Biszkopt z mascarpone

Opublikowano: 04.10.2021 r., 12:35 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Biszkopt z mascarpone podany na małym, ozdobnym talerzyku.
Biszkopt z mascarpone
Biszkopt z mascarpone to szybkie i proste ciasto, które przygotujesz w niespełna godzinę. Jest smaczne i świetnie komponuje się podane z kawą lub herbatą.
Przygotowanie 20 min
Pieczenie i Miksowanie 50 min
321 kcal
Kcal w porcji
100 g
Wielkość porcji
71
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 10 porcji
  • Jajko (6 szt.)
  • Mąka pszenna typ 500 - 1 szklanka (150 g)
  • Mąka ziemniaczana - 1 szklanka (150 g)
  • Cukier (250 g)
  • Mascarpone (400 g)
  • Żółtko jajka (2 szt.)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
piekarnik, papier do pieczenia, tortownica 23 cm

Przepis na biszkopt z mascarpone krok po kroku

Oddziel białka od żółtek. Ubij białka na sztywną pianę i dodaj cukier, ubij aż masa będzie błyszcząca. Cały czas miksując dodawaj po 1 żółtku.

Do piany przesiej mąkę ziemniaczaną i wymieszaj delikatnie szpatułką silikonową do połączenia składników. Następnie przesiej mąkę pszenną i również wymieszaj delikatnie.

Spód tortownicy wyłóż papierem do pieczenia i przełóż masę na biszkopt i wyrównaj.

Piecz w nagrzanym piekarniku do 180 stopni przez 40-45 minut.

Upieczony biszkopt wystudź w piekarniku z otwartymi drzwiami.

Biszkopt wykrój z formy i przekrój na pół.

Żółtka jajka ubij z 50g cukru na puszystą masę, dodaj do nich serek mascarpone i zmiksuj krótko do połączenia składników.

Tak przygotowaną masę wyłóż na spód ciasta i wyrównaj.

Połóż drugi blat ciasta na krem i schłodź w lodówce przez 3-4 godziny.

Jak oceniasz przepis na biszkopt z mascarpone
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 88,7% osób

Więcej informacji na temat biszkoptu z mascarpone

Biszkopt z mascarpone to szybkie i pyszne ciasto. Przekładany biszkopt idealnie pasuje jako deser po niedzielnym obiedzie. Przepis na biszkopt z mascarpone jest łatwy do przygotowania, nie musisz mieć więc żadnego doświadczenia cukierniczego aby go upiec. Do zrobienia biszkoptu z mascarpone potrzebne będą następujące składniki spożywcze: mąka pszenna, mąka ziemniaczana, jajka, cukier, serek mascarpone oraz żółtka.

Jak zrobić biszkopt z mascarpone? Najpierw oddziel białka od żółtek. Ubij białka na sztywną pianę i dodaj cukier, ubij aż masa będzie błyszcząca. Cały czas miksując dodawaj po 1 żółtku. Do piany przesiej mąkę ziemniaczaną i wymieszaj delikatnie szpatułką silikonową do połączenia składników. Następnie przesiej mąkę pszenną i również wymieszaj delikatnie. Spód tortownicy wyłóż papierem do pieczenia i przełóż masę na biszkopt i wyrównaj. Piecz w nagrzanym piekarniku do 180 stopni przez 40-45 minut. Wystudź w piekarniku z otwartymi drzwiami. Biszkopt wykrój z formy i przekrój na pół. Żółtka jajka ubij z 50g cukru na puszystą masę, dodaj do nich serek mascarpone i zmiksuj krótko do połączenia składników. Tak przygotowaną masę wyłóż na spód ciasta i wyrównaj. Połóż drugi blat ciasta na krem i schłodź w lodówce przez 3-4 godziny.

Serek mascarpone to włoskiego pochodzenia ser o wysokiej zawartości tłuszczu - 40% produktu to tłuszcz, dzięki temu jest bardzo kremowy i ma wszechstronne zastosowanie. Można go używać do słodkich wypieków jako bazę kremu lub przygotowywać z jego pomocą słone dania, jak spaghetti czy zapiekanki. Serek mascarpone zawiera tłuszcz mleczy, który jest łatwo przyswajalny gdyż jest zemulgowaną formą tłuszczu.

Jajka zawarte w przepisie są bogatym źródłem wielu cennych dla naszego organizmu witamin takich jak witamina A, witaminy z grupy B. Zawierają mikroelementy takie jak żelazo i fosfor, są też dobrym źródłem luteiny i zeaksantyny tak potrzebnej naszym oczom. Jajka są niskokaloryczne, zawierają dużą ilość łatwo przyswajalnego białka.

Podsumowując pyszny przekładany biszkopt z serkiem mascarpone to doskonały pomysł na szybki deser. Dobry krem z mascarpone i żółtek świetnie komponuje się podany ze świeżymi owocami. Masa wykorzystana do ciasta może być podstawą innych deserów.

Alergeny w biszkopcie z mascarpone

Lista alergenów dla biszkoptu z mascarpone przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • mascarpone
  • Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Żółtko jajka

Wartości odżywcze biszkoptu z mascarpone

na 100g gotowej potrawy

Biszkopt z mascarpone to słodki wyrób zawierający dużo kalorii. Jeśli jesteś na diecie redukcyjnej nie powinieneś spożywać tego typ wypieków. Mąka pszenna zawiera małą ilość błonnika oraz mało witamin. Możesz zamienić cukier na ksylitol.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(100g)
Energia (kcal)
321.45
321.45
Białko (g)
7.04
7.04

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(100g)
Węglowodany (g)
37.88
37.88
Węglowodany przyswajalne (g)
37.21
37.21
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.67
0.67
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(100g)
Tłuszcz (g)
15.59
15.59
Tłuszcze nasycone (g)
13.70
13.70
Tłuszcze nienasycone (g)
1.89
1.89
Cholesterol (mg)
161.33
161.33
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(100g)
Witamina C (mg)
0.43
0.43
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(100g)
Sód (mg)
53.73
53.73
Wapń (mg)
67.95
67.95
Żelazo (mg)
1.32
1.32
Szacunkowy indeks glikemiczny biszkoptu z mascarpone 71
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania biszkoptu z mascarpone

Koszt składników
35.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Jajko
6 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
6.00
Za 6 szt.
Mąka pszenna typ 500
150 g
1 szklanka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.45
Za 150 g
Mąka ziemniaczana
150 g
1 szklanka
5.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 150 g
Cukier
250 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.62
Za 250 g
Mascarpone
400 g
6.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 2
10.40
Za 400 g
Żółtko jajka
2 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Koszt składników
35.50