Przepis na biszkopt z mascarpone krok po kroku

Składniki
To będzie niezbędne
piekarnik, papier do pieczenia, tortownica 23 cm

Oddziel białka od żółtek. Ubij białka na sztywną pianę i dodaj cukier, ubij aż masa będzie błyszcząca. Cały czas miksując dodawaj po 1 żółtku.

Do piany przesiej mąkę ziemniaczaną i wymieszaj delikatnie szpatułką silikonową do połączenia składników. Następnie przesiej mąkę pszenną i również wymieszaj delikatnie.

Spód tortownicy wyłóż papierem do pieczenia i przełóż masę na biszkopt i wyrównaj.

Piecz w nagrzanym piekarniku do 180 stopni przez 40-45 minut.

Upieczony biszkopt wystudź w piekarniku z otwartymi drzwiami.

Biszkopt wykrój z formy i przekrój na pół.

Żółtka jajka ubij z 50g cukru na puszystą masę, dodaj do nich serek mascarpone i zmiksuj krótko do połączenia składników.

Tak przygotowaną masę wyłóż na spód ciasta i wyrównaj.

Połóż drugi blat ciasta na krem i schłodź w lodówce przez 3-4 godziny.

Biszkopt z mascarpone podany na małym, ozdobnym talerzyku.
Biszkopt z mascarpone
Koszt przygotowania dania
20.23 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
321 kcal
Liczba alergenów w daniu
4
71

Biszkopt z mascarpone - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o biszkopcie z mascarpone

Biszkopt z mascarpone to szybkie i pyszne ciasto. Przekładany biszkopt idealnie pasuje jako deser po niedzielnym obiedzie. Przepis na biszkopt z mascarpone jest łatwy do przygotowania, nie musisz mieć więc żadnego doświadczenia cukierniczego aby go upiec. Do zrobienia biszkoptu z mascarpone potrzebne będą następujące składniki spożywcze: mąka pszenna, mąka ziemniaczana, jajka, cukier, serek mascarpone oraz żółtka.

Jak zrobić biszkopt z mascarpone? Najpierw oddziel białka od żółtek. Ubij białka na sztywną pianę i dodaj cukier, ubij aż masa będzie błyszcząca. Cały czas miksując dodawaj po 1 żółtku. Do piany przesiej mąkę ziemniaczaną i wymieszaj delikatnie szpatułką silikonową do połączenia składników. Następnie przesiej mąkę pszenną i również wymieszaj delikatnie. Spód tortownicy wyłóż papierem do pieczenia i przełóż masę na biszkopt i wyrównaj. Piecz w nagrzanym piekarniku do 180 stopni przez 40-45 minut. Wystudź w piekarniku z otwartymi drzwiami. Biszkopt wykrój z formy i przekrój na pół. Żółtka jajka ubij z 50g cukru na puszystą masę, dodaj do nich serek mascarpone i zmiksuj krótko do połączenia składników. Tak przygotowaną masę wyłóż na spód ciasta i wyrównaj. Połóż drugi blat ciasta na krem i schłodź w lodówce przez 3-4 godziny.

Serek mascarpone to włoskiego pochodzenia ser o wysokiej zawartości tłuszczu - 40% produktu to tłuszcz, dzięki temu jest bardzo kremowy i ma wszechstronne zastosowanie. Można go używać do słodkich wypieków jako bazę kremu lub przygotowywać z jego pomocą słone dania, jak spaghetti czy zapiekanki. Serek mascarpone zawiera tłuszcz mleczy, który jest łatwo przyswajalny gdyż jest zemulgowaną formą tłuszczu.

Jajka zawarte w przepisie są bogatym źródłem wielu cennych dla naszego organizmu witamin takich jak witamina A, witaminy z grupy B. Zawierają mikroelementy takie jak żelazo i fosfor, są też dobrym źródłem luteiny i zeaksantyny tak potrzebnej naszym oczom. Jajka są niskokaloryczne, zawierają dużą ilość łatwo przyswajalnego białka.

Podsumowując pyszny przekładany biszkopt z serkiem mascarpone to doskonały pomysł na szybki deser. Dobry krem z mascarpone i żółtek świetnie komponuje się podany ze świeżymi owocami. Masa wykorzystana do ciasta może być podstawą innych deserów.

Wartości odżywcze biszkoptu z mascarpone

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(100g)
Energia (kalorie)
321.45 kcal
321.45 kcal
Białko
7.04 g
7.04 g
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej

Węglowodany w biszkopcie z mascarpone

Na 100g
Na porcję
(100g)
Węglowodany
37.88 g
37.88 g
Węglowodany przyswajalne
37.21 g
37.21 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(100g)
Tłuszcz
15.59 g
15.59 g
Tłuszcze nasycone
13.70 g
13.70 g

Składniki mineralne w przepisie na biszkopt z mascarpone

Na 100g
Na porcję
(100g)
Sód
53.73 mg
53.73 mg
Wapń
67.95 mg
67.95 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny biszkoptu z mascarpone 71
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w biszkopcie z mascarpone

Lista alergenów dla biszkoptu z mascarpone przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • mascarpone
  • Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Żółtko jajka

Cena przygotowania biszkoptu z mascarpone

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Jajko
6 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
6.00
Za 6 szt.
Mąka pszenna typ 500
150 g
1 szklanka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.45
Za 150 g
Mąka ziemniaczana
150 g
1 szklanka
5.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 150 g
Cukier
250 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.62
Za 250 g
Mascarpone
400 g
6.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 2
10.40
Za 400 g
Żółtko jajka
2 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Liczba porcji:
Koszt składników
35.50
Jak oceniasz przepis na biszkopt z mascarpone
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób