Bitki z cielęciny
- Cielęcina - 1/2 kilograma (500 g)
- Cebula czerwona - 1 sztuka (100 g)
- Papryka czerwona - 1 sztuka (240 g)
- Marchewka - 2 sztuki (120 g)
- Por - 1 sztuka (160 g)
- Olej rzepakowy - 2 łyżki (20 ml)
Przepis na bitki z cielęciny krok po kroku
Mięso pokrój w plastry o grubości 2-3 cm.
Delikatnie rozbij mięso, przypraw świeżo zmielonym pieprzem.
Usmaż mięso na patelni z rozgrzanym olejem rzepakowym.
Dodaj pokrojone w paski warzywa i podlej mięso 1/2 szklanki wody.
Duś danie pod przykryciem do momentu, aż warzywa zmiękną.
Do bulionu możesz dodać ziele angielskie i liście laurowe.
Gdy mięso będzie miękkie podawaj z dowolnymi dodatkami.
-
Ossobuco
-
Gicz cielęca
-
Sznycel po wiedeńsku
-
Sznycel wiedeński
-
Cielęcina duszona
-
Gulasz z cielęciny
-
Sznycel cielęcy
-
Cielęcina pieczona
-
Pieczeń cielęca
-
Flaki cielęce
-
Flaczki cielęce
-
Wątróbka cielęca
-
Żeberka cielęce
-
Cielęcina w sosie
-
Kotleciki z cielęciny
-
Pulpety z cielęciny
-
Stek z cielęciny
-
Cielęcina pieczona w rękawie
-
Dania z cielęciny
Więcej informacji na temat bitek z cielęciny
Bitki to klasyka kuchni polskiej, możesz przygotować je z dowolnego mięsa. Ja dzisiaj przedstawię Wam przepis na smaczne bitki z cielęciny.
Będzie to z pewnością pomysł na wykwintny obiad z Twoim zaciszu domowym. Bitki z cielęciny sprawdzą się idealnie. Bitki to nic innego jak wszystkim znane kotlety jednak bardziej wyjątkowe. Jak zrobić bitki z cielęciny? Po przygotowaniu mięsa, czyli pokrojeniu go w plastry o grubości 2-3 cm i odpowiednim doprawieniu. Ważne jest aby nie solić mięsa przed obróbką termiczną, czyli obsmażaniem. Prawdopodobnie stanie się ono wtedy twarde i gumowe. Przed obsmażaniem postaw na świeżo mielony czarny pieprz. Jeśli mamy już odpowiednio przygotowane mięso możemy je usmażyć na patelni z mocno rozgrzanym olejem rzepakowym. Obsmaż mięso z każdej strony. Następnie dodaj pokrojone warzywa, które z pewnością dodadzą niesamowitego aromatu całej potrawie. W przepisie postawiłam na marchew, cebulę, paprykę i por, wszystkie warzywa pokroiłam w grubsze paski i dodałam do dania gdy mięso miało charakterystyczny brązowy kolor. Delikatnie podsmaż warzywa razem z mięsem, a następnie dodaj szklankę wody i przykryj. Danie powinno się dusić przez około 1,5 godziny. Zapewni nam to niesamowitą kruchość i delikatność mięsa. Gdy woda ulegnie redukcji i wyparuje możesz dodać kolejną porcję, w ten sposób powstanie sos. Aby go zagęścić możesz dodać odrobinę mąki pszennej wymieszanej z wodą lub mąki z ciecierzycy, która charakteryzuje się niższym indeksem glikemicznym. Śmiało postaw na świeże zioła, idealnie nada się tutaj rozmaryn czy tymianek. Dodaj do w postaci całej zielonej gałązki. Bitki z cielęciny to pyszna propozycja na obiad w rodzinnym gronie. Kiedy mięso będzie już dobre możesz podawać je z kaszą gryczaną, ziemniakami lub kluskami. Domowy sos z bitek idealnie się tutaj wkomponuje. Nie zapominaj o porcji warzyw. Możesz przygotować surówkę z kapusty pekińskiej lub kiszonej ze startą marchewką albo ugotować brokuły na parze. Mięso idealnie będzie pasować także z buraczkami na ciepło.
To jest mój sprawdzony przepis na pyszne, duszone bitki w sosie własnym.
Alergeny w bitkach z cielęciną
Lista alergenów dla bitek z cielęciny przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na bitki z cielęciny
Wartości odżywcze bitek z cielęciny
Wybierz cielęcinę najlepiej z polędwicy.
Energia i białka
(300g)
Węglowodany
(300g)
Tłuszcze
(300g)
Witaminy
(300g)
Składniki mineralne
(300g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.