Biszkopt ze śliwkami

Opublikowano: 28.10.2021 r., 21:07 | Autor: Kamila Lewandowska
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Śliwkowy biszkopt w formie
Biszkopt ze śliwkami
Ciasto biszkoptowe ze śliwkami jest aromatyczne i pyszne, a na dodatek bardzo łatwe w przygotowaniu. Śliwki najlepiej smakują z prostymi ciastami, dlatego koniecznie go spróbuj.
Przygotowanie 60 min
Pieczenie i Miksowanie 45 min
282 kcal
Kcal w porcji
120 g
Wielkość porcji
38
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 12 porcji
  • Mąka owsiana pełnoziarnista - 2 szklanki mąki (500 g)
  • Jajko (4 szt.)
  • Cukier - 1/2 szklanki (125 g)
  • Proszek do pieczenia - 2 łyżeczki (16 g)
  • Olej rzepakowy - 5 łyżek (50 ml)
  • Śliwki (600 g)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
piekarnik, mikser, papier do pieczenia, blaszka do pieczenia, miska

Przepis na biszkopt ze śliwkami krok po kroku

Umyj śliwki i usuń z nich pestki.

Do miski wsyp cukier i dodaj jajka. Za pomocą miksera utrzyj je na gładką i puszystą masę.

Do ubitej masy dodaj olej i dalej miksuj. Następnie dodaj przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i dalej miksuj na wolnych obrotach do połączenia się składników.

Blaszkę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia i przełóż do niej ciasto.

Na górze ułóż przekrojone na pół śliwki.

Ciasto piecz około 40 minut w temperaturze 180 stopni lub do suchego patyczka.

Jak oceniasz przepis na biszkopt ze śliwkami
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 89,4% osób

Więcej informacji na temat biszkoptu ze śliwkami

Biszkopt ze śliwkami to dobry pomysł na domowe, a co ważne szybkie w wykonaniu deser, który idealnie sprawdzi się jako słodki dodatek w ciągu dnia. Ciasto jest bardzo aromatyczne, a śliwki w takiej formie zapadną Ci na długo w pamięci. Przepis jest prosty w przygotowaniu, dlatego każdy powinien sobie z nim poradzić. Zapach biszkoptu ze śliwkami węgierkami będzie roznosił się po całym domu. Ważne, aby śliwki były mocno dojrzałe. Smak możesz wzbogacić również o ulubione przyprawy, oczywiście wedle uznania, a najlepiej ich smak podkreśla cynamon.

Jak zrobić biszkopt ze śliwkami? Przygotowanie jest bardzo proste. Na początku należy umyć i usunąć pestki ze śliwek. Do miski wsypujemy cukier oraz jajka i ucieramy je mikserem na gładką i puszystą masę. Następnie dodajemy olej i dalej miksujemy. Kolejnym krokiem jest przesianie mąki z proszkiem do pieczenia. Ciasto delikatnie mieszamy do połączenia wszystkich składników. Blaszkę do pieczenia wykładamy papierem i wlewamy do niej ciasto. Na górze układamy przekrojone na pół śliwki. Biszkopt pieczemy około 40 minut w temperaturze 180 stopni lub do suchego patyczka. Ciasto jest również dobre w połączeniu z kruszonka lub lukier, oczywiście wedle uznania.

Przepis na biszkopt ze śliwkami jest bardzo łatwy. Składa się głównie ze śliwek które mają bardzo cenne właściwości zdrowotne dla nas. Wpływają miedzy innymi do poprawę apetytu oraz regulują procesy trawienne. Dzięki dużej ilości błonnika przeciwdziałają zaparciom oraz zmniejszają ryzyko pojawienia się w przyszłości raka jelita grubego. Śliwki wpływają również na obniżenie poziomu cholesterolu we krwi. Dodatkowo są bogate w witaminy A, C,E i B, dzięki czemu są doskonałym źródłem przeciwutleniaczy oraz kojąco wpływają na nasz układ nerwowy. Owoce, które powinniśmy wybierać to węgierki oraz renklody, ponieważ zawierają najwięcej wartości odżywczych.

Pyszne ciasto ze śliwkami jest szybkie w przygotowaniu, a na dodatek smaczne. Idealnie będzie pasować jako deser lub słodki dodatek podczas obiadu rodzinnego. Ten sprawdzony przepis na pewno ułatwi Ci jego przygotowanie.

Alergeny w biszkopcie ze śliwkami

Lista alergenów dla biszkoptu ze śliwkami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Proszek do pieczenia

Wartości odżywcze biszkoptu ze śliwkami

na 100g gotowej potrawy

Ciasto z wykorzystaniem mąki owsianej jest bardziej wartościowe od mąki pszennej oraz bezpieczniejsze dla chorujących na celiakię.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(120g)
Energia (kcal)
235.43
282.52
Białko (g)
6.97
8.37

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(120g)
Węglowodany (g)
35.11
42.13
Węglowodany przyswajalne (g)
32.38
38.85
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
2.73
3.28

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(120g)
Tłuszcz (g)
7.85
9.42
Tłuszcze nasycone (g)
1.84
2.21
Tłuszcze nienasycone (g)
6.01
7.21
Tłuszcze jednonasycone (g)
3.72
4.46
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
2.29
2.75
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
54.16
65.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(120g)
Witamina A (µg (mcg))
30.05
36.06
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.09
0.10
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.13
0.16
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
3.84
4.61
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.29
0.35
Witamina E (mg)
0.15
0.18
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
23.30
27.95
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.25
0.30
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.12
0.15
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
0.66
0.80
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
20.61
24.74
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
75.45
90.54
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(120g)
Sód (mg)
28.00
33.60
Potas (mg)
312.32
374.78
Wapń (mg)
74.69
89.63
Fosfor (mg)
257.49
308.99
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
52.48
62.98
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
1.74
2.08
Cynk (mg)
1.29
1.55
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.18
0.22
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny biszkoptu ze śliwkami 38
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania biszkoptu ze śliwkami

Koszt składników
31.10
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka owsiana pełnoziarnista
500 g
2 szklanki mąki
5.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
2.50
Za 500 g
Jajko
4 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
4.00
Za 4 szt.
Cukier
125 g
1/2 szklanki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.31
Za 125 g
Proszek do pieczenia
16 g
2 łyżeczki
0.60
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
0.32
Za 16 g
Olej rzepakowy
50 ml
5 łyżek
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.35
Za 50 ml
Śliwki
600 g
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 2
6.00
Za 600 g
Koszt składników
31.10