Przepis na bitą śmietaną z thermomixa krok po kroku
- Śmietanka kremowa 36% 500 ml schłodzona
- Cukier puder 40 g
W naczyniu Thermomixa umieść motylek.
Wlej śmietanę i zacznij ubijać przez 3 minuty / obroty 4.
W czasie ubijania wsypuj małymi porcjami cukier puder i 1 opakowanie śmietan-fixu.
Często zadawane pytania
-
Krem do tortu
-
Tort dla dziesięciolatki
-
Tort minecraftowy
-
Krem czekoladowy do tortu
-
Krem do tortu z mascarpone
-
Tort śmietankowy
-
Tort malinowy
-
Bita śmietana z mascarpone
-
Ciasto czekoladowe z kremem
-
Krem kokosowy
-
Krem truskawkowy do tortu
-
Krem patissiere
-
Tort czekoladowy z malinami
-
Krem do tynkowania tortu
-
Tort kokosowy
-
Tort cytrynowy
-
Babeczki z kremem
-
Tort z malinami
-
Krem do tortu

(liczba kalorii)
Bita śmietana Thermomix - cechy przepisu
Więcej o bitej śmietany z Thermomixa
Przepis na bitą śmietanę z Thermomixa to szybkie rozwiązanie na smaczny tradycyjny krem. Bita śmietana lub po prostu śmietanka przygotowuje się ze śmietany o zawartości 30% tłuszczu. Pierwsze wskazówki o istnieniu bitej śmietany pochodzą z 1671 r., gdzie podana została na balu na dworze Ludwika XIV. Mimo wszystko istnieją legendy, że występowała już wcześniej.
Krem z bitej śmietany powstaje poprzez dodanie pod koniec ubijania cukru pudru oraz aromatu waniliowego. Tak przygotowany krem to świetny pomysł na dodatek nie tylko do ciast. Ze względu na to, że bita śmietana jest mało trwałym wyrobem, należy spożyć ją w ciągu 6 godzin od przygotowania.
W 2017 r. Trybunał Sprawiedliwości Unii Europejskiej podjął decyzję, że określenie bita śmietana zarezerwowana jest tylko dla produktu pochodzącego z przetworów mleka krowiego.
Mimo to w kuchni wegańskiej możemy spotkać również podobnie przygotowany krem z napoju kokosowego. Aby go wykonać należy oddzielić twardy tłuszcz kokosowy od wody. I tę twardą część należy ubić z dodatkiem cukru pudru.
Jeśli zastanawiasz się jednak jak zrobić bitą śmietanę w Thermomixie, to do jej przygotowania potrzebna będzie schłodzona śmietana 36% oraz dwie duże łyżki cukru pudru. Jeśli nie posiadasz ostatniego składnika, wystarczy zmielić cukier w Thermomixie. Wsyp zwykły cukier i zmiel na obrotach 10 przez około 30-40 sekund. Przełóż do innego naczynia. Nałóż na noże naczynia Thermomixa motylek. Wlej śmietanę i zacznij ubijać. W międzyczasie dodaj cukier puder i śmietan-fix, który dodatkowo usztywni krem. W tych kilku krokach powstaje pyszna, domowa śmietanka.
Choć bita śmietana kojarzona jest jako deser np. z owocami lub dodatek do ciasta to może być spożywana również w formie wytrawnej. Taki dodatek wytrawnej bitej śmietany np. do zup będzie fajnym urozmaiceniem dań, nie tylko dla dzieci. Bita śmietana Thermomix będzie dobra na słodko i na wytrawnie.
Wartości odżywcze bitej śmietany z Thermomixa
Energia i białka
(550g)
Węglowodany w bitej śmietany z thermomixa
(550g)
Tłuszcze
(550g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w bitej śmietany z Thermomixa
Lista alergenów dla bitej śmietany z Thermomixa przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Śmietanka kremowa 36%