.35 mg
2.83 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź
0.08 mg
0.16 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny bitek z polędwiczki wieprzowej w sosie własnymi z polędwiczki wieprzowej w sosie własnym 64
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w bitkach z polędwiczki wieprzowej w sosie własnym

Lista alergenów dla bitek z polędwiczki wieprzowej w sosie własnymi z polędwiczki wieprzowej w sosie własnym przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500

Cena przygotowania bitek z polędwiczki wieprzowej w sosie własnymi z polędwiczki wieprzowej w sosie własnym

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Polędwiczki wieprzowe
400 g
20.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
16.00
Za 400 g
Olej rzepakowy
20 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.14
Za 20 ml
Cebula
150 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.45
Za 150 g
Mąka pszenna typ 500
20 g
do obtoczenia mięsa
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.06
Za 20 g
Koszt składników
33.00
Jak oceniasz przepis na bitki z polędwiczki wieprzowej w sosie własnym
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100,0% osób