Biszkopty na tort

Opublikowano: 29.10.2021 r., 16:16 | Autor: Kamila Lewandowska
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Biszkopty na talerzu do tortu
Biszkopty na tort
Biszkopt jest bardzo prosty w przygotowaniu, a na dodatek pięknie wyrasta. Idealnie nadaje się do ciast przekładanych. Spróbuj, a gwarantuję, że nie wrócisz do innego przepisu!
Przygotowanie 60 min
Pieczenie i Miksowanie 45 min
1893 kcal
Kcal w porcji
650 g
Wielkość porcji
79
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 1 porcji
  • Jajko (4 szt.)
  • Cukier (200 g)
  • Mąka pszenna - typ 450 (tortowa) (150 g)
  • Mąka ziemniaczana (50 g)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
piekarnik, mikser, papier do pieczenia, miska, szpatułka, tortownica 24 cm

Przepis na biszkopty na tort krok po kroku

Jajka na biszkopt powinny być w temperaturze pokojowej.

Połącz je z cukrem i miksuj na gładką i puszystą masę.

W drugiej misce połącz mąki i przesiej je przez sito do ubitej masy.

Składniki połącz delikatnie mieszając szpatułką.

Przelej ciasto do gotowej formy wyłożonej papierem do pieczenia.

Biszkopt piecz około 40 minut w temperaturze 180 stopni.

Jak oceniasz przepis na biszkopty na tort
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 94,3% osób

Więcej informacji na temat biszkoptów na tort

Biszkopty na tort to dobry pomysł na domowy, a co ważne prosty przepis na dodatek do deseru, który idealnie sprawdzi się jako słodka przekąska w ciągu dnia. Ciasto biszkoptowe jest bardzo aromatyczne, a w połączeniu z kremem zapadnie Ci na długo w pamięci. Przepis jest prosty w przygotowaniu, dlatego każdy powinien sobie z nim poradzić. Zapach biszkoptu będzie roznosił się po całym domu. Smak możesz wzbogacić również o ulubione przyprawy, oczywiście wedle uznania.

Jak zrobić biszkopty na tort? Przygotowanie jest bardzo proste. Na początku należy ogrzać jajka. Powinny być w temperaturze pokojowej. Do miski wrzucamy jajka oraz cukier i ubijamy mikserem na gładką i puszystą masę. W drugiej misce łączymy mąki i przesiewamy je przez sito do masy z jajkami. Składniki łączymy poprzez delikatne mieszanie szpatułką. Gotowe ciasto przelewamy na tortownice wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku około 40 minut w temperaturze 180 stopni.

Przepis na biszkopty na tort jest bardzo łatwy. Składa się z prostych składników, między innymi jajek, które mają ciekawą historię. Na początku były uważane za odżywcze dla naszego organizmu, a następnie udowodniono, że zawierają dużą ilość cholesterolu. Obecne badania wykazują, że możemy spożywać swobodnie jajka, ponieważ zawierają wiele wartości odżywczych. Są przede wszystkim źródłem pełnowartościowego biała, które nasz organizm łatwo przyswaja. Ponadto są skarbnicą witamin i składników odżywczych takich jak potas, wapń czy magnez. Dodatkowo żółtko jest bogate w luteinę, która odpowiada za ochronę oczu. Jajka to również źródło kwasów omega-3 i 6. Jajka to także źródło cholesterolu, ale wszystkie składniki odżywcze, które się w nich znajdują doskonale będą przyswajać dobry cholesterol oraz radzić sobie z usunięciem złego cholesterolu.

Spód do tortu jest łatwy w przygotowaniu, a na dodatek smaczny. Idealnie będzie pasować z kremem jako deser lub słodki dodatek podczas obiadu rodzinnego. Ten sprawdzony przepis na pewno ułatwi Ci jego przygotowanie.

Alergeny w biszkoptach na tort

Lista alergenów dla biszkoptów na tort przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)

Wartości odżywcze biszkoptów na tort

na 100g gotowej potrawy

Ciasto to głównie mąka pszenna zawierająca gluten oraz wysoki indeks glikemiczny, dlatego jeśli chcemy zrobić zdrowszą wersję biszkoptu warto użyć np. mąki owsianej.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(650g)
Energia (kcal)
291.31
1893.49
Białko (g)
7.00
45.48

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(650g)
Węglowodany (g)
57.96
376.77
Węglowodany przyswajalne (g)
57.08
371.00
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.89
5.77

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(650g)
Tłuszcz (g)
3.71
24.14
Tłuszcze nasycone (g)
1.61
10.50
Tłuszcze nienasycone (g)
2.10
13.64
Cholesterol (mg)
132.00
858.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(650g)
Witamina A (µg (mcg))
56.77
369.03
Witamina B6 (mg)
0.13
0.84
Witamina B12 (µg (mcg))
0.32
2.05
Witamina C (mg)
0.31
1.99
Witamina D (µg (mcg))
0.71
4.61
Witamina E (mg)
0.40
2.58
Retinol (µg (mcg))
56.77
369.03
Tiamina (mg)
0.25
1.61
Ryboflawina (mg)
0.28
1.81
Niacyna (mg)
1.95
12.70
Foliany (µg (mcg))
63.69
414.01
Beta karoten (µg (mcg))
0.00
0.00

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(650g)
Sód (mg)
55.63
361.59
Potas (mg)
155.66
1011.80
Wapń (mg)
28.82
187.35
Fosfor (mg)
104.37
678.41
Magnez (mg)
13.37
86.91
Żelazo (mg)
2.52
16.38
Cynk (mg)
0.65
4.25
Miedź (mg)
0.08
0.51
Szacunkowy indeks glikemiczny biszkoptów na tort 79
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania biszkoptów na tort

Koszt składników
15.80
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Jajko
4 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
4.00
Za 4 szt.
Cukier
200 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 200 g
Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
150 g
2.30
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.34
Za 150 g
Mąka ziemniaczana
50 g
5.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.25
Za 50 g
Koszt składników
15.80