Bitki z kurczaka
- Piersi kurczaka bez skóry - 2 sztuki (400 g)
- Mąka pszenna typ 500 - 1/2 szklanki (125 g)
- Bulion warzywny - 1 szklanka (250 ml)
- Olej rzepakowy - 2 łyżki (20 ml)
Przepis na bitkę z kurczaka krok po kroku
Pierś z kurczaka podziel na mniejsze części. Najlepiej pokrój w plastry.
Dopraw mięso solą i pieprzem.
Następnie obtocz mięso w mące, tak aby całe było nią pokryte.
Usmaż piersi z kurczaka na rozgrzanym oleju.
Podlej mięso bulionem warzywnym i duś pod przykryciem przez 30 minut.
Do wywaru dodaj łyżkę mąki tak aby sos się zagęścił.
Dokładnie wymieszaj.
Więcej informacji na temat bitki z kurczaka
Bitki z kurczaka to tradycyjne danie, które najczęściej pojawia się w polskich domach w niedzielny obiad. Bitki to klasyka kuchni polskiej, możesz przygotować je z dowolnego mięsa. Ja dzisiaj przedstawię Wam przepis na smaczne bitki z piersi kurczaka, które będą bardziej łatwostrawne niż bitki z mięsa wieprzowego.
Będzie to z pewnością pomysł na wykwintny obiad z Twoim zaciszu domowym. Bitki to nic innego jak wszystkim znane kotlety jednak bardziej wyjątkowe. Jak zrobić bitki z kurczak? Najpierw przygotuj mięso. Pokrój piersi z kurczaka w plastry o grubości 2-3 cm. Pamiętaj o przyprawach, które nadadzą charakterystyczny smak potrawie.
Mięso dopraw do smaku i obtocz w mące. Olej rzepakowy rozgrzej na patelni lub w brytfance i usmaż mięso.
Po chwili dodaj cebulę pokrojoną w pióra. Następnie dodaj świeże zioła. Idealnie będzie pasować rozmaryn i tymianek w postaci gałązek.
Delikatnie podsmaż mięso, a następnie dodaj szklankę wody i przykryj. Danie powinno się dusić przez około godziny. Zapewni nam to niesamowitą kruchość i delikatność mięsa.
Gdy woda wyparuje możesz dodać kolejną porcję, z powstałego wywaru przygotuj sos. Będzie on pasował do całej potrawy. Aby go zagęścić możesz dodać odrobinę mąki pszennej wymieszanej z wodą lub mąki z ciecierzycy, która charakteryzuje się niższym indeksem glikemicznym. Mięso będzie pyszne w sosie pieczeniowym, także możesz go przygotować w wywarze z warzyw. Śmiało postaw na świeże zioła, idealnie nada się tutaj rozmaryn czy tymianek. Dodaj go w postaci całej zielonej gałązki. Duszone mięso będzie niezwykle dobre, delikatne i kruche.
Bitki z kurczaka w sosie własnym to pyszne, soczyste danie, które sprawdzi się jako propozycja na obiad w rodzinnym gronie. Kiedy mięso będzie już dobre możesz podawać je z kaszą gryczaną, ziemniakami lub kluskami. Domowy sos z bitek idealnie się tutaj wkomponuje. Nie zapominaj o porcji warzyw. Możesz przygotować surówkę z kapusty pekińskiej lub kiszonej ze startą marchewką albo ugotować brokuły na parze. Mięso idealnie będzie pasować także z buraczkami na ciepło.
To jest mój sprawdzony przepis na bitki z kurczaka w sosie własnym.
Skoro już wiesz jak zrobić bitki z kurczaka, pozostaje spróbować.
Alergeny w bitce z kurczaka
Lista alergenów dla bitki z kurczaka przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
-
Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- bulion warzywny
Wartości odżywcze bitki z kurczaka
Bitki z kurczaka to bardziej lekkostrawna wersja bitek np. z karkówki.
Energia i białka
(200g)
Węglowodany
(200g)
Tłuszcze
(200g)
Witaminy
(200g)
Składniki mineralne
(200g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.