Bitki z kurczaka

Opublikowano: 05.11.2021 r., 14:41 | Autor: Oliwia Gawron
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Bitki z kurczaka w sosie
Bitki z kurczaka
Bitki z kurczaka to wersja lekkostrawna bitek z wieprzowiny. Koniecznie wypróbuj mój nowy przepis na delikatne bitki z kurczaka w sosie własnym.
Przygotowanie 20 min
Gotowanie 40 min
283 kcal
Kcal w porcji
200 g
Wielkość porcji
40
Indeks glikemiczny
Składniki dla 2 porcji
  • Piersi kurczaka bez skóry - 2 sztuki (400 g)
  • Mąka pszenna typ 500 - 1/2 szklanki (125 g)
  • Bulion warzywny - 1 szklanka (250 ml)
  • Olej rzepakowy - 2 łyżki (20 ml)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
kuchenka, brytfanna

Przepis na bitkę z kurczaka krok po kroku

Pierś z kurczaka podziel na mniejsze części. Najlepiej pokrój w plastry.

Dopraw mięso solą i pieprzem.

Następnie obtocz mięso w mące, tak aby całe było nią pokryte.

Usmaż piersi z kurczaka na rozgrzanym oleju.

Podlej mięso bulionem warzywnym i duś pod przykryciem przez 30 minut.

Do wywaru dodaj łyżkę mąki tak aby sos się zagęścił.

Dokładnie wymieszaj.

Jak oceniasz przepis na bitkę z kurczaka
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 89,8% osób

Więcej informacji na temat bitki z kurczaka

Bitki z kurczaka to tradycyjne danie, które najczęściej pojawia się w polskich domach w niedzielny obiad. Bitki to klasyka kuchni polskiej, możesz przygotować je z dowolnego mięsa. Ja dzisiaj przedstawię Wam przepis na smaczne bitki z piersi kurczaka, które będą bardziej łatwostrawne niż bitki z mięsa wieprzowego.

Będzie to z pewnością pomysł na wykwintny obiad z Twoim zaciszu domowym. Bitki to nic innego jak wszystkim znane kotlety jednak bardziej wyjątkowe. Jak zrobić bitki z kurczak? Najpierw przygotuj mięso. Pokrój piersi z kurczaka w plastry o grubości 2-3 cm. Pamiętaj o przyprawach, które nadadzą charakterystyczny smak potrawie.

Mięso dopraw do smaku i obtocz w mące. Olej rzepakowy rozgrzej na patelni lub w brytfance i usmaż mięso.

Po chwili dodaj cebulę pokrojoną w pióra. Następnie dodaj świeże zioła. Idealnie będzie pasować rozmaryn i tymianek w postaci gałązek.

Delikatnie podsmaż mięso, a następnie dodaj szklankę wody i przykryj. Danie powinno się dusić przez około godziny. Zapewni nam to niesamowitą kruchość i delikatność mięsa.

Gdy woda wyparuje możesz dodać kolejną porcję, z powstałego wywaru przygotuj sos. Będzie on pasował do całej potrawy. Aby go zagęścić możesz dodać odrobinę mąki pszennej wymieszanej z wodą lub mąki z ciecierzycy, która charakteryzuje się niższym indeksem glikemicznym. Mięso będzie pyszne w sosie pieczeniowym, także możesz go przygotować w wywarze z warzyw. Śmiało postaw na świeże zioła, idealnie nada się tutaj rozmaryn czy tymianek. Dodaj go w postaci całej zielonej gałązki. Duszone mięso będzie niezwykle dobre, delikatne i kruche.

Bitki z kurczaka w sosie własnym to pyszne, soczyste danie, które sprawdzi się jako propozycja na obiad w rodzinnym gronie. Kiedy mięso będzie już dobre możesz podawać je z kaszą gryczaną, ziemniakami lub kluskami. Domowy sos z bitek idealnie się tutaj wkomponuje. Nie zapominaj o porcji warzyw. Możesz przygotować surówkę z kapusty pekińskiej lub kiszonej ze startą marchewką albo ugotować brokuły na parze. Mięso idealnie będzie pasować także z buraczkami na ciepło.

To jest mój sprawdzony przepis na bitki z kurczaka w sosie własnym.

Skoro już wiesz jak zrobić bitki z kurczaka, pozostaje spróbować.

Alergeny w bitce z kurczaka

Lista alergenów dla bitki z kurczaka przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • bulion warzywny

Wartości odżywcze bitki z kurczaka

na 100g gotowej potrawy

Bitki z kurczaka to bardziej lekkostrawna wersja bitek np. z karkówki.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(200g)
Energia (kcal)
141.67
283.33
Białko (g)
13.64
27.29

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(200g)
Węglowodany (g)
11.74
23.48
Węglowodany przyswajalne (g)
11.74
23.48
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.00
0.00
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(200g)
Tłuszcz (g)
4.12
8.23
Tłuszcze nasycone (g)
1.21
2.43
Tłuszcze nienasycone (g)
2.90
5.80
Tłuszcze jednonasycone (g)
2.01
4.02
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.89
1.78
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
36.73
73.46
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(200g)
Witamina B6 (mg)
0.42
0.85
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.20
0.40
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.17
0.33
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
5.90
11.79
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
27.33
54.65
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(200g)
Sód (mg)
116.19
232.39
Potas (mg)
193.99
387.99
Wapń (mg)
6.45
12.89
Fosfor (mg)
127.61
255.22
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
20.05
40.09
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
1.08
2.16
Cynk (mg)
0.52
1.04
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.05
0.11
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny bitki z kurczaka 40
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania bitki z kurczaka

Koszt składników
41.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Piersi kurczaka bez skóry
400 g
2 sztuki
16.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
12.80
Za 400 g
Mąka pszenna typ 500
125 g
1/2 szklanki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.38
Za 125 g
Bulion warzywny
250 ml
1 szklanka
15.00
Za 700,0 ml
Liczba opakowań 1
5.36
Za 250 ml
Olej rzepakowy
20 ml
2 łyżki
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.14
Za 20 ml
Koszt składników
41.00