Biszkopt z truskawkami i galaretką
- Mąka pszenna typ 500 - 1 szklanka (150 g)
- Mąka ziemniaczana - 1 szklanka (150 g)
- Jajko (6 szt.)
- Cukier (200 g)
- Galaretka (75 g)
- Truskawki (500 g)
Przepis na biszkopt z truskawkami i galaretką krok po kroku
Białka oddziel od żółtek. Ubij białka na sztywną pianę, dodaj do nich cukier i ubij aż masa będzie błyszcząca.
Cały czas miksując dodawaj po jednym żółtku.
Przesiej mąkę pszenną i wymieszaj delikatnie szpatułką silikonową. Przesiej mąkę ziemniaczaną i wymieszaj do połączenia składników.
Spód tortownicy wyłóż papierem do pieczenia, wlej masę na biszkopt.
Piecz w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 40-45 minut. Wystudź w piekarniku z otwartymi drzwiami.
Gdy biszkopt wystygnie, wykrój środek zostawiając rant o grubości 2 cm, a następnie wydrąż środek tak, aby powstało miejsce na truskawki i galaretkę.
Truskawki wyszypułkuj i pokrój w połówki. Połówki truskawek wyłóż na spodzie ciasta.
Galaretkę rozpuść w 500 ml wrzącej wody. Wymieszaj dokładnie, aż się rozpuści i gdy wystygnie, wstaw do lodówki, aby lekko stężała.
Lekko stężałą galaretkę przelej na ciasto.
Gotowe ciasto schłodź w lodówce przez 3-4 godziny.
-
Ciasto z truskawkami
-
Placek z truskawkami
-
Tarta z truskawkami
-
Szybkie ciasto z truskawkami budyniowe
-
Ciasto jogurtowe z truskawkami
-
Sernik na zimno z truskawkami
-
Sernikobrownie z truskawkami
-
Biszkopt z truskawkami
-
Ciasto ucierane z truskawkami
-
Naked cake
-
Tort truskawkowy
-
Kruszon
-
Sernik na zimno z galaretką
-
Rolada biszkoptowa
-
Ciasto drożdżowe z truskawkami
-
Kruche ciasto z truskawkami
-
Ciasto z truskawkami i budyniem
-
Prosty sernik na zimno
-
Ciasto z truskawkami
Więcej informacji na temat biszkoptu z truskawkami i galaretką
Biszkopt z truskawkami i galaretką to świetna propozycja na lekkie letnie ciasto. Ciasto jest stosunkowo nisko kaloryczne dlatego możesz śmiało zjeść kawałek jeśli dbasz o linię. Przepis na biszkopt z truskawkami jest łatwy do przygotowania, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia cukierniczego aby je upiec. Do zrobienia ciasta potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: mąka pszenna, mąka ziemniaczana, jajka, cukier, truskawki oraz galaretka truskawkowa.
Jak zrobić biszkopt z truskawkami i galaretką? Białka oddziel od żółtek. Ubij białka na sztywną pianę, dodaj do nich cukier i ubij aż masa będzie błyszcząca. Cały czas miksując dodawaj po jednym żółtku. Przesiej mąkę pszenną i wymieszaj delikatnie szpatułką silikonową przesiej mąkę ziemniaczaną i wymieszaj do połączenia składników. Spód tortownicy wyłóż papierem do pieczenia, wlej masę na biszkopt. Piecz w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 40-45 minut. Wystudź w piekarniku z otwartymi drzwiami. Gdy biszkopt wystygnie wykrój środek zostawiając rant grubości 2 cm wydrąż środek tak aby powstało miejsce na truskawki i galaretkę. Truskawki wy szypułkuj i pokrój w połówki. Połówki truskawek wyłóż na spodzie ciasta. Galaretkę rozpuść we wrzącej wodzie. Wymieszaj dokładnie aż się rozpuści i gdy wystygnie wstaw do lodówki aby lekko stężała. Lekko stężałą galaretkę przelej na ciasto. Schłodź je w lodówce przez 3-4 godziny.
Truskawki są niskokalorycznymi owocami wywodzącymi się z połączenia różnych odmian poziomek. Mają niski indeks glikemiczny przez co nie podnoszą gwałtownie poziomu cukru we krwi. Są bogatym źródłem witaminy C, która uczestniczy między innymi w syntezie kolagenu odpowiadającemu za jędrność naszej skóry.
Jajka użyte do przygotowania ciasta są źródłem wielu cennych dla naszego zdrowia składników pokarmowych. Między innymi zawierają rozpuszczalne w tłuszczach witaminy (A, D, E i K). Dodatkowo białko jaja jest bogate w niezbędne i łatwo przyswajalne aminokwasy.
Podsumowując pyszny placek z galaretką idealnie komponuje się do kawy i herbaty. Ciasto jest dobre do przetrzymywania na zewnątrz w temperaturze pokojowej. Smaczne ciasto możesz także dać swoim dzieciom do szkoły jako przekąskę.
Alergeny w biszkopcie z truskawkami i galaretką
Lista alergenów dla biszkoptu z truskawkami i galaretką przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
Wartości odżywcze biszkoptu z truskawkami i galaretką
Biszkopt z truskawkami to słodki wypiek zawierający stosunkowo nie dużo kalorii. Zawiera jednak dużo cukru dlatego powinno się ograniczać jego spożycie w ciągu tygodnia. Słodkich wypieków powinny także używać osoby chorujące na cukrzycę.
Energia i białka
(150g)
Węglowodany
(150g)
Tłuszcze
(150g)
Witaminy
(150g)
Składniki mineralne
(150g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.