Bitki z cielęciny

Opublikowano: 28.10.2021 r., 22:56 | Autor: Oliwia Gawron
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Bitki cielęce z kluskami
Bitki z cielęciny
Bitki z cielęciny sprawdzą się idealnie na pyszny rodzinny obiad. Poznaj przepis i przekonaj się sam.
Przygotowanie 15 min
Smażenie i Czas duszenia 75 min
369 kcal
Kcal w porcji
300 g
Wielkość porcji
40
Indeks glikemiczny
Składniki dla 2 porcji
  • Cielęcina - 1/2 kilograma (500 g)
  • Cebula czerwona - 1 sztuka (100 g)
  • Papryka czerwona - 1 sztuka (240 g)
  • Marchewka - 2 sztuki (120 g)
  • Por - 1 sztuka (160 g)
  • Olej rzepakowy - 2 łyżki (20 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
pieprz, liść laurowy, pieprz ziarna, rozmaryn
Sprzęt kuchenny
kuchenka, brytfanna

Przepis na bitki z cielęciny krok po kroku

Mięso pokrój w plastry o grubości 2-3 cm.

Delikatnie rozbij mięso, przypraw świeżo zmielonym pieprzem.

Usmaż mięso na patelni z rozgrzanym olejem rzepakowym.

Dodaj pokrojone w paski warzywa i podlej mięso 1/2 szklanki wody.

Duś danie pod przykryciem do momentu, aż warzywa zmiękną.

Do bulionu możesz dodać ziele angielskie i liście laurowe.

Gdy mięso będzie miękkie podawaj z dowolnymi dodatkami.

Jak oceniasz przepis na bitki z cielęciny
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 80,0% osób

Więcej informacji na temat bitek z cielęciny

Bitki to klasyka kuchni polskiej, możesz przygotować je z dowolnego mięsa. Ja dzisiaj przedstawię Wam przepis na smaczne bitki z cielęciny.

Będzie to z pewnością pomysł na wykwintny obiad z Twoim zaciszu domowym. Bitki z cielęciny sprawdzą się idealnie. Bitki to nic innego jak wszystkim znane kotlety jednak bardziej wyjątkowe. Jak zrobić bitki z cielęciny? Po przygotowaniu mięsa, czyli pokrojeniu go w plastry o grubości 2-3 cm i odpowiednim doprawieniu. Ważne jest aby nie solić mięsa przed obróbką termiczną, czyli obsmażaniem. Prawdopodobnie stanie się ono wtedy twarde i gumowe. Przed obsmażaniem postaw na świeżo mielony czarny pieprz. Jeśli mamy już odpowiednio przygotowane mięso możemy je usmażyć na patelni z mocno rozgrzanym olejem rzepakowym. Obsmaż mięso z każdej strony. Następnie dodaj pokrojone warzywa, które z pewnością dodadzą niesamowitego aromatu całej potrawie. W przepisie postawiłam na marchew, cebulę, paprykę i por, wszystkie warzywa pokroiłam w grubsze paski i dodałam do dania gdy mięso miało charakterystyczny brązowy kolor. Delikatnie podsmaż warzywa razem z mięsem, a następnie dodaj szklankę wody i przykryj. Danie powinno się dusić przez około 1,5 godziny. Zapewni nam to niesamowitą kruchość i delikatność mięsa. Gdy woda ulegnie redukcji i wyparuje możesz dodać kolejną porcję, w ten sposób powstanie sos. Aby go zagęścić możesz dodać odrobinę mąki pszennej wymieszanej z wodą lub mąki z ciecierzycy, która charakteryzuje się niższym indeksem glikemicznym. Śmiało postaw na świeże zioła, idealnie nada się tutaj rozmaryn czy tymianek. Dodaj do w postaci całej zielonej gałązki. Bitki z cielęciny to pyszna propozycja na obiad w rodzinnym gronie. Kiedy mięso będzie już dobre możesz podawać je z kaszą gryczaną, ziemniakami lub kluskami. Domowy sos z bitek idealnie się tutaj wkomponuje. Nie zapominaj o porcji warzyw. Możesz przygotować surówkę z kapusty pekińskiej lub kiszonej ze startą marchewką albo ugotować brokuły na parze. Mięso idealnie będzie pasować także z buraczkami na ciepło.

To jest mój sprawdzony przepis na pyszne, duszone bitki w sosie własnym.

Alergeny w bitkach z cielęciną

Lista alergenów dla bitek z cielęciny przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na bitki z cielęciny

Wartości odżywcze bitek z cielęciny

na 100g gotowej potrawy

Wybierz cielęcinę najlepiej z polędwicy.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(300g)
Energia (kcal)
123.18
369.53
Białko (g)
8.73
26.20

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(300g)
Węglowodany (g)
4.86
14.57
Węglowodany przyswajalne (g)
3.74
11.23
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.11
3.34

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(300g)
Tłuszcz (g)
7.63
22.89
Tłuszcze nasycone (g)
2.91
8.72
Tłuszcze nienasycone (g)
4.72
14.17
Tłuszcze jednonasycone (g)
3.86
11.59
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.86
2.59
Tłuszcze trans (g)
0.31
0.92
Cholesterol (mg)
21.49
64.47

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(300g)
Witamina C (mg)
29.55
88.65
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.57
1.71
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(300g)
Sód (mg)
56.09
168.26
Potas (mg)
190.21
570.63
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Wapń (mg)
19.72
59.16
Żelazo (mg)
1.02
3.05
Szacunkowy indeks glikemiczny bitek z cielęciny 40
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania bitek z cielęciny

Koszt składników
47.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Cielęcina
500 g
1/2 kilograma
28.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
28.00
Za 500 g
Cebula czerwona
100 g
1 sztuka
1.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 100 g
Papryka czerwona
240 g
1 sztuka
4.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
4.32
Za 240 g
Marchewka
120 g
2 sztuki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 120 g
Por
160 g
1 sztuka
4.00
Za 300,0 g
Liczba opakowań 1
2.13
Za 160 g
Olej rzepakowy
20 ml
2 łyżki
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.14
Za 20 ml
Koszt składników
47.00