Bitki w sosie grzybowym

Opublikowano: 25.09.2021 r., 15:47 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Bitki w sosie grzybowym podane na eleganckiej patelni z pieczywem.
Bitki w sosie grzybowym
Bitki w sosie grzybowym to wspaniała opcja na pyszne i niezwykle aromatyczne danie. Świetnie sprawdzi się na obiad dla całej rodziny, gdyż jest sycące i delikatne.
Przygotowanie 15 min
Smażenie i Czas duszenia 30 min
423 kcal
Kcal w porcji
373 g
Wielkość porcji
25
Indeks glikemiczny
Składniki dla 4 porcji
  • Karkówka wieprzowa 4 plastry (400 g)
  • Świeże leśne grzyby (300 g)
  • Oliwa z oliwek 3 łyżki (45 ml)
  • Bulion warzywny 2 szklanki (500 ml)
  • Cebula 1 szt (100 g)
  • Śmietanka kremowa 30% pół szklanki (125 g)
  • Skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana) 1 łyżka (20 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, kminek mielony, sos sojowy, gałka muszkatołowa
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek, tłuczek do mięsa

Przepis na bitki w sosie grzybowym krok po kroku

Mięso opłucz, osusz i rozbij za pomocą tłuczka na cieńsze kotlety. Przypraw je solą, pieprzem, kminkiem i gałką.

Na patelni rozgrzej oliwę i podsmaż na niej mięso z każdej strony. Następnie przełóż je na osobn talerzyk. Na tej samej patelni podsmaż pokrojone w kostkę grzyby i cebulę. Zalej całość bulionem i dodaj mięso. Całość duś 90 minut.

Po tym czasie odlej odrobinę bulionu i zmieszaj go ze śmietanką i skrobią.

Całość wlej na patelnię i poczekaj do zagotowania. Dopraw solą i pieprzem.

Jak oceniasz przepis na bitki w sosie grzybowym
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 90,0% osób

Więcej informacji na temat bitek w sosie grzybowym

Bitki w sosie grzybowym to pomysł na ciekawy i smaczny obiad. Sos z dodatkiem grzybów jest niezwykle aromatyczny, przez co samo mięso jest również smaczniejsze. To wspaniała opcja na wyborny posiłek, który na pewno przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom tradycyjnych dań. Najlepiej komponuje się z ziemniakami czy kluskami z wody.

Przepis na bitki wieprzowe w sosie grzybowym jest niezwykle prosty, dlatego świetnie poradzą sobie z nim nawet osoby, które dopiero zaczynają swoją przygodę z gotowaniem. Całość nie zabiera zbyt dużo czasu. Dobrze jest jednak odpowiednio rozbić mięso przed obróbką termiczną, by było kruche, delikatne i niezwykle soczyste. Do tego przepisu świetnie sprawdzi się karkówka lub schab. Można również wybrać mięso wołowe, jednak ono potrzebuje zdecydowanie dłuższej obróbki i zawiera więcej nasyconych kwasów tłuszczowych, co nie będzie wskazane głównie dla osób z problemami z układem krwionośnym.

W tym przepisie pierwsze skrzypce grają grzyby leśne. To one sprawiają, że całość jest tak smaczna i aromatyczna. Wzbogacają sos i sprawiają, że staje się niezwykle kremowy i odznacza się głębokim smakiem. Idealnie do przepisu sprawdzą się podgrzybki, jednak można użyć innych, ulubionych grzybów. W przypadku nie posiadania świeżych, można użyć mrożonych, ale również grzyby suszone. Jeśli korzysta się z suszonych warto wcześniej je namoczyć, by były bardziej soczyste i jędrne. W przypadku braku dostępu do grzybów leśnych można również skorzystać z pieczarek, które z łatwością można zakupić w każdym sklepie. W obu przypadkach sos będzie zachwycał smakiem.

Tak przygotowane mięso jest niezwykle smaczne, choć nie dodaje się do niego zbyt wielu przypraw. Wszystko to jest zasługą wspaniałego sosu, a także odpowiedniej obróbki termicznej. Do przygotowania tego dania warto wybierać mięso niezbyt chude, gdyż po obsmażeniu może stać się zbyt twarde czy suche, co wpłynie negatywnie na całość.

To danie idealnie nadaje się na obiad. By stworzyć z niego pełnowartościowy posiłek dobrze jest połączyć bitki z kaszą lub ryżem, a także surówką. Tak przygotowany posiłek będzie świetnie zbilansowany. Z tego przepisu dowiesz się jak zrobić bitki w sosie grzybowym, które są niezwykle pyszne i delikatne.

Alergeny w bitkach w sosie grzybowym

Lista alergenów dla bitek w sosie grzybowym przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • bulion warzywny
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Śmietanka kremowa 30%
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • sos sojowy
  • Soja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • sos sojowy

Wartości odżywcze bitek w sosie grzybowym

na 100g gotowej potrawy

To danie nie powinno gościć w menu zbyt często ze względu na duży dział czerwonego mięsa.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(373g)
Energia (kcal)
113.64
423.87
Białko (g)
7.99
29.81

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(373g)
Węglowodany (g)
2.99
11.14
Węglowodany przyswajalne (g)
2.59
9.67
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.39
1.47

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(373g)
Tłuszcz (g)
7.78
29.01
Tłuszcze nasycone (g)
3.92
14.62
Tłuszcze nienasycone (g)
3.86
14.39
Tłuszcze jednonasycone (g)
3.15
11.74
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.71
2.65
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
18.26
68.09
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(373g)
Witamina A (µg (mcg))
4.30
16.02
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.14
0.53
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.26
0.97
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
1.10
4.12
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.31
1.15
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.52
1.93
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
0.27
1.00
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.19
0.71
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.17
0.62
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
2.21
8.23
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
6.11
22.78
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
37.32
139.19
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(373g)
Sód (mg)
119.12
444.33
Potas (mg)
184.12
686.78
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Wapń (mg)
7.82
29.15
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Fosfor (mg)
89.10
332.35
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Magnez (mg)
9.06
33.80
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.44
1.66
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Cynk (mg)
0.98
3.64
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.11
0.39
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny bitek w sosie grzybowym 25
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania bitek w sosie grzybowym

Koszt składników
83.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Karkówka wieprzowa
400 g
4 plastry
12.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
9.60
Za 400 g
Świeże leśne grzyby
300 g
25.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
15.00
Za 300 g
Oliwa z oliwek
45 ml
3 łyżki
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
1.80
Za 45 ml
Bulion warzywny
500 ml
2 szklanki
15.00
Za 700,0 ml
Liczba opakowań 1
10.71
Za 500 ml
Cebula
100 g
1 szt
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Śmietanka kremowa 30%
125 g
pół szklanki
3.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
1.88
Za 125 g
Skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana)
20 g
1 łyżka
5.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.10
Za 20 g
Koszt składników
83.00