Biszkopty bez cukru

Opublikowano: 16.08.2022 r., 8:48 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Biszkopty bez cukru z pomarańczą
Biszkopty bez cukru
Biszkopty bez cukru świetnie sprawdzą się podczas rozszerzania diety dzieci. Biszkopty stanowią również doskonałą propozycję na przekąska dla dorosłych. Koniecznie wypróbuj nasz przepis.
Przygotowanie 30 min
32 kcal
Kcal w porcji
15 g
Wielkość porcji
79
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 10 porcji
  • Jajko (2 szt.)
  • Mąka pszenna typ 500 - 2 płaskie łyżki stołowe (30 g)
  • Mąka ziemniaczana - 2 płaskie łyżki stołowe (30 g)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
piekarnik, mikser, papier do pieczenia, blaszka do pieczenia, sitko, miska

Przepis na biszkopty bez cukru krok po kroku

Białka oddziel od żółtek.

Mąki przesiej przez sito.

Białka ubij na sztywną pianę przy pomocy miksera.

Następnie do białek dodaj żółtka oraz przesianą przez sitko mąkę i dokładnie wymieszaj do połączenia składników.

Ciasto nakładaj łyżką na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Jeden biszkopt powinien powstać z jednej łyżki ciasta.

Zachowaj odstęp między biszkoptami.

Biszkopty piecz przez około 5 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 st. C (biszkopty powinny być zarumienione).

Następnie biszkopty wyciągnij z piekarnika i pozostaw do wystudzenia.

Jak oceniasz przepis na biszkopty bez cukru
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 88,8% osób

Więcej informacji na temat biszkoptów bez cukru

Biszkopty bez cukru to doskonały pomysł na ciastka dla niemowląt podczas rozszerzania ich diety. Biszkopty świetnie sprawdzą się jako przekąska dla dzieci i dorosłych. Prosty przepis na biszkopty bez cukru nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do wykonania biszkoptów potrzeba będą następujące składniki: jajka, mąka pszenna oraz mąka ziemniaczana. Aby ciastka były słodsze, na ich wierzch przed pieczeniem możesz ułożyć pokrojone w drobną kostkę owoce lub dodać słodzik do ciasta.

Jak zrobić biszkopty bez cukru? Białka oddziel od żółtek. Mąki przesiej przez sito. Białka ubij na sztywną pianę przy pomocy miksera. Następnie do białek dodaj żółtka oraz przesianą przez sitko mąkę i dokładnie wymieszaj do połączenia składników. Ciasto nakładaj łyżką na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Jeden biszkopt powinien powstać z jednej łyżki ciasta. Zachowaj odstęp między biszkoptami. Biszkopty piecz przez około 5 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C (biszkopty powinny być zarumienione). Następnie biszkopty wyciągnij z piekarnika i pozostaw do wystudzenia.

Jajka są źródłem pełnowartościowego białka, które jest z łatwością przyswajane przez nasz organizm. Zawiera wszystkie aminokwasy (w tym niezbędne, których nasz organizm nie jest w stanie sam wyprodukować). Jajko jest również źródłem witaminy A, D, E, K oraz witamin z grupy B, znajdziemy w nim także fosfor, potas, sód, wapń, żelazo, magnez, miedź, cynk oraz selen. W żółtku obecny jest beta-karoten oraz luteina, które chronią oczy przed promieniowaniem UV, poprawiaj wzrok oraz zmniejszają ryzyko wystąpienia zwyrodnienia plamki żółtej.

Podsumowując domowe biszkopty bez cukru stanowią doskonałą propozycję na przekąskę dla najmłodszych i nie tylko. Biszkopty świetnie sprawdzą się jako dodatek do kawy, herbaty lub kakao. Produkty niezbędne do ich przygotowania dostępne są w większości sklepów spożywczych w przystępnych cenach. Jajka wykorzystane do zrobienia biszkoptów są doskonałym źródłem łatwoprzyswajalnego białka.

Alergeny w biszkoptach bez cukru

Lista alergenów dla biszkoptów bez cukru przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500

Wartości odżywcze biszkoptów bez cukru

na 100g gotowej potrawy

Biszkopty bez cukru to dokonała propozycja na pyszny deser. Biszkopty świetnie sprawdzą się podczas rozszerzania diety dzieci.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(15g)
Energia (kcal)
219.59
32.94
Białko (g)
11.87
1.78

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(15g)
Węglowodany (g)
27.98
4.20
Węglowodany przyswajalne (g)
26.94
4.04

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(15g)
Tłuszcz (g)
6.50
0.98
Tłuszcze nasycone (g)
2.87
0.43
Tłuszcze nienasycone (g)
3.63
0.54

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(15g)
Witamina B6 (mg)
0.26
0.04
Tiamina (mg)
0.23
0.04
Ryboflawina (mg)
0.38
0.06
Niacyna (mg)
1.83
0.27
Foliany (µg (mcg))
60.41
9.06

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(15g)
Sód (mg)
102.12
15.32
Potas (mg)
288.18
43.23
Wapń (mg)
51.06
7.66
Fosfor (mg)
179.65
26.95
Magnez (mg)
25.57
3.84
Żelazo (mg)
2.36
0.35
Cynk (mg)
1.12
0.17
Miedź (mg)
0.11
0.02
Szacunkowy indeks glikemiczny biszkoptów bez cukru 79
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania biszkoptów bez cukru

Koszt składników
14.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Jajko
2 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Mąka pszenna typ 500
30 g
2 płaskie łyżki stołowe
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.09
Za 30 g
Mąka ziemniaczana
30 g
2 płaskie łyżki stołowe
5.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.15
Za 30 g
Koszt składników
14.00