Bitki w sosie

Opublikowano: 23.04.2021 r., 16:10 | Autor: Joanna Płaza
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Bitki w sosie na talerzu
Bitki w sosie
Sprawdź przepis na najsmaczniejsze bitki z szynki wieprzowej. Delikatne, cieniutkie kotlety duszone w sosie własnym idealnie sprawdzą się na obiad.
Przygotowanie 10 min
Czas duszenia 85 min
267 kcal
Kcal w porcji
205 g
Wielkość porcji
41
Indeks glikemiczny
Składniki dla 8 porcji
  • Szynka wieprzowa surowa (1000 g)
  • Marchewka - Jedna większa marchew (50 g)
  • Cebula - Mała cebula (50 g)
  • Czosnek - 2 ząbki (12 g)
  • Olej rzepakowy - 2 łyżki (24 ml)
  • Mąka pszenna 2000 pełnoziarnista - 1 łyżka (6 g)
  • Bulion warzywny (1000 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, papryka słodka, kminek mielony, ziele angielskie, liść laurowy
Sprzęt kuchenny
garnek, patelnia mała, rózga, folia spożywcza, chochelka, tłuczek do mięsa

Przepis na bitki w sosie krok po kroku

Mięso pokrój na 10 kotletów.

Każdy kotlet lekko posól i popieprz.

Kotlety rozbij za pomocą tłuczka, przez folię spożywczą, na grubość 2-3 mm.

W garnku zagotuj bulion i wrzuć do niego bitki.

Pozostaw na małym ogniu aby delikatnie się gotowały i dodaj cebulę przekrojoną na pół, marchewkę pokrojoną w 4 części, czosnek, szczyptę soli, pieprzu, kminku, papryki słodkiej, jednego liścia laurowego i dwa ziela angielskie.

Garnek przykryj i gotuj około 75 minut aż mięso będzie miękkie.

Na patelni rozgrzej olej, dodaj mąkę. Delikatnie podsmaż i wlej 3-4 chochelki sosu z gotowania bitek. Dolewając płyn cały czas, intensywnie mieszaj.

Zasmażkę dodaj do bitek, delikatnie wymieszaj i zagotuj.

Bitki z sosem gotuj jeszcze przez 5 mint aż sos zgęstnieje.

Jak oceniasz przepis na bitki w sosie
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 85,3% osób

Więcej informacji na temat bitek w sosie

Bitki z szynki to jeden z klasyków kuchni polskiej. Przygotowywane z szynki wieprzowej, duszone w sosie własnym to danie idealne na obiad, zarówno ten codzienny, świąteczny jak i uroczysty. Aromatyczny, kremowy sos z nutą słodyczy marchwi, idealnie współgra z delikatnym mięsem wieprzowym. Do dania pasują zarówno gotowane jak i pieczone ziemniaki, a także kasza. Wieprzowe bitki z szynki możesz podać z buraczkami na ciepło lub na zimno, kapustą duszoną, surówką z kapusty białej, pekińskiej, marchewki, selera lub mizerią.

Przepis na bitki z szynki w sosie jest łatwy i dość szybki w przygotowaniu, a także składa się ze składników, które bez problemu kupisz w najbliższym sklepie, a większość masz w domu. Szynka wieprzowa jest delikatnym mięsem o niskiej zawartości tłuszczu. Dzięki pominięciu obsmażania mięsa, danie jest łatwo strawne. Delikatna zawiesina z wody i mąki, która zagęszcza sos nie jest przeciwskazaniem w tej diecie. Może on zostać zagęszczony mąką z ciecierzycy, który jest bezglutenowa i posiada niższy indeks i ładunek glikemiczny. Do sosu można dodać odrobinę śmietany 12%, śmietanki 30% lub przecieru pomidorowego. Sos można pozostawić w takiej formie jak w przepisie lub może być wykonany z warzywami czy grzybami, wszystko zależy od osobistych preferencji smakowych.

Jak zrobić bitki z szynki? Jak już wspomniałam przepis jest łatwy i dość szybki w przygotowaniu. Najważniejszą czynnością w trakcie gotowania bitek jest ich ubicie tłuczkiem do mięsa, stąd wzięła się ich nazwa. Bitki przed duszeniem można obsmażyć ale wrzucenie go na wrzącą wodę również szybko zamyka wszystkie pory i smak pozostaje w mięsie. W przypadku szynki wieprzowej nie musimy trzymać się dokładnie czasu duszenia, jak w przypadku schabu, który duszony zbyt długo staje się suchy.

Szynka wieprzowa w sosie to pomysł na zawsze dobry obiad. Dzięki różnorodności przygotowania danie możesz dostosować do diet wszystkich, a łatwość przygotowania sprawia, że możesz zaoszczędzić czas, na przykład na przygotowanie, pysznego i szybkiego deseru do poobiedniej kawy.

Alergeny w bitkach w sosie

Lista alergenów dla bitek w sosie przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna 2000 pełnoziarnista
  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • bulion warzywny

Wartości odżywcze bitek w sosie

na 100g gotowej potrawy

Bitki w sosie jest to danie, które komponuje się z wieloma dodatkami. Jest to danie zdrowe i dietetyczne. Idealne w trakcie diety łatwo strawnej, o niskim indeksie glikemicznym. Sprawdzi się również w diecie dzieci i osób starszych.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(205g)
Energia (kcal)
130.48
267.47
Białko (g)
8.36
17.13

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(205g)
Węglowodany (g)
1.26
2.59
Węglowodany przyswajalne (g)
1.12
2.29
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.15
0.30

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(205g)
Tłuszcz (g)
9.99
20.49
Tłuszcze nasycone (g)
4.09
8.38
Tłuszcze nienasycone (g)
5.91
12.11
Tłuszcze jednonasycone (g)
4.66
9.55
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.25
2.56
Cholesterol (mg)
34.08
69.86

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(205g)
Witamina A (µg (mcg))
25.09
51.44
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.21
0.42
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.29
0.60
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
1.00
2.05
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.23
0.48
Retinol (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.36
0.74
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.11
0.22
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
2.23
4.57
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
4.30
8.80
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(205g)
Sód (mg)
161.94
331.97
Potas (mg)
170.07
348.64
Wapń (mg)
6.15
12.61
Fosfor (mg)
97.66
200.19
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
10.84
22.22
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.46
0.94
Cynk (mg)
0.94
1.92
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.04
0.09
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny bitek w sosie 41
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania bitek w sosie

Koszt składników
126.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Szynka wieprzowa surowa
1000 g
6.00
Za 80,0 g
Liczba opakowań 13
75.00
Za 1000 g
Marchewka
50 g
Jedna większa marchew
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.12
Za 50 g
Cebula
50 g
Mała cebula
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.15
Za 50 g
Czosnek
12 g
2 ząbki
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.72
Za 12 g
Olej rzepakowy
24 ml
2 łyżki
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.17
Za 24 ml
Mąka pszenna 2000 pełnoziarnista
6 g
1 łyżka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.02
Za 6 g
Bulion warzywny
1000 ml
15.00
Za 700,0 ml
Liczba opakowań 2
21.43
Za 1000 ml
Koszt składników
126.50