Biszkopty na tort
- Jajko (4 szt.)
- Cukier (200 g)
- Mąka pszenna - typ 450 (tortowa) (150 g)
- Mąka ziemniaczana (50 g)
Przepis na biszkopty na tort krok po kroku
Jajka na biszkopt powinny być w temperaturze pokojowej.
Połącz je z cukrem i miksuj na gładką i puszystą masę.
W drugiej misce połącz mąki i przesiej je przez sito do ubitej masy.
Składniki połącz delikatnie mieszając szpatułką.
Przelej ciasto do gotowej formy wyłożonej papierem do pieczenia.
Biszkopt piecz około 40 minut w temperaturze 180 stopni.
-
Tort
-
Tort bezowy
-
Tort dla dziesięciolatki
-
Tort jednorożec
-
Tort czekoladowy
-
Tort oreo
-
Tort minecraftowy
-
Tort kinder bueno
-
Biszkopt na tort
-
Tort pavlova
-
Tort orzechowy
-
Krem do tortu z mascarpone
-
Tort bez pieczenia
-
Tort makowy
-
Tort szwarcwaldzki
-
Tort malinowy
-
Naked cake
-
Ganache z białej czekolady
-
Torty urodzinowe
Więcej informacji na temat biszkoptów na tort
Biszkopty na tort to dobry pomysł na domowy, a co ważne prosty przepis na dodatek do deseru, który idealnie sprawdzi się jako słodka przekąska w ciągu dnia. Ciasto biszkoptowe jest bardzo aromatyczne, a w połączeniu z kremem zapadnie Ci na długo w pamięci. Przepis jest prosty w przygotowaniu, dlatego każdy powinien sobie z nim poradzić. Zapach biszkoptu będzie roznosił się po całym domu. Smak możesz wzbogacić również o ulubione przyprawy, oczywiście wedle uznania.
Jak zrobić biszkopty na tort? Przygotowanie jest bardzo proste. Na początku należy ogrzać jajka. Powinny być w temperaturze pokojowej. Do miski wrzucamy jajka oraz cukier i ubijamy mikserem na gładką i puszystą masę. W drugiej misce łączymy mąki i przesiewamy je przez sito do masy z jajkami. Składniki łączymy poprzez delikatne mieszanie szpatułką. Gotowe ciasto przelewamy na tortownice wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku około 40 minut w temperaturze 180 stopni.
Przepis na biszkopty na tort jest bardzo łatwy. Składa się z prostych składników, między innymi jajek, które mają ciekawą historię. Na początku były uważane za odżywcze dla naszego organizmu, a następnie udowodniono, że zawierają dużą ilość cholesterolu. Obecne badania wykazują, że możemy spożywać swobodnie jajka, ponieważ zawierają wiele wartości odżywczych. Są przede wszystkim źródłem pełnowartościowego biała, które nasz organizm łatwo przyswaja. Ponadto są skarbnicą witamin i składników odżywczych takich jak potas, wapń czy magnez. Dodatkowo żółtko jest bogate w luteinę, która odpowiada za ochronę oczu. Jajka to również źródło kwasów omega-3 i 6. Jajka to także źródło cholesterolu, ale wszystkie składniki odżywcze, które się w nich znajdują doskonale będą przyswajać dobry cholesterol oraz radzić sobie z usunięciem złego cholesterolu.
Spód do tortu jest łatwy w przygotowaniu, a na dodatek smaczny. Idealnie będzie pasować z kremem jako deser lub słodki dodatek podczas obiadu rodzinnego. Ten sprawdzony przepis na pewno ułatwi Ci jego przygotowanie.
Alergeny w biszkoptach na tort
Lista alergenów dla biszkoptów na tort przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
Wartości odżywcze biszkoptów na tort
Ciasto to głównie mąka pszenna zawierająca gluten oraz wysoki indeks glikemiczny, dlatego jeśli chcemy zrobić zdrowszą wersję biszkoptu warto użyć np. mąki owsianej.
Energia i białka
(650g)
Węglowodany
(650g)
Tłuszcze
(650g)
Witaminy
(650g)
Składniki mineralne
(650g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.