Biszkopt z truskawkami i galaretką

Opublikowano: 04.10.2021 r., 12:36 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Biszkopt z truskawkami i galaretką
Biszkopt z truskawkami i galaretką
Biszkopt z truskawkami i galaretką to doskonała propozycja na letnie ciasto. Biszkopt z truskawkami jest orzeźwiający i idealny do wykorzystania truskawek w sezonie.
Przygotowanie 20 min
Pieczenie i Miksowanie 50 min
296 kcal
Kcal w porcji
150 g
Wielkość porcji
70
Indeks glikemiczny
Składniki dla 10 porcji
  • Mąka pszenna typ 500 - 1 szklanka (150 g)
  • Mąka ziemniaczana - 1 szklanka (150 g)
  • Jajko (6 szt.)
  • Cukier (200 g)
  • Galaretka (75 g)
  • Truskawki (500 g)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
piekarnik, tortownica 23 cm

Przepis na biszkopt z truskawkami i galaretką krok po kroku

Białka oddziel od żółtek. Ubij białka na sztywną pianę, dodaj do nich cukier i ubij aż masa będzie błyszcząca.

Cały czas miksując dodawaj po jednym żółtku.

Przesiej mąkę pszenną i wymieszaj delikatnie szpatułką silikonową. Przesiej mąkę ziemniaczaną i wymieszaj do połączenia składników.

Spód tortownicy wyłóż papierem do pieczenia, wlej masę na biszkopt.

Piecz w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 40-45 minut. Wystudź w piekarniku z otwartymi drzwiami.

Gdy biszkopt wystygnie, wykrój środek zostawiając rant o grubości 2 cm, a następnie wydrąż środek tak, aby powstało miejsce na truskawki i galaretkę.

Truskawki wyszypułkuj i pokrój w połówki. Połówki truskawek wyłóż na spodzie ciasta.

Galaretkę rozpuść w 500 ml wrzącej wody. Wymieszaj dokładnie, aż się rozpuści i gdy wystygnie, wstaw do lodówki, aby lekko stężała.

Lekko stężałą galaretkę przelej na ciasto.

Gotowe ciasto schłodź w lodówce przez 3-4 godziny.

Jak oceniasz przepis na biszkopt z truskawkami i galaretką
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 89,5% osób

Więcej informacji na temat biszkoptu z truskawkami i galaretką

Biszkopt z truskawkami i galaretką to świetna propozycja na lekkie letnie ciasto. Ciasto jest stosunkowo nisko kaloryczne dlatego możesz śmiało zjeść kawałek jeśli dbasz o linię. Przepis na biszkopt z truskawkami jest łatwy do przygotowania, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia cukierniczego aby je upiec. Do zrobienia ciasta potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: mąka pszenna, mąka ziemniaczana, jajka, cukier, truskawki oraz galaretka truskawkowa.

Jak zrobić biszkopt z truskawkami i galaretką? Białka oddziel od żółtek. Ubij białka na sztywną pianę, dodaj do nich cukier i ubij aż masa będzie błyszcząca. Cały czas miksując dodawaj po jednym żółtku. Przesiej mąkę pszenną i wymieszaj delikatnie szpatułką silikonową przesiej mąkę ziemniaczaną i wymieszaj do połączenia składników. Spód tortownicy wyłóż papierem do pieczenia, wlej masę na biszkopt. Piecz w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 40-45 minut. Wystudź w piekarniku z otwartymi drzwiami. Gdy biszkopt wystygnie wykrój środek zostawiając rant grubości 2 cm wydrąż środek tak aby powstało miejsce na truskawki i galaretkę. Truskawki wy szypułkuj i pokrój w połówki. Połówki truskawek wyłóż na spodzie ciasta. Galaretkę rozpuść we wrzącej wodzie. Wymieszaj dokładnie aż się rozpuści i gdy wystygnie wstaw do lodówki aby lekko stężała. Lekko stężałą galaretkę przelej na ciasto. Schłodź je w lodówce przez 3-4 godziny.

Truskawki są niskokalorycznymi owocami wywodzącymi się z połączenia różnych odmian poziomek. Mają niski indeks glikemiczny przez co nie podnoszą gwałtownie poziomu cukru we krwi. Są bogatym źródłem witaminy C, która uczestniczy między innymi w syntezie kolagenu odpowiadającemu za jędrność naszej skóry.

Jajka użyte do przygotowania ciasta są źródłem wielu cennych dla naszego zdrowia składników pokarmowych. Między innymi zawierają rozpuszczalne w tłuszczach witaminy (A, D, E i K). Dodatkowo białko jaja jest bogate w niezbędne i łatwo przyswajalne aminokwasy.

Podsumowując pyszny placek z galaretką idealnie komponuje się do kawy i herbaty. Ciasto jest dobre do przetrzymywania na zewnątrz w temperaturze pokojowej. Smaczne ciasto możesz także dać swoim dzieciom do szkoły jako przekąskę.

Alergeny w biszkopcie z truskawkami i galaretką

Lista alergenów dla biszkoptu z truskawkami i galaretką przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Wartości odżywcze biszkoptu z truskawkami i galaretką

na 100g gotowej potrawy

Biszkopt z truskawkami to słodki wypiek zawierający stosunkowo nie dużo kalorii. Zawiera jednak dużo cukru dlatego powinno się ograniczać jego spożycie w ciągu tygodnia. Słodkich wypieków powinny także używać osoby chorujące na cukrzycę.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(150g)
Energia (kcal)
197.41
296.12
Białko (g)
6.11
9.17

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(150g)
Węglowodany (g)
38.14
57.22
Węglowodany przyswajalne (g)
36.78
55.17
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.36
2.04
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(150g)
Tłuszcz (g)
2.60
3.90
Tłuszcze nasycone (g)
1.20
1.80
Tłuszcze nienasycone (g)
1.40
2.09
Cholesterol (mg)
87.37
131.06
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(150g)
Witamina B6 (mg)
0.15
0.22
Brak danych dla: galaretka.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.14
0.21
Brak danych dla: galaretka.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.17
0.26
Brak danych dla: galaretka.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
1.23
1.85
Brak danych dla: galaretka.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
37.73
56.59
Brak danych dla: galaretka.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(150g)
Sód (mg)
41.54
62.31
Potas (mg)
207.47
311.20
Brak danych dla: galaretka.
czytaj dalej
Wapń (mg)
27.96
41.94
Brak danych dla: galaretka.
czytaj dalej
Fosfor (mg)
86.22
129.33
Brak danych dla: galaretka.
czytaj dalej
Magnez (mg)
18.22
27.33
Brak danych dla: galaretka.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
1.30
1.96
Brak danych dla: galaretka.
czytaj dalej
Cynk (mg)
0.53
0.79
Brak danych dla: galaretka.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.08
0.12
Brak danych dla: galaretka.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny biszkoptu z truskawkami i galaretką 70
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania biszkoptu z truskawkami i galaretką

Koszt składników
28.30
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 500
150 g
1 szklanka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.45
Za 150 g
Mąka ziemniaczana
150 g
1 szklanka
5.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 150 g
Jajko
6 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
6.00
Za 6 szt.
Cukier
200 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 200 g
Galaretka
75 g
1.80
Za 75,0 g
Liczba opakowań 1
1.80
Za 75 g
Truskawki
500 g
10.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
10.00
Za 500 g
Koszt składników
28.30