Biszkopty bez cukru
- Jajko (2 szt.)
- Mąka pszenna typ 500 - 2 płaskie łyżki stołowe (30 g)
- Mąka ziemniaczana - 2 płaskie łyżki stołowe (30 g)
Przepis na biszkopty bez cukru krok po kroku
Białka oddziel od żółtek.
Mąki przesiej przez sito.
Białka ubij na sztywną pianę przy pomocy miksera.
Następnie do białek dodaj żółtka oraz przesianą przez sitko mąkę i dokładnie wymieszaj do połączenia składników.
Ciasto nakładaj łyżką na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Jeden biszkopt powinien powstać z jednej łyżki ciasta.
Zachowaj odstęp między biszkoptami.
Biszkopty piecz przez około 5 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 st. C (biszkopty powinny być zarumienione).
Następnie biszkopty wyciągnij z piekarnika i pozostaw do wystudzenia.
-
Biszkopt
-
Biszkopty
-
Biszkopty na tort
-
Biszkopt na tort
-
Biszkopt z 4 jajek
-
Biszkopt czekoladowy
-
Ciasto biszkoptowe
-
Biszkopt rzucany
-
Biszkopt kakaowy
-
Biszkopt orzechowy
-
Biszkopt bezglutenowy
-
Biszkopt z makiem
-
Biszkopty do tiramisu
-
Ciasto z białek i budyniu
-
Biszkopt ze szpinakiem
-
Biszkopt bez mąki ziemniaczanej
-
Biszkopt z olejem
-
Biszkopt na roladę
-
Biszkopt
Więcej informacji na temat biszkoptów bez cukru
Biszkopty bez cukru to doskonały pomysł na ciastka dla niemowląt podczas rozszerzania ich diety. Biszkopty świetnie sprawdzą się jako przekąska dla dzieci i dorosłych. Prosty przepis na biszkopty bez cukru nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do wykonania biszkoptów potrzeba będą następujące składniki: jajka, mąka pszenna oraz mąka ziemniaczana. Aby ciastka były słodsze, na ich wierzch przed pieczeniem możesz ułożyć pokrojone w drobną kostkę owoce lub dodać słodzik do ciasta.
Jak zrobić biszkopty bez cukru? Białka oddziel od żółtek. Mąki przesiej przez sito. Białka ubij na sztywną pianę przy pomocy miksera. Następnie do białek dodaj żółtka oraz przesianą przez sitko mąkę i dokładnie wymieszaj do połączenia składników. Ciasto nakładaj łyżką na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Jeden biszkopt powinien powstać z jednej łyżki ciasta. Zachowaj odstęp między biszkoptami. Biszkopty piecz przez około 5 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C (biszkopty powinny być zarumienione). Następnie biszkopty wyciągnij z piekarnika i pozostaw do wystudzenia.
Jajka są źródłem pełnowartościowego białka, które jest z łatwością przyswajane przez nasz organizm. Zawiera wszystkie aminokwasy (w tym niezbędne, których nasz organizm nie jest w stanie sam wyprodukować). Jajko jest również źródłem witaminy A, D, E, K oraz witamin z grupy B, znajdziemy w nim także fosfor, potas, sód, wapń, żelazo, magnez, miedź, cynk oraz selen. W żółtku obecny jest beta-karoten oraz luteina, które chronią oczy przed promieniowaniem UV, poprawiaj wzrok oraz zmniejszają ryzyko wystąpienia zwyrodnienia plamki żółtej.
Podsumowując domowe biszkopty bez cukru stanowią doskonałą propozycję na przekąskę dla najmłodszych i nie tylko. Biszkopty świetnie sprawdzą się jako dodatek do kawy, herbaty lub kakao. Produkty niezbędne do ich przygotowania dostępne są w większości sklepów spożywczych w przystępnych cenach. Jajka wykorzystane do zrobienia biszkoptów są doskonałym źródłem łatwoprzyswajalnego białka.
Alergeny w biszkoptach bez cukru
Lista alergenów dla biszkoptów bez cukru przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
Wartości odżywcze biszkoptów bez cukru
Biszkopty bez cukru to dokonała propozycja na pyszny deser. Biszkopty świetnie sprawdzą się podczas rozszerzania diety dzieci.
Energia i białka
(15g)
Węglowodany
(15g)
Tłuszcze
(15g)
Witaminy
(15g)
Składniki mineralne
(15g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.