Bitki w sosie pieczarkowym
- Schab wieprzowy bez kości (500 g)
- Pieczarki - 20 średnich sztuk (500 g)
- Cebula - 2 średnie sztuki (150 g)
- Marchewka - 2 małe sztuki (200 g)
- Seler korzeniowy (75 g)
- Koperek ogrodowy świeży (30 g)
- Śmietana 18% (30 g)
- Mąka pszenna typ 500 - 2 płaskie łyżki stołowe (20 g)
- Olej rzepakowy - 3 łyżki stołowe (30 ml)
Przepis na bitki w sosie pieczarkowym krok po kroku
Pieczarki oczyści pokrój w plastry.
Cebulę obierz i pokrój w kostkę.
Marchew i seler obierz, zetrzyj na tarce o drobnych oczkach.
Koper umyj, osusz i posiekaj.
Schab pokrój w plastry, rozbij przy pomocy tłuczka do mięsa i posyp z dwóch stron przyprawami.
Mięso podsmaż z dwóch stron do zarumienienia na średniej mocy palnika.
Następnie dodaj wcześniej przygotowane warzywa oraz grzyby i duś do momentu, aż puszczą soki.
Na patelnię dodaj koperek i duś pod przykryciem przez około 30 minut.
Do miseczki wlej szklankę zimnej wody, dodaj do niej śmietanę, mąkę i dokładnie wymieszaj, aby nie powstały grudki.
Zawiesinę z mąki i śmietany dodaj na patelnię, składniki dokładnie wymieszaj i duś bez przykrycia (aby sos zgęstniał).
Gotowe danie podawaj na ciepło z ulubionymi dodatkami.
-
Schab pieczony
-
Schabowy ze śliwkami
-
Schab ze śliwką pieczony
-
Schab pieczony w rękawie
-
Schab pieczony w piekarniku
-
Schab w sosie pieczarkowym
-
Paprykowa marynata do schabu
-
Schab z pieczarkami
-
Roladki schabowe z pieczarkami
-
Schab z pieczarkami i serem
-
Pieczeń ze schabu
-
Schabowe pod pierzynką
-
Schab pieczony ze śliwką
-
Schabowe z pieczarkami i serem
-
Schab w kapuście
-
Schab w sosie pieczeniowym
-
Schab ze śliwką w rękawie
-
Schab w kapuście kiszonej
-
Schab pieczony
Więcej informacji na temat bitek w sosie pieczarkowym
Bitki w sosie pieczarkowym to doskonała propozycja na obiad dla całej rodziny. Smaczne bitki ze schabu w sosie pieczarkowym warto podać z dodatkiem ugotowanych ziemniaków oraz surówki z buraczków. Przepis na bitki w sosie pieczarkowym jest bardzo proste i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do przygotowania potrawy potrzebne będą następujące produkty: schab wieprzowy, pieczarki, cebula, marchew, seler korzeniowy, koper, śmietana 18%, mąka pszenna, olej rzepakowy, sól, pieprz, papryka słodka i ostra oraz czosnek granulowany.
A jak zrobić bitki w sosie pieczarkowym? Pieczarki oczyści pokrój w plastry. Cebulę obierz i pokrój w kostkę. Marchew i seler obierz, zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Koper umyj, osusz i posiekaj. Schab pokrój w plastry, rozbij przy pomocy tłuczka do mięsa i posyp z dwóch stron przyprawami. Mięso podsmaż z dwóch stron do zarumienienia na średniej mocy palnika. Następnie dodaj wcześniej przygotowane warzywa oraz grzyby i duś do momentu, aż puszczą soki. Na patelnię dodaj koperek i duś pod przykryciem przez około 30 minut. Do miseczki wlej szklankę zimnej wody, dodaj do niej śmietanę, mąkę i dokładnie wymieszaj, aby nie powstały grudki. Zawiesinę z mąki i śmietany dodaj na patelnię, składniki dokładnie wymieszaj i duś bez przykrycia (aby sos zgęstniał). Gotowe danie podawaj na ciepło z ulubionymi dodatkami.
Schab wieprzowy to jedno z najbardziej popularnych mięs wykorzystywanych w kuchni polskiej. Dobry jakościowo schab powinien cechować się kolorem jasnoróżowym lub głęboko różowym. W schabie znajdziemy niektóre witaminy z grupy B (np. witaminę B1, B6 i B12), żelazo, selen, fosfor, potas, cynk, magnez oraz miedź.
Podsumowując: pyszne bitki w sosie pieczarkowym świetnie sprawdzą się jako obiad dla całej rodziny. Warto podać je z dodatkiem ugotowanych ziemniaków i surówki. Najlepsze bitki w sosie są dobre do spożycia bezpośrednio po przygotowaniu i najlepiej smakują na ciepło. Produkty niezbędne do ich wykonania dostępne są w większości sklepów spożywczych przystępnych cenach.
Alergeny w bitkach w sosie pieczarkowym
Lista alergenów dla bitek w sosie pieczarkowym przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Seler korzeniowy
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Śmietana 18%
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
Wartości odżywcze bitek w sosie pieczarkowym
Bitki w sosie pieczarkowym to doskonała propozycja na smaczne danie obiadowe. Pieczarki stanowią doskonałe źródło składników odżywczych, dlatego warto wykorzystać je do przygotowania pysznych potraw.
Energia i białka
(375g)
Węglowodany
(375g)
Tłuszcze
(375g)
Witaminy
(375g)
Składniki mineralne
(375g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.