Przepis na bitą śmietaną z thermomixa krok po kroku

Składniki dla 1 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
cukier puder, śmietan-fix
To będzie niezbędne
thermomix, motylek (thermomix)

W naczyniu Thermomixa umieść motylek.

Wlej śmietanę i zacznij ubijać przez 3 minuty / obroty 4.

W czasie ubijania wsypuj małymi porcjami cukier puder i 1 opakowanie śmietan-fixu.

Bita śmietana Thermomix podana w szklankach z truskawkami
Bita śmietana Thermomix
Koszt przygotowania dania
8.20 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
1854 kcal
Liczba alergenów w daniu
1
90

Bita śmietana Thermomix - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o bitej śmietany z Thermomixa

Przepis na bitą śmietanę z Thermomixa to szybkie rozwiązanie na smaczny tradycyjny krem. Bita śmietana lub po prostu śmietanka przygotowuje się ze śmietany o zawartości 30% tłuszczu. Pierwsze wskazówki o istnieniu bitej śmietany pochodzą z 1671 r., gdzie podana została na balu na dworze Ludwika XIV. Mimo wszystko istnieją legendy, że występowała już wcześniej.

Krem z bitej śmietany powstaje poprzez dodanie pod koniec ubijania cukru pudru oraz aromatu waniliowego. Tak przygotowany krem to świetny pomysł na dodatek nie tylko do ciast. Ze względu na to, że bita śmietana jest mało trwałym wyrobem, należy spożyć ją w ciągu 6 godzin od przygotowania.

W 2017 r. Trybunał Sprawiedliwości Unii Europejskiej podjął decyzję, że określenie bita śmietana zarezerwowana jest tylko dla produktu pochodzącego z przetworów mleka krowiego.

Mimo to w kuchni wegańskiej możemy spotkać również podobnie przygotowany krem z napoju kokosowego. Aby go wykonać należy oddzielić twardy tłuszcz kokosowy od wody. I tę twardą część należy ubić z dodatkiem cukru pudru.

Jeśli zastanawiasz się jednak jak zrobić bitą śmietanę w Thermomixie, to do jej przygotowania potrzebna będzie schłodzona śmietana 36% oraz dwie duże łyżki cukru pudru. Jeśli nie posiadasz ostatniego składnika, wystarczy zmielić cukier w Thermomixie. Wsyp zwykły cukier i zmiel na obrotach 10 przez około 30-40 sekund. Przełóż do innego naczynia. Nałóż na noże naczynia Thermomixa motylek. Wlej śmietanę i zacznij ubijać. W międzyczasie dodaj cukier puder i śmietan-fix, który dodatkowo usztywni krem. W tych kilku krokach powstaje pyszna, domowa śmietanka.

Choć bita śmietana kojarzona jest jako deser np. z owocami lub dodatek do ciasta to może być spożywana również w formie wytrawnej. Taki dodatek wytrawnej bitej śmietany np. do zup będzie fajnym urozmaiceniem dań, nie tylko dla dzieci. Bita śmietana Thermomix będzie dobra na słodko i na wytrawnie.

Wartości odżywcze bitej śmietany z Thermomixa

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(550g)
Energia (kalorie)
337.15 kcal
1854.31 kcal
Białko
1.85 g
10.19 g

Węglowodany w bitej śmietany z thermomixa

Na 100g
Na porcję
(550g)
Węglowodany
10.17 g
55.92 g
Węglowodany przyswajalne
10.17 g
55.92 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
0.00 g
0.00 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(550g)
Tłuszcz
33.33 g
183.33 g
Tłuszcze nasycone
20.37 g
112.04 g
Szacunkowy indeks glikemiczny bitej śmietany z Thermomixa 90
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w bitej śmietany z Thermomixa

Lista alergenów dla bitej śmietany z Thermomixa przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Śmietanka kremowa 36%

Cena przygotowania bitej śmietany z Thermomixa

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Śmietanka kremowa 36%
500 ml
schłodzona
8.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
8.00
Za 500 ml
Cukier puder
40 g
2.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
0.20
Za 40 g
Koszt składników
10.00
Jak oceniasz przepis na bitą śmietaną z thermomixa
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób