Biszkopt z wiśniami

Opublikowano: 26.10.2021 r., 16:14 | Autor: Oliwia Gawron
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
biszkopt wiśniowy na drewnianej desce
Biszkopt z wiśniami
Słodki deser na wilgotnym, delikatnym biszkoptowym spodzie z lekko kwaśnymi wiśniami? Biszkopt z wiśniami brzmi idealnie.
Przygotowanie 20 min
Pieczenie i Czas ubijania 50 min
426 kcal
Kcal w porcji
150 g
Wielkość porcji
60
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 10 porcji
  • Jajko (4 szt.)
  • Mąka pszenna - typ 450 (tortowa) - 2 szklanki (300 g)
  • Cukier drobny - 1 szklanka (250 g)
  • Wiśnie (300 g)
  • Masło - 1/2 kostki (125 g)
  • Proszek do pieczenia - 1 łyżeczka (5 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, cukier puder, cukier wanilinowy
Sprzęt kuchenny
piekarnik, mikser, blaszka do pieczenia 25x35 cm, miska

Przepis na biszkopt z wiśniami krok po kroku

Przesianą przez sito mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia.

Jajka rozdziel na białka i żółtka.

Utrzyj masło z cukrem i stopniowo dodawaj żółtka.

Dodaj przesianą przez sito mąkę i proszek do pieczenia.

Białka ubij na sztywną pianę ze szczyptą soli.

Wymieszaj ciasto z pianą z białek i przelej masę do formy natłuszczonej masłem lub wyłożoną papierem do pieczenia.

Na sam wierzch ciasta wyłóż wiśnie.

Piecz ciasto w piekarniku przez 45- 50 minut w 180 st. C.

Jak oceniasz przepis na biszkopt z wiśniami
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 84,7% osób

Więcej informacji na temat biszkopta z wiśniami

Znudził Ci się tradycyjny biszkopt bez dodatków? Przepis na tradycyjną wersję zna chyba każdy, a na pewno każdy z nas miał okazje go spróbować. Ale czy znacie przepis na biszkopt z wiśniami? Robi się go tak samo szybko i łatwo jak tradycyjny biszkopt, ale jest dużo ciekawszy. Wystarczy dodatek odrobiny owoców, w tym przypadku postawiłam na wiśnie.

Możesz skorzystać z wiśni drylowanych lub poświęcić dłuższą chwilę w przygotowywaniu ciasta i usunąć pestki z owoców samodzielnie. Jeśli zdecydujesz się na samodzielne drylowanie, pamiętaj o założeniu rękawiczek. Sok z wiśni potrafi bardzo zafarbować.

Co do owoców śmiało możesz postawić na mrożone wiśnie, jeśli jednak masz możliwość postaw na świeże wiśnie. Delikatne, wilgotne, puszyste ciasto i kwaśne wiśnie to idealne połączenie nadające się na deser lub lunch w ciągu dnia. Taką słodką przekąskę z łatwością zapakujesz do szkoły, pracy czy na uczelnie. Jeśli preferujesz bardziej słodkie i czekoladowe propozycje, do masy biszkoptowej możesz dodać kakao. Odrobina czekoladowego posmaku idealnie komponuje się z wiśniami. A do biszkoptu pasują praktycznie wszystkie owocowe wariacje. Biszkopt to ciasto, które nada się na pyszny podwieczorek w gronie rodziny lub przyjaciół. Spróbuj sam i zobacz, jaki to dobry pomysł. W przepisie występuje cukier, który śmiało możesz zamienić na jego substytut (stewia, erytrytol), charakteryzują się one wysokim poziomem słodyczy jednocześnie przy dużo niższej wartości energetycznej. Jeśli chcesz aby ciasto miało niższy indeks glikemicznym postaw na ksylitol. Nie podnosi on stężenia cukru we krwi, co sprawi, że placek idealnie nada się dla diabetyków.

Ciasto możesz podawać na wiele sposobów. Biszkopt z wiśniami idealnie nada się na spotkania z przyjaciółmi w Twoim domu lub na wspólne popołudnie z rodziną. Koniecznie podawaj ze świeżo wypalaną aromatyczną kawą lub gorącą herbatą. To idealne połączenie, którego Twoi goście na pewno nie zapomną.

Jak zrobić biszkopt z wiśniami? Poznaj prosty przepis na biszkopt z wiśniami.

Alergeny w biszkopcie z wiśniami

Lista alergenów dla biszkopta z wiśniami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
    • Proszek do pieczenia
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło

Wartości odżywcze biszkopta z wiśniami

na 100g gotowej potrawy

Cukier możesz zastąpić jego substytutem (stewia, erytrytol) lub ksylitolem, który idealnie nada się dla diabetyków.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(150g)
Energia (kcal)
284.52
426.77
Białko (g)
4.69
7.04

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(150g)
Węglowodany (g)
43.64
65.46
Węglowodany przyswajalne (g)
42.81
64.21
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.83
1.25

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(150g)
Tłuszcz (g)
10.55
15.82
Tłuszcze nasycone (g)
6.62
9.93
Tłuszcze nienasycone (g)
3.93
5.89
Tłuszcze jednonasycone (g)
3.15
4.72
Brak danych dla: cukier drobny.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.78
1.17
Brak danych dla: cukier drobny.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
90.60
135.89

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(150g)
Witamina A (µg (mcg))
116.58
174.88
Witamina B6 (mg)
0.05
0.08
Witamina B12 (µg (mcg))
0.18
0.27
Witamina C (mg)
2.53
3.79
Witamina D (µg (mcg))
0.37
0.55
Witamina E (mg)
0.44
0.66
Retinol (µg (mcg))
99.23
148.84
Tiamina (mg)
0.24
0.36
Ryboflawina (mg)
0.21
0.31
Niacyna (mg)
1.82
2.72
Foliany (µg (mcg))
57.90
86.85
Beta karoten (µg (mcg))
208.96
313.44

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(150g)
Sód (mg)
29.01
43.52
Potas (mg)
139.80
209.70
Wapń (mg)
38.53
57.79
Fosfor (mg)
92.42
138.63
Magnez (mg)
8.78
13.17
Żelazo (mg)
2.28
3.42
Cynk (mg)
0.43
0.65
Miedź (mg)
0.08
0.12
Szacunkowy indeks glikemiczny biszkopta z wiśniami 60
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania biszkopta z wiśniami

Koszt składników
23.40
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Jajko
4 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
4.00
Za 4 szt.
Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
300 g
2 szklanki
2.30
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.69
Za 300 g
Cukier drobny
250 g
1 szklanka
3.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.88
Za 250 g
Wiśnie
300 g
6.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
3.60
Za 300 g
Masło
125 g
1/2 kostki
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
3.12
Za 125 g
Proszek do pieczenia
5 g
1 łyżeczka
0.60
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
0.10
Za 5 g
Koszt składników
23.40