Przepis na biszkopt z truskawkami i mascarpone krok po kroku
- Jajko 3 szt. w temperaturze pokojowej
- Mascarpone 250 g schłodzone
- Śmietanka kremowa 30% 250 g schłodzone
- Cukier puder 140 g
- Mąka pszenna - typ 450 (tortowa) 45 g 1/3 szklanki
- Mąka ziemniaczana 40 g 1,5 łyżki
- Galaretka 150 g truskawkowa, 2 opakowania
- Truskawki 500 g
Białko oddziel od żółtka.
Przesiej do miski mąkę pszenną, proszek do pieczenia i mąkę ziemniaczaną. Wymieszaj i znów przesiej.
Ubij białka ze szczyptą soli stopniowo dodając 3 czubate łyżki cukru pudru, aż masa będzie błyszcząca i gładka (około 10 minut).
Dodaj żółtka i dokładnie ubijaj przez kolejne 3 minuty.
Na koniec przesiej obie mąki do masy jajek i znów wymieszaj do połączenia składników.
Wlej ciasto do wyłożonej papierem formy i piecz przez około 20 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni. Następnie wyjmij i pozostaw do ostygnięcia.
Zmiksuj razem schłodzoną śmietankę, pozostały cukier puder i mascarpone.
Galaretki rozpuść w dwóch szklankach wrzątku. I pozostaw do ostygnięcia od czasu do czasu mieszając.
Truskawki umyj i przekrój na pół.
Ściągnij delikatnie wierzch biszkopta i wyłóż na niego krem z mascarpone.
Następnie wyłóż truskawki i delikatnie i powoli zalej galaretką. Najlepiej rób to łyżką, by truskawki nie zaczęły pływać.
Schowaj do lodówki na 2-3 godziny.
Podawaj schłodzone.
Często zadawane pytania
-
Rzeszowiak
-
Biszkopt
-
Biszkopty
-
Biszkopty na tort
-
Biszkopt na tort
-
Biszkopt z 4 jajek
-
Biszkopt czekoladowy
-
Biszkopt z jabłkami
-
Ciasto biszkoptowe
-
Biszkopt z truskawkami
-
Biszkopt rzucany
-
Ciasto balladyna
-
Rolada biszkoptowa
-
Biszkopt kakaowy
-
Ciasto michałek
-
Biszkopt z galaretką
-
Biszkopt z owocami
-
Ciasto popapraniec
-
Biszkopt

(liczba kalorii)
Biszkopt z truskawkami i mascarpone - cechy przepisu
Więcej o biszkopcie z truskawkami i mascarpone
Biszkopt z truskawkami i mascarpone to pyszny deser, który zachwyci całą rodzinę. Najlepiej wykorzystać świeże truskawki, których szczyt sezonu przypada na czerwiec i lipiec. Wtedy też na straganach można spotkać je w ich najlepszej, słodkiej odmianie.
Truskawki jako jedne z niewielu owoców nie są wytworem natury. W XVIII w. francuski botanik Antoine Nicolas Duchesne skrzyżował dwie odmiany poziomek chilijskiej oraz wirginijskiej. Efekt jego pracy zachwycił cały świat. Dziś możemy spotkać kilkaset odmian tych pięknych, słodkich owoców.
Chociaż każdy doskonale zna te owoce to mało kto wie, że szypułki truskawek są… jadalne! Zwróćcie uwagę, że nasz przepis na biszkopt z truskawkami i mascarpone nie ma podanej informacji o usunięciu szypułek. Wynika to z tego, że w tym artykule skupimy się przez chwilę właśnie na szypułkach.
Szypułka to zielona część truskawki, którą czerwony owoc przymocowany jest do krzaczka. I choć większość z nas usuwa ją przed spożyciem to jest to bardzo dobre źródło witaminy C! Dodatkowo zawiera wapń i żelazo, składniki, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Z szypułek można przyrządzać sosy a’la pesto, koktajle, sałatki lub tak jak w naszym przepisie podawać truskawki z szypułkami polane galaretką. Jeśli te ostatnie serwowane są dodatkowo z serkiem mascarpone to uwierzcie, każdy łasuch się na nie skusi. Żeby jak najbardziej cieszyć się smakiem truskawek z szypułkami dokładnie umyjcie je pod bieżącą wodą. Z pomocą szczoteczki delikatnie usuńcie piasek, który może się chować pod listkami. Truskawki same w sobie to bardzo dobre owoce z niskim indeksem glikemicznym, dlatego warto wybierać je robiąc zakupy. Szklanka truskawek (150g) to tylko 50kcal przez co świetnie nadają się jako uzupełnienie podwieczorku lub drugiego śniadania.
Jeśli zastanawiacie się jak zrobić biszkopt z truskawkami i mascarpone to ten przepis jest właśnie dla Was. Miękki biszkopt, delikatny krem z serka mascarpone i galaretka z owocami. Czy może być coś lepszego dla ochłody w gorące, wakacyjne popołudnie?
Wartości odżywcze biszkoptu z truskawkami i mascarpone
Energia i białka
(130g)
Węglowodany w biszkopcie z truskawkami i mascarpone
(130g)
Tłuszcze
(130g)
Witaminy w przepisie na biszkopt z truskawkami i mascarpone
(130g)
Składniki mineralne w przepisie na biszkopt z truskawkami i mascarpone
(130g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w biszkopcie z truskawkami i mascarpone
Lista alergenów dla biszkoptu z truskawkami i mascarpone przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- mascarpone
- Śmietanka kremowa 30%
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)