Biszkopt z mikrofali

Opublikowano: 11.04.2023 r., 17:36 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Biszkopt z mikrofali w kokilce
Biszkopt z mikrofali
Biszkopt z mikrofali to doskonały sposób na przygotowanie naprawdę wyjątkowego deseru w mniej niż 10 minut, dodatkowo nie potrzeba do tej receptury piekarnika.
Przygotowanie 15 min
Gotowanie 3 min
207 kcal
Kcal w porcji
91 g
Wielkość porcji
88
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 1 porcji
  • Jajko (1 szt.)
  • Mąka pszenna typ 500 (30 g)
  • Cukier (7 g)
  • Proszek do pieczenia (4 g)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
naczynie żaroodporne, miska, kuchenka mikrofalowa

Przepis na biszkopt z mikrofali krok po kroku

Jajko wbij do miseczki i ubij na sztywną masę z cukrem.

Dodaj mąkę i proszek do pieczenia. Dokładnie wymieszaj.

Masę przełóż do małego, kwadratowego naczynia żaroodpornego.

Wstaw do mikrofali i grzej 3 minuty.

Jak oceniasz przepis na biszkopt z mikrofali
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 87,4% osób

Więcej informacji na temat biszkoptu z mikrofali

Biszkopt z mikrofali to doskonały sposób na przygotowanie naprawdę wyjątkowego deseru w mniej niż 10 minut, dodatkowo nie potrzeba do tej receptury piekarnika.

Przepis na biszkopt z mikrofali to świetna opcja na deser w kubku, który jest niezwykle prosty. W dodatku wszystkie składniki bez problemu znajdziesz w każdym większym sklepie, a prawdopodobnie nawet we własnej spiżarni. Do przygotowania tego ciasta nie potrzebujesz też piekarnika, co dla wielu osób jest znacznym ułatwieniem. Wystarczy tylko posiadanie kuchenki mikrofalowej. Może się wydawać, że mikrofala jest sprzętem, który nadaje się tylko do podgrzewania lub rozmrażania. Jednak ma ona znacznie większy potencjał. Zamiast wykorzystywać ją tylko do podgrzewania jedzenia, możesz stworzyć w niej naprawdę smaczne desery.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić biszkopt z mikrofali, by był szybki, łatwy i smaczny, to ten prosty przepis stanowi najlepszy wybór. Biszkopt jest wypiekiem, który zwykle wzbudza najwięcej lęku. Nic dziwnego potrzeba nie lada wprawy, by przygotować to ciasto. Jednak domowy biszkopt jest doskonałą bazą dla wielu przepisów. Da się go jednak zrobić w kilka chwil. Ten przepis przychodzi z pomocą. Jeśli do tej pory rezygnowałeś z ulubionych deserów ze względu na obawę przed pieczeniem biszkoptu, koniecznie wypróbuj tej prostej wersji. Zobaczysz, że biszkopt może być naprawdę prostym ciastem. Ta prosta receptura pozwala na stworzenie jednoporcjowego ciasta. Będzie więc dobra dla osób, które pragną stworzyć na szybko deser, który zaspokoi ich apetyt i nie chcą piec dużego ciasta. Do jego stworzenie używa się podobnych składników, co do zrobienia tradycyjnego biszkoptu. Głównym elementem jest oczywiście mąka. Najlepiej, by była pszenna, jest delikatna i świetnie sprawdza się w słodkich wypiekach. Można zastąpić ją również owsianą. Nie sprawdzi się za to żytnia. Istnieje możliwość przygotowania tego dania w wersji bezglutenowej, warto wtedy użyć gotowej mieszanki mąk bez glutenu, które nadają się do ciast. Warto pamiętać, że w tym przepisie mąka powinna mieć jak najniższy typ, te pełnoziarniste negatywnie wpłyną na efekt tego deseru. Do środka dodaje się również jajko. Niektórzy mogą być przerażeni faktem używania jajek w mikrofali, jednak nie ma się czego bać. Połączone z innymi składnikami wcale nie wybuchają, to tylko mit. Spokojnie mogą stanowić część ciasta. Bez nich odpowiednie połączenie składników mogłoby być zbyt kłopotliwe.

Alergeny w biszkopcie z mikrofali

Lista alergenów dla biszkoptu z mikrofali przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
    • Proszek do pieczenia

Wartości odżywcze biszkoptu z mikrofali

na 100g gotowej potrawy

To deser, który zawiera sporo cukru, więc nie powinien gościć w menu zbyt często.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(91g)
Energia (kcal)
227.48
207.01
Białko (g)
11.67
10.62

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(91g)
Węglowodany (g)
32.38
29.47
Węglowodany przyswajalne (g)
32.29
29.38

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(91g)
Tłuszcz (g)
6.00
5.46
Tłuszcze nasycone (g)
2.81
2.55
Tłuszcze nienasycone (g)
3.20
2.91

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(91g)
Witamina B6 (mg)
0.15
0.13
Tiamina (mg)
0.32
0.29
Ryboflawina (mg)
0.40
0.37
Niacyna (mg)
2.10
1.91
Foliany (µg (mcg))
76.95
70.02

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(91g)
Sód (mg)
86.11
78.36
Potas (mg)
539.73
491.15
Wapń (mg)
218.59
198.92
Fosfor (mg)
438.40
398.94
Magnez (mg)
19.30
17.56
Żelazo (mg)
3.08
2.80
Cynk (mg)
1.10
1.00
Miedź (mg)
0.10
0.09
Szacunkowy indeks glikemiczny biszkoptu z mikrofali 88
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania biszkoptu z mikrofali

Koszt składników
12.10
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Jajko
1 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
1.00
Za 1 szt.
Mąka pszenna typ 500
30 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.09
Za 30 g
Cukier
7 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.02
Za 7 g
Proszek do pieczenia
4 g
0.60
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
0.08
Za 4 g
Koszt składników
12.10