Bita śmietana Thermomix
Przepis na bitą śmietaną z thermomixa
Przygotowanie domowej bitej śmietany za pomocą Thermomixa to szybki i prosty sposób na pyszny dodatek do ciast i deserów. Uwielbiam, jak w kilka minut mogę stworzyć idealnie gładką i puszystą śmietanę, która zachwyci każdego, zarówno dorosłych, jak i dzieci.
Pierwszym krokiem jest odpowiednie przygotowanie sprzętu – do naczynia Thermomixa mocuję motylek, który jest niezbędny do uzyskania odpowiedniej konsystencji śmietany. Następnie wlewam bardzo dobrze schłodzoną śmietankę kremową i ustawiam urządzenie na obroty 3, ubijając przez 2 minuty. Ważne jest, aby podczas ubijania regularnie sprawdzać konsystencję śmietany, aby nie przekształciła się w masło.
W trakcie ubijania, stopniowo dosypuję cukier puder oraz śmietan-fix, które zapewniają stabilność i słodki smak bitej śmietany. Te dodatki nie tylko zwiększają gęstość produktu, ale również pomagają w utrzymaniu jego formy, co jest szczególnie ważne przy dekoracji deserów.
Gotową bitą śmietanę można wykorzystać do wielu deserów, jak torty, owoce czy gorące napoje. Jest to wspaniały sposób, aby wzbogacić smak każdego słodkiego dania, dodając mu lekkości i elegancji.
- Śmietanka kremowa 36% - bardzo dobrze schłodzona (500 ml)
- Cukier puder (40 g)
Przepis na bitą śmietaną z thermomixa krok po kroku
W naczyniu Thermomixa umieść motylek.
Wlej śmietanę i zacznij ubijać przez 2 minuty / obroty 3. W trakcie ubijania sprawdzaj czy bita śmietana jest już gotowa.
W czasie ubijania wsypuj małymi porcjami cukier puder i 1 opakowanie śmietan-fixu.
-
Krem do tortu
-
Tort dla dziesięciolatki
-
Tort minecraftowy
-
Krem czekoladowy do tortu
-
Masa do tortu
-
Krem do tortu z mascarpone
-
Tort śmietankowy
-
Krem z białej czekolady
-
Karmel
-
Tort malinowy
-
Bita śmietana z mascarpone
-
Ciasto czekoladowe z kremem
-
Masa marcepanowa
-
Krem kokosowy
-
Krem patissiere
-
Krem truskawkowy do tortu
-
Tort szwardzwaldzki
-
Tort czekoladowy z malinami
-
Krem do tortu
Więcej informacji na temat bitej śmietany z thermomixa
Przepis na bitą śmietanę z Thermomixa to szybkie rozwiązanie na smaczny tradycyjny krem. Bita śmietana lub po prostu śmietanka przygotowuje się ze śmietany o zawartości 30% tłuszczu. Pierwsze wskazówki o istnieniu bitej śmietany pochodzą z 1671 r., gdzie podana została na balu na dworze Ludwika XIV. Mimo wszystko istnieją legendy, że występowała już wcześniej.
Krem z bitej śmietany powstaje poprzez dodanie pod koniec ubijania cukru pudru oraz aromatu waniliowego. Tak przygotowany krem to świetny pomysł na dodatek nie tylko do ciast. Ze względu na to, że bita śmietana jest mało trwałym wyrobem, należy spożyć ją w ciągu 6 godzin od przygotowania.
W 2017 r. Trybunał Sprawiedliwości Unii Europejskiej podjął decyzję, że określenie bita śmietana zarezerwowana jest tylko dla produktu pochodzącego z przetworów mleka krowiego.
Mimo to w kuchni wegańskiej możemy spotkać również podobnie przygotowany krem z napoju kokosowego. Aby go wykonać należy oddzielić twardy tłuszcz kokosowy od wody. I tę twardą część należy ubić z dodatkiem cukru pudru.
Jeśli zastanawiasz się jednak jak zrobić bitą śmietanę w Thermomixie, to do jej przygotowania potrzebna będzie schłodzona śmietana 36% oraz dwie duże łyżki cukru pudru. Jeśli nie posiadasz ostatniego składnika, wystarczy zmielić cukier w Thermomixie. Wsyp zwykły cukier i zmiel na obrotach 10 przez około 30-40 sekund. Przełóż do innego naczynia. Nałóż na noże naczynia Thermomixa motylek. Wlej śmietanę i zacznij ubijać. W międzyczasie dodaj cukier puder i śmietan-fix, który dodatkowo usztywni krem. W tych kilku krokach powstaje pyszna, domowa śmietanka.
Choć bita śmietana kojarzona jest jako deser np. z owocami lub dodatek do ciasta to może być spożywana również w formie wytrawnej. Taki dodatek wytrawnej bitej śmietany np. do zup będzie fajnym urozmaiceniem dań, nie tylko dla dzieci. Bita śmietana Thermomix będzie dobra na słodko i na wytrawnie.
Alergeny w bitej śmietany z thermomixa
Lista alergenów dla bitej śmietany z Thermomixa przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Śmietanka kremowa 36%
Wartości odżywcze bitej śmietany z thermomixa
Dodatek tłuszczu do warzyw lub owoców zwiększa wchłanianie witamin z nich.
Energia i białka
(550g)
Węglowodany
(550g)
Tłuszcze
(550g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.