Przepis na bitkę z kurczaka krok po kroku

Składniki dla 2 porcji
Liczba porcji:
To będzie niezbędne
kuchenka, brytfanna

Pierś z kurczaka podziel na mniejsze części. Najlepiej pokrój w plastry.

Dopraw mięso solą i pieprzem.

Następnie obtocz mięso w mące, tak aby całe było nią pokryte.

Usmaż piersi z kurczaka na rozgrzanym oleju.

Podlej mięso bulionem warzywnym i duś pod przykryciem przez 30 minut.

Do wywaru dodaj łyżkę mąki tak aby sos się zagęścił.

Dokładnie wymieszaj.

bitki z kurczaka w brytfance
Bitki z kurczaka
Koszt przygotowania dania
18.67 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
283 kcal
Liczba alergenów w daniu
2
40

Bitki z kurczaka - cechy przepisu

Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
Dieta:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o bitce z kurczaka

Bitki z kurczaka to tradycyjne danie, które najczęściej pojawia się w polskich domach w niedzielny obiad. Bitki to klasyka kuchni polskiej, możesz przygotować je z dowolnego mięsa. Ja dzisiaj przedstawię Wam przepis na smaczne bitki z piersi kurczaka, które będą bardziej łatwostrawne niż bitki z mięsa wieprzowego.

Będzie to z pewnością pomysł na wykwintny obiad z Twoim zaciszu domowym. Bitki to nic innego jak wszystkim znane kotlety jednak bardziej wyjątkowe. Jak zrobić bitki z kurczak? Najpierw przygotuj mięso. Pokrój piersi z kurczaka w plastry o grubości 2-3 cm. Pamiętaj o przyprawach, które nadadzą charakterystyczny smak potrawie.

Mięso dopraw do smaku i obtocz w mące. Olej rzepakowy rozgrzej na patelni lub w brytfance i usmaż mięso.

Po chwili dodaj cebulę pokrojoną w pióra. Następnie dodaj świeże zioła. Idealnie będzie pasować rozmaryn i tymianek w postaci gałązek.

Delikatnie podsmaż mięso, a następnie dodaj szklankę wody i przykryj. Danie powinno się dusić przez około godziny. Zapewni nam to niesamowitą kruchość i delikatność mięsa.

Gdy woda wyparuje możesz dodać kolejną porcję, z powstałego wywaru przygotuj sos. Będzie on pasował do całej potrawy. Aby go zagęścić możesz dodać odrobinę mąki pszennej wymieszanej z wodą lub mąki z ciecierzycy, która charakteryzuje się niższym indeksem glikemicznym. Mięso będzie pyszne w sosie pieczeniowym, także możesz go przygotować w wywarze z warzyw. Śmiało postaw na świeże zioła, idealnie nada się tutaj rozmaryn czy tymianek. Dodaj go w postaci całej zielonej gałązki. Duszone mięso będzie niezwykle dobre, delikatne i kruche.

Bitki z kurczaka w sosie własnym to pyszne, soczyste danie, które sprawdzi się jako propozycja na obiad w rodzinnym gronie. Kiedy mięso będzie już dobre możesz podawać je z kaszą gryczaną, ziemniakami lub kluskami. Domowy sos z bitek idealnie się tutaj wkomponuje. Nie zapominaj o porcji warzyw. Możesz przygotować surówkę z kapusty pekińskiej lub kiszonej ze startą marchewką albo ugotować brokuły na parze. Mięso idealnie będzie pasować także z buraczkami na ciepło.

To jest mój sprawdzony przepis na bitki z kurczaka w sosie własnym.

Skoro już wiesz jak zrobić bitki z kurczaka, pozostaje spróbować.

Wartości odżywcze bitki z kurczaka

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(200g)
Energia (kalorie)
141.67 kcal
283.33 kcal
Białko
13.64 g
27.29 g

Węglowodany w bitce z kurczaka

Na 100g
Na porcję
(200g)
Węglowodany
11.74 g
23.48 g
Węglowodany przyswajalne
11.74 g
23.48 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
0.00 g
0.00 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(200g)
Tłuszcz
4.12 g
8.23 g
Tłuszcze nasycone
1.21 g
2.43 g
Tłuszcze nienasycone
2.90 g
5.80 g
Tłuszcze jednonasycone
2.01 g
4.02 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
0.89 g
1.78 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Cholesterol
36.73 mg
73.46 mg
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na bitkę z kurczaka

Na 100g
Na porcję
(200g)
Witamina B6
0.42 mg
0.85 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tiamina
0.20 mg
0.40 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.17 mg
0.33 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna
5.90 mg
11.79 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany
27.33 µg (mcg)
54.65 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na bitkę z kurczaka

Na 100g
Na porcję
(200g)
Sód
116.19 mg
232.39 mg
Potas
193.99 mg
387.99 mg
Wapń
6.45 mg
12.89 mg
Fosfor
127.61 mg
255.22 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez
20.05 mg
40.09 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo
1.08 mg
2.16 mg
Cynk
0.52 mg
1.04 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź
0.05 mg
0.11 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny bitki z kurczaka 40
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w bitce z kurczaka

Lista alergenów dla bitki z kurczaka przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • bulion warzywny

Cena przygotowania bitki z kurczaka

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Piersi kurczaka bez skóry
400 g
2 sztuki
16.00
Za 500.0 g
Liczba opakowań 1
12.80
Za 400 g
Mąka pszenna typ 500
125 g
1/2 szklanki
3.00
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
0.38
Za 125 g
Bulion warzywny
250 ml
1 szklanka
15.00
Za 700.0 ml
Liczba opakowań 1
5.36
Za 250 ml
Olej rzepakowy
20 ml
2 łyżki
7.00
Za 1000.0 ml
Liczba opakowań 1
0.14
Za 20 ml
Koszt składników
41.00
Jak oceniasz przepis na bitkę z kurczaka
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 89.5% osób