Przepis na bitki z polędwiczki wieprzowej w sosie własnym krok po kroku
- Polędwiczki wieprzowe 400 g
- Olej rzepakowy 20 ml
- Cebula 150 g
- Mąka pszenna typ 500 20 g do obtoczenia mięsa
Wlej do garnka około 750 ml wody. Dodaj 2 ziela angielskie, 2 liście laurowe, niecałą łyżeczkę słodkiej papryki oraz sól i pieprz. Zagotuj.
Rozgrzej olej na patelni.
Mięso pokrój w plastry o grubości około 2 cm.
Mięso rozbij za pomocą tłuczka i następnie każdy plaster obtocz w mące.
Mięso smaż maksymalnie 60 sekund z każdej strony na patelni i dodaj go zagotowanej wody.
Posiekaj cebulę w drobną kosteczkę.
Na patelnię po smażeniu mięsa wyłóż cebulę i podsmaż kilka chwil.
Jak cebula lekko się zarumieni dodaj ją do mięsa.
Gotuj wszystko aż mięso będzie miękkie - około 45 minut.
Spróbuj sosu i w razie konieczności dopraw do smaku.
Podawaj ulubionymi dodatkami.
Często zadawane pytania
-
Polędwiczki wieprzowe
-
Polędwica w sosie
-
Polędwica w sosie kurkowym
-
Polędwica w sosie pieczarkowym
-
Polędwiczki wieprzowe w sosie
-
Strogonow wieprzowy
-
Polędwiczki wieprzowe w sosie własnym
-
Policzki wieprzowe
-
Polędwica wieprzowa w sosie
-
Polędwica wieprzowa z piekarnika
-
Polędwiczka wieprzowa z piekarnika
-
Polędwiczki wieprzowe pieczone
-
Polędwica w sosie śmietanowym
-
Polędwiczki wieprzowe z pieczarkami
-
Polędwica w sosie koperkowym
-
Polędwica w sosie chrzanowym
-
Polędwica wieprzowa duszona
-
Polędwiczki wieprzowe w sosie śmietanowo musztardowym
-
Polędwiczki wieprzowe

(liczba kalorii)
Bitki z polędwiczki wieprzowej w sosie własnym - cechy przepisu
Więcej o bitkach z polędwiczki wieprzowej w sosie własnym
Pyszny pomysł na bitki z polędwicy wieprzowej w sosie własnym – idealne na obiad. Dobre, rozpływające się w ustach i bardzo delikatne mięso w z sosem. Przepis jest prosty i jednocześnie bardzo smaczny. Odpowiedni na co dzień jak i na różne imprezy okolicznościowe. Przepis na bitki z polędwicy wieprzowej jest dobrym pomysłem na znakomite, mięciutkie mięso w sosie. W dodatku tylko z kilku składników. Jak zrobisz bitki z polędwicy wieprzowej w sosie własnym na obiad najlepszymi dodatkami będą ziemniaki oraz ogórek kiszony.
Bitki z polędwicy wieprzowej w sosie to dobre danie, które świetnie smakuje. To fajny pomysł na ciekawą potrawę. Jak zrobić bitki z polędwicy wieprzowej? Zacznij od nastawienia wody w garnku i zagotowania jej z przyprawami. Zamiast wody możesz użyć też domowego bulionu – wtedy pomiń liść laurowy oraz ziele angielskie. Mięso umyj i pokrój w plastry, które nie będą zbyt grube. Powinny mieć około 2 centymetry. Tłuczkiem do mięsa rozbij kotleciki. Do przepisu na bitki z polędwicy wieprzowej w sosie należy mięso najpierw obtoczyć w mące z obu stron, a następnie obsmażyć przez minutę na oleju (także z każdej strony). Po tym czasie wyłóż mięso do gorącej już wody, a na patelni usmaż posiekaną cebulkę. Dodaj ją do mięsa i wszystko razem gotuj przez około 45 minut. Mięso musi być idealnie mięciutkie. Konsystencja sosu nie powinna być zbyt rzadka. W razie gdyby była taka potrzeba sos gotuj dłużej, by zgęstniał lub dodaj odrobinę mąki.
Bitki z polędwicy wieprzowej często kojarzą się z potrawą skomplikowaną. To wynika z faktu, że mięso należy dobrze przygotować, by nie wyszło twarde. Jak zrobić bitki z polędwicy wieprzowej, by były pyszne i miękkie? Jest parę ważnych kroków, które należy podjąć. By przepis na bitki z polędwicy wieprzowej był idealny musisz pamiętać, żeby mięsa nie obrabiać, gdy jest wyjęte prosto z lodówki. Trzeba wyjąć je minimum na godzinę przed planowanym smażeniem lub gotowaniem. Smażenie mięsa przed jego dalszym duszeniem gra dużą rolę – mięso jest smaczniejsze. Konieczne jest wyłożenie mięsa na patelnię, na której olej jest bardzo dobrze rozgrzany – nie może być zbyt zimny. Ponadto czas duszenia mięsa w sosie jest istotny. Im dłużej mięso jest gotowane tym staje się ono bardziej miękkie i delikatne. Jeżeli bitki nie są jeszcze miękkie daj mu czas i gotuj dalej.
Bitki z polędwicy wieprzowej w sosie własnym będą doskonałym dodatkiem do obiadu. Nie tylko ziemniaki będą pyszne. Dobre także jest podanie ich z kaszą albo ryżem. Do tego podawaj surówki z kiszonych, surowych lub konserwowych warzyw.
Wartości odżywcze bitek z polędwiczki wieprzowej w sosie własnymi z polędwiczki wieprzowej w sosie własnym
Energia i białka
(210g)
Węglowodany w bitkach z polędwiczki wieprzowej w sosie własnym
(210g)
Tłuszcze
(210g)
Witaminy w przepisie na bitki z polędwiczki wieprzowej w sosie własnym
(210g)
Składniki mineralne w przepisie na bitki z polędwiczki wieprzowej w sosie własnym
(210g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w bitkach z polędwiczki wieprzowej w sosie własnym
Lista alergenów dla bitek z polędwiczki wieprzowej w sosie własnymi z polędwiczki wieprzowej w sosie własnym przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500