Biszkopt z mikrofali
- Jajko (1 szt.)
- Mąka pszenna typ 500 (30 g)
- Cukier (7 g)
- Proszek do pieczenia (4 g)
Przepis na biszkopt z mikrofali krok po kroku
Jajko wbij do miseczki i ubij na sztywną masę z cukrem.
Dodaj mąkę i proszek do pieczenia. Dokładnie wymieszaj.
Masę przełóż do małego, kwadratowego naczynia żaroodpornego.
Wstaw do mikrofali i grzej 3 minuty.
-
Biszkopt
-
Biszkopty
-
Biszkopty na tort
-
Biszkopt na tort
-
Biszkopt z 4 jajek
-
Biszkopt czekoladowy
-
Ciasto biszkoptowe
-
Biszkopt rzucany
-
Biszkopt kakaowy
-
Biszkopt orzechowy
-
Biszkopt bezglutenowy
-
Biszkopty bez cukru
-
Biszkopt z makiem
-
Biszkopty do tiramisu
-
Ciasto z białek i budyniu
-
Biszkopt ze szpinakiem
-
Biszkopt bez mąki ziemniaczanej
-
Biszkopt z olejem
-
Biszkopt
Więcej informacji na temat biszkoptu z mikrofali
Biszkopt z mikrofali to doskonały sposób na przygotowanie naprawdę wyjątkowego deseru w mniej niż 10 minut, dodatkowo nie potrzeba do tej receptury piekarnika.
Przepis na biszkopt z mikrofali to świetna opcja na deser w kubku, który jest niezwykle prosty. W dodatku wszystkie składniki bez problemu znajdziesz w każdym większym sklepie, a prawdopodobnie nawet we własnej spiżarni. Do przygotowania tego ciasta nie potrzebujesz też piekarnika, co dla wielu osób jest znacznym ułatwieniem. Wystarczy tylko posiadanie kuchenki mikrofalowej. Może się wydawać, że mikrofala jest sprzętem, który nadaje się tylko do podgrzewania lub rozmrażania. Jednak ma ona znacznie większy potencjał. Zamiast wykorzystywać ją tylko do podgrzewania jedzenia, możesz stworzyć w niej naprawdę smaczne desery.
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić biszkopt z mikrofali, by był szybki, łatwy i smaczny, to ten prosty przepis stanowi najlepszy wybór. Biszkopt jest wypiekiem, który zwykle wzbudza najwięcej lęku. Nic dziwnego potrzeba nie lada wprawy, by przygotować to ciasto. Jednak domowy biszkopt jest doskonałą bazą dla wielu przepisów. Da się go jednak zrobić w kilka chwil. Ten przepis przychodzi z pomocą. Jeśli do tej pory rezygnowałeś z ulubionych deserów ze względu na obawę przed pieczeniem biszkoptu, koniecznie wypróbuj tej prostej wersji. Zobaczysz, że biszkopt może być naprawdę prostym ciastem. Ta prosta receptura pozwala na stworzenie jednoporcjowego ciasta. Będzie więc dobra dla osób, które pragną stworzyć na szybko deser, który zaspokoi ich apetyt i nie chcą piec dużego ciasta. Do jego stworzenie używa się podobnych składników, co do zrobienia tradycyjnego biszkoptu. Głównym elementem jest oczywiście mąka. Najlepiej, by była pszenna, jest delikatna i świetnie sprawdza się w słodkich wypiekach. Można zastąpić ją również owsianą. Nie sprawdzi się za to żytnia. Istnieje możliwość przygotowania tego dania w wersji bezglutenowej, warto wtedy użyć gotowej mieszanki mąk bez glutenu, które nadają się do ciast. Warto pamiętać, że w tym przepisie mąka powinna mieć jak najniższy typ, te pełnoziarniste negatywnie wpłyną na efekt tego deseru. Do środka dodaje się również jajko. Niektórzy mogą być przerażeni faktem używania jajek w mikrofali, jednak nie ma się czego bać. Połączone z innymi składnikami wcale nie wybuchają, to tylko mit. Spokojnie mogą stanowić część ciasta. Bez nich odpowiednie połączenie składników mogłoby być zbyt kłopotliwe.
Alergeny w biszkopcie z mikrofali
Lista alergenów dla biszkoptu z mikrofali przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
- Proszek do pieczenia
Wartości odżywcze biszkoptu z mikrofali
To deser, który zawiera sporo cukru, więc nie powinien gościć w menu zbyt często.
Energia i białka
(91g)
Węglowodany
(91g)
Tłuszcze
(91g)
Witaminy
(91g)
Składniki mineralne
(91g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.