Biszkopt z truskawkami i mascarpone

Opublikowano: 18.10.2021 r.
Jajka, schłodzone mascarpone, śmietanka kremowa i oczywiście świeże truskawki to kluczowe składniki tego pysznego biszkoptu z truskawkami i mascarpone. To połączenie delikatnego, puszystego ciasta z kremową, lekko słodkawą warstwą i soczystymi owocami daje niesamowity smak, który z pewnością przypadnie Ci do gustu.
Składniki dla 15 porcji:
- Jajko - 3 szt. (w temperaturze pokojowej)
- Mascarpone - 250 g (schłodzone)
- Śmietanka kremowa 30% - 250 g (schłodzone)
- Cukier puder - 140 g
- Mąka pszenna - typ 450 (tortowa) - 45 g (1/3 szklanki)
- Mąka ziemniaczana - 40 g (1,5 łyżki)
- Galaretka - 150 g (truskawkowa, 2 opakowania)
- Truskawki - 500 g
- Przyprawy - cukier puder
Liczba porcji: 15
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, mikser, blaszka do pieczenia 20x20 cm
Przepis krok po kroku
- Białko oddziel od żółtka.
- Przesiej do miski mąkę pszenną, proszek do pieczenia i mąkę ziemniaczaną. Wymieszaj i znów przesiej.
- Ubij białka ze szczyptą soli stopniowo dodając 3 czubate łyżki cukru pudru, aż masa będzie błyszcząca i gładka (około 10 minut).
- Dodaj żółtka i dokładnie ubijaj przez kolejne 3 minuty.
- Na koniec przesiej obie mąki do masy jajek i znów wymieszaj do połączenia składników.
- Wlej ciasto do wyłożonej papierem formy i piecz przez około 20 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni. Następnie wyjmij i pozostaw do ostygnięcia.
- Zmiksuj razem schłodzoną śmietankę, pozostały cukier puder i mascarpone.
- Galaretki rozpuść w dwóch szklankach wrzątku. I pozostaw do ostygnięcia od czasu do czasu mieszając.
- Truskawki umyj i przekrój na pół.
- Ściągnij delikatnie wierzch biszkopta i wyłóż na niego krem z mascarpone.
- Następnie wyłóż truskawki i delikatnie i powoli zalej galaretką. Najlepiej rób to łyżką, by truskawki nie zaczęły pływać.
- Schowaj do lodówki na 2-3 godziny.
- Podawaj schłodzone.
Komentarz dietetyka
Truskawki to owoce niskokaloryczne i bardzo bogate w witaminy. Aby były jeszcze bardziej wartościowe można je zjeść razem z szypułkami!
~ Ewa Cierpiał, dietetyk kliniczny, pediatryczny i psychodietetyk