Przepis na bitki z polędwiczki wieprzowej w sosie własnym krok po kroku

Składniki
Przyprawy
sól, pieprz, papryka słodka, ziele angielskie, liść laurowy
To będzie niezbędne
patelnia duża, garnek, tłuczek do mięsa

Wlej do garnka około 750 ml wody. Dodaj 2 ziela angielskie, 2 liście laurowe, niecałą łyżeczkę słodkiej papryki oraz sól i pieprz. Zagotuj.

Rozgrzej olej na patelni.

Mięso pokrój w plastry o grubości około 2 cm.

Mięso rozbij za pomocą tłuczka i następnie każdy plaster obtocz w mące.

Mięso smaż maksymalnie 60 sekund z każdej strony na patelni i dodaj go zagotowanej wody.

Posiekaj cebulę w drobną kosteczkę.

Na patelnię po smażeniu mięsa wyłóż cebulę i podsmaż kilka chwil.

Jak cebula lekko się zarumieni dodaj ją do mięsa.

Gotuj wszystko aż mięso będzie miękkie - około 45 minut.

Spróbuj sosu i w razie konieczności dopraw do smaku.

Podawaj ulubionymi dodatkami.

Bitki z polędwiczki wieprzowej w sosie własnym
Bitki z polędwiczki wieprzowej w sosie własnym
Koszt przygotowania dania
16.65 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
282 kcal
Liczba alergenów w daniu
1
64

Bitki z polędwiczki wieprzowej w sosie własnym - cechy przepisu

Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o bitkach z polędwiczki wieprzowej w sosie własnym

Pyszny pomysł na bitki z polędwicy wieprzowej w sosie własnym – idealne na obiad. Dobre, rozpływające się w ustach i bardzo delikatne mięso w z sosem. Przepis jest prosty i jednocześnie bardzo smaczny. Odpowiedni na co dzień jak i na różne imprezy okolicznościowe. Przepis na bitki z polędwicy wieprzowej jest dobrym pomysłem na znakomite, mięciutkie mięso w sosie. W dodatku tylko z kilku składników. Jak zrobisz bitki z polędwicy wieprzowej w sosie własnym na obiad najlepszymi dodatkami będą ziemniaki oraz ogórek kiszony.

Bitki z polędwicy wieprzowej w sosie to dobre danie, które świetnie smakuje. To fajny pomysł na ciekawą potrawę. Jak zrobić bitki z polędwicy wieprzowej? Zacznij od nastawienia wody w garnku i zagotowania jej z przyprawami. Zamiast wody możesz użyć też domowego bulionu – wtedy pomiń liść laurowy oraz ziele angielskie. Mięso umyj i pokrój w plastry, które nie będą zbyt grube. Powinny mieć około 2 centymetry. Tłuczkiem do mięsa rozbij kotleciki. Do przepisu na bitki z polędwicy wieprzowej w sosie należy mięso najpierw obtoczyć w mące z obu stron, a następnie obsmażyć przez minutę na oleju (także z każdej strony). Po tym czasie wyłóż mięso do gorącej już wody, a na patelni usmaż posiekaną cebulkę. Dodaj ją do mięsa i wszystko razem gotuj przez około 45 minut. Mięso musi być idealnie mięciutkie. Konsystencja sosu nie powinna być zbyt rzadka. W razie gdyby była taka potrzeba sos gotuj dłużej, by zgęstniał lub dodaj odrobinę mąki.

Bitki z polędwicy wieprzowej często kojarzą się z potrawą skomplikowaną. To wynika z faktu, że mięso należy dobrze przygotować, by nie wyszło twarde. Jak zrobić bitki z polędwicy wieprzowej, by były pyszne i miękkie? Jest parę ważnych kroków, które należy podjąć. By przepis na bitki z polędwicy wieprzowej był idealny musisz pamiętać, żeby mięsa nie obrabiać, gdy jest wyjęte prosto z lodówki. Trzeba wyjąć je minimum na godzinę przed planowanym smażeniem lub gotowaniem. Smażenie mięsa przed jego dalszym duszeniem gra dużą rolę – mięso jest smaczniejsze. Konieczne jest wyłożenie mięsa na patelnię, na której olej jest bardzo dobrze rozgrzany – nie może być zbyt zimny. Ponadto czas duszenia mięsa w sosie jest istotny. Im dłużej mięso jest gotowane tym staje się ono bardziej miękkie i delikatne. Jeżeli bitki nie są jeszcze miękkie daj mu czas i gotuj dalej.

Bitki z polędwicy wieprzowej w sosie własnym będą doskonałym dodatkiem do obiadu. Nie tylko ziemniaki będą pyszne. Dobre także jest podanie ich z kaszą albo ryżem. Do tego podawaj surówki z kiszonych, surowych lub konserwowych warzyw.

Wartości odżywcze bitek z polędwiczki wieprzowej w sosie własnymi z polędwiczki wieprzowej w sosie własnym

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(210g)
Energia (kalorie)
134.34 kcal
282.11 kcal
Białko
14.73 g
30.93 g
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(210g)
Tłuszcz
5.86 g
12.32 g
Tłuszcze nasycone
1.40 g
2.95 g
Tłuszcze nienasycone
4.46 g
9.37 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tłuszcze jednonasycone
3.16 g
6.64 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
1.30 g
2.73 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na bitki z polędwiczki wieprzowej w sosie własnym

Na 100g
Na porcję
(210g)
Witamina B6
0.56 mg
1.17 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina
0.71 mg
1.49 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.25 mg
0.53 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna
4.73 mg
9.94 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na bitki z polędwiczki wieprzowej w sosie własnym

Na 100g
Na porcję
(210g)
Sód
36.37 mg
76.38 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Potas
307.86 mg
646.52 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Wapń
10.56 mg
22.17 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Fosfor
176.32 mg
370.28 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez
22.06 mg
46.34 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo
0.90 mg
1.89 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Cynk
1.35 mg
2.83 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź
0.08 mg
0.16 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny bitek z polędwiczki wieprzowej w sosie własnymi z polędwiczki wieprzowej w sosie własnym 64
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w bitkach z polędwiczki wieprzowej w sosie własnym

Lista alergenów dla bitek z polędwiczki wieprzowej w sosie własnymi z polędwiczki wieprzowej w sosie własnym przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500

Cena przygotowania bitek z polędwiczki wieprzowej w sosie własnymi z polędwiczki wieprzowej w sosie własnym

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Polędwiczki wieprzowe
400 g
20.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
16.00
Za 400 g
Olej rzepakowy
20 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.14
Za 20 ml
Cebula
150 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.45
Za 150 g
Mąka pszenna typ 500
20 g
do obtoczenia mięsa
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.06
Za 20 g
Liczba porcji:
Koszt składników
33.00
Jak oceniasz przepis na bitki z polędwiczki wieprzowej w sosie własnym
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób