Bitki w sosie pieczarkowym

Opublikowano: 26.08.2023 r., 19:59 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Bitki w sosie pieczarkowym
Bitki w sosie pieczarkowym
Bitki w sosie pieczarkowym to propozycja na smaczne danie obiadowe dla całej rodziny. Koniecznie wypróbuj nasz prosty przepis na pyszny schab w sosie z pieczarek.
Przygotowanie 40 min
Smażenie i Czas duszenia 30 min
359 kcal
Kcal w porcji
375 g
Wielkość porcji
47
Indeks glikemiczny
Składniki dla 4 porcji
  • Schab wieprzowy bez kości (500 g)
  • Pieczarki - 20 średnich sztuk (500 g)
  • Cebula - 2 średnie sztuki (150 g)
  • Marchewka - 2 małe sztuki (200 g)
  • Seler korzeniowy (75 g)
  • Koperek ogrodowy świeży (30 g)
  • Śmietana 18% (30 g)
  • Mąka pszenna typ 500 - 2 płaskie łyżki stołowe (20 g)
  • Olej rzepakowy - 3 łyżki stołowe (30 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra, czosnek granulowany
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, kuchenka, tarka, miseczka

Przepis na bitki w sosie pieczarkowym krok po kroku

Pieczarki oczyści pokrój w plastry.

Cebulę obierz i pokrój w kostkę.

Marchew i seler obierz, zetrzyj na tarce o drobnych oczkach.

Koper umyj, osusz i posiekaj.

Schab pokrój w plastry, rozbij przy pomocy tłuczka do mięsa i posyp z dwóch stron przyprawami.

Mięso podsmaż z dwóch stron do zarumienienia na średniej mocy palnika.

Następnie dodaj wcześniej przygotowane warzywa oraz grzyby i duś do momentu, aż puszczą soki.

Na patelnię dodaj koperek i duś pod przykryciem przez około 30 minut.

Do miseczki wlej szklankę zimnej wody, dodaj do niej śmietanę, mąkę i dokładnie wymieszaj, aby nie powstały grudki.

Zawiesinę z mąki i śmietany dodaj na patelnię, składniki dokładnie wymieszaj i duś bez przykrycia (aby sos zgęstniał).

Gotowe danie podawaj na ciepło z ulubionymi dodatkami.

Jak oceniasz przepis na bitki w sosie pieczarkowym
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 93,2% osób

Więcej informacji na temat bitek w sosie pieczarkowym

Bitki w sosie pieczarkowym to doskonała propozycja na obiad dla całej rodziny. Smaczne bitki ze schabu w sosie pieczarkowym warto podać z dodatkiem ugotowanych ziemniaków oraz surówki z buraczków. Przepis na bitki w sosie pieczarkowym jest bardzo proste i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do przygotowania potrawy potrzebne będą następujące produkty: schab wieprzowy, pieczarki, cebula, marchew, seler korzeniowy, koper, śmietana 18%, mąka pszenna, olej rzepakowy, sól, pieprz, papryka słodka i ostra oraz czosnek granulowany.

A jak zrobić bitki w sosie pieczarkowym? Pieczarki oczyści pokrój w plastry. Cebulę obierz i pokrój w kostkę. Marchew i seler obierz, zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Koper umyj, osusz i posiekaj. Schab pokrój w plastry, rozbij przy pomocy tłuczka do mięsa i posyp z dwóch stron przyprawami. Mięso podsmaż z dwóch stron do zarumienienia na średniej mocy palnika. Następnie dodaj wcześniej przygotowane warzywa oraz grzyby i duś do momentu, aż puszczą soki. Na patelnię dodaj koperek i duś pod przykryciem przez około 30 minut. Do miseczki wlej szklankę zimnej wody, dodaj do niej śmietanę, mąkę i dokładnie wymieszaj, aby nie powstały grudki. Zawiesinę z mąki i śmietany dodaj na patelnię, składniki dokładnie wymieszaj i duś bez przykrycia (aby sos zgęstniał). Gotowe danie podawaj na ciepło z ulubionymi dodatkami.

Schab wieprzowy to jedno z najbardziej popularnych mięs wykorzystywanych w kuchni polskiej. Dobry jakościowo schab powinien cechować się kolorem jasnoróżowym lub głęboko różowym. W schabie znajdziemy niektóre witaminy z grupy B (np. witaminę B1, B6 i B12), żelazo, selen, fosfor, potas, cynk, magnez oraz miedź.

Podsumowując: pyszne bitki w sosie pieczarkowym świetnie sprawdzą się jako obiad dla całej rodziny. Warto podać je z dodatkiem ugotowanych ziemniaków i surówki. Najlepsze bitki w sosie są dobre do spożycia bezpośrednio po przygotowaniu i najlepiej smakują na ciepło. Produkty niezbędne do ich wykonania dostępne są w większości sklepów spożywczych przystępnych cenach.

Alergeny w bitkach w sosie pieczarkowym

Lista alergenów dla bitek w sosie pieczarkowym przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Seler korzeniowy
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Śmietana 18%
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500

Wartości odżywcze bitek w sosie pieczarkowym

na 100g gotowej potrawy

Bitki w sosie pieczarkowym to doskonała propozycja na smaczne danie obiadowe. Pieczarki stanowią doskonałe źródło składników odżywczych, dlatego warto wykorzystać je do przygotowania pysznych potraw.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(375g)
Energia (kcal)
95.99
359.95
Białko (g)
8.65
32.42

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(375g)
Węglowodany (g)
4.85
18.18
Węglowodany przyswajalne (g)
3.86
14.49
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.99
3.70
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(375g)
Tłuszcz (g)
4.80
18.01
Tłuszcze nasycone (g)
1.53
5.72
Tłuszcze nienasycone (g)
3.28
12.29
Tłuszcze jednonasycone (g)
2.37
8.89
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.91
3.40
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tłuszcze trans (g)
0.01
0.05
Brak danych dla: śmietana 18%, mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
22.98
86.16
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(375g)
Witamina A (µg (mcg))
119.09
446.58
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.31
1.18
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.19
0.71
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
4.25
15.92
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.14
0.51
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
2.69
10.09
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.27
1.03
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.22
0.83
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
4.07
15.26
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
15.20
57.00
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(375g)
Sód (mg)
33.37
125.13
Potas (mg)
314.22
1178.33
Wapń (mg)
17.86
66.97
Fosfor (mg)
119.03
446.37
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
16.66
62.46
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.62
2.33
Cynk (mg)
0.78
2.91
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.14
0.54
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny bitek w sosie pieczarkowym 47
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania bitek w sosie pieczarkowym

Koszt składników
53.70
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Schab wieprzowy bez kości
500 g
9.00
Za 360,0 g
Liczba opakowań 2
12.50
Za 500 g
Pieczarki
500 g
20 średnich sztuk
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
5.00
Za 500 g
Cebula
150 g
2 średnie sztuki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.45
Za 150 g
Marchewka
200 g
2 małe sztuki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 200 g
Seler korzeniowy
75 g
8.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 75 g
Koperek ogrodowy świeży
30 g
2.50
Za 25,0 g
Liczba opakowań 2
3.00
Za 30 g
Śmietana 18%
30 g
2.20
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.33
Za 30 g
Mąka pszenna typ 500
20 g
2 płaskie łyżki stołowe
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.06
Za 20 g
Olej rzepakowy
30 ml
3 łyżki stołowe
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.21
Za 30 ml
Koszt składników
53.70