Biszkopt z mascarpone
- Jajko (6 szt.)
- Mąka pszenna typ 500 - 1 szklanka (150 g)
- Mąka ziemniaczana - 1 szklanka (150 g)
- Cukier (250 g)
- Mascarpone (400 g)
- Żółtko jajka (2 szt.)
Przepis na biszkopt z mascarpone krok po kroku
Oddziel białka od żółtek. Ubij białka na sztywną pianę i dodaj cukier, ubij aż masa będzie błyszcząca. Cały czas miksując dodawaj po 1 żółtku.
Do piany przesiej mąkę ziemniaczaną i wymieszaj delikatnie szpatułką silikonową do połączenia składników. Następnie przesiej mąkę pszenną i również wymieszaj delikatnie.
Spód tortownicy wyłóż papierem do pieczenia i przełóż masę na biszkopt i wyrównaj.
Piecz w nagrzanym piekarniku do 180 stopni przez 40-45 minut.
Upieczony biszkopt wystudź w piekarniku z otwartymi drzwiami.
Biszkopt wykrój z formy i przekrój na pół.
Żółtka jajka ubij z 50g cukru na puszystą masę, dodaj do nich serek mascarpone i zmiksuj krótko do połączenia składników.
Tak przygotowaną masę wyłóż na spód ciasta i wyrównaj.
Połóż drugi blat ciasta na krem i schłodź w lodówce przez 3-4 godziny.
-
Beza pavlova
-
Tort bezowy
-
Tort jednorożec
-
Ciasto krówkowe
-
Sernik na zimno z mascarpone mango
-
Porzeczkowiec
-
Tiramisu bez jajek
-
Ciasto leśny mech
-
Ciasto kinder bueno
-
Tort pavlova
-
Ciasto 3 bit z mascarpone
-
Ciasto balladyna
-
Ciasto z masą kajmakową
-
Ciasto marchewkowe Thermomix
-
Tort z mascarpone
-
Ciasto z nutellą
-
Ciasto marchewkowe z mascarpone
-
Sernik dyniowy
-
Ciasto z mascarpone
Więcej informacji na temat biszkoptu z mascarpone
Biszkopt z mascarpone to szybkie i pyszne ciasto. Przekładany biszkopt idealnie pasuje jako deser po niedzielnym obiedzie. Przepis na biszkopt z mascarpone jest łatwy do przygotowania, nie musisz mieć więc żadnego doświadczenia cukierniczego aby go upiec. Do zrobienia biszkoptu z mascarpone potrzebne będą następujące składniki spożywcze: mąka pszenna, mąka ziemniaczana, jajka, cukier, serek mascarpone oraz żółtka.
Jak zrobić biszkopt z mascarpone? Najpierw oddziel białka od żółtek. Ubij białka na sztywną pianę i dodaj cukier, ubij aż masa będzie błyszcząca. Cały czas miksując dodawaj po 1 żółtku. Do piany przesiej mąkę ziemniaczaną i wymieszaj delikatnie szpatułką silikonową do połączenia składników. Następnie przesiej mąkę pszenną i również wymieszaj delikatnie. Spód tortownicy wyłóż papierem do pieczenia i przełóż masę na biszkopt i wyrównaj. Piecz w nagrzanym piekarniku do 180 stopni przez 40-45 minut. Wystudź w piekarniku z otwartymi drzwiami. Biszkopt wykrój z formy i przekrój na pół. Żółtka jajka ubij z 50g cukru na puszystą masę, dodaj do nich serek mascarpone i zmiksuj krótko do połączenia składników. Tak przygotowaną masę wyłóż na spód ciasta i wyrównaj. Połóż drugi blat ciasta na krem i schłodź w lodówce przez 3-4 godziny.
Serek mascarpone to włoskiego pochodzenia ser o wysokiej zawartości tłuszczu - 40% produktu to tłuszcz, dzięki temu jest bardzo kremowy i ma wszechstronne zastosowanie. Można go używać do słodkich wypieków jako bazę kremu lub przygotowywać z jego pomocą słone dania, jak spaghetti czy zapiekanki. Serek mascarpone zawiera tłuszcz mleczy, który jest łatwo przyswajalny gdyż jest zemulgowaną formą tłuszczu.
Jajka zawarte w przepisie są bogatym źródłem wielu cennych dla naszego organizmu witamin takich jak witamina A, witaminy z grupy B. Zawierają mikroelementy takie jak żelazo i fosfor, są też dobrym źródłem luteiny i zeaksantyny tak potrzebnej naszym oczom. Jajka są niskokaloryczne, zawierają dużą ilość łatwo przyswajalnego białka.
Podsumowując pyszny przekładany biszkopt z serkiem mascarpone to doskonały pomysł na szybki deser. Dobry krem z mascarpone i żółtek świetnie komponuje się podany ze świeżymi owocami. Masa wykorzystana do ciasta może być podstawą innych deserów.
Alergeny w biszkopcie z mascarpone
Lista alergenów dla biszkoptu z mascarpone przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- mascarpone
-
Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Żółtko jajka
Wartości odżywcze biszkoptu z mascarpone
Biszkopt z mascarpone to słodki wyrób zawierający dużo kalorii. Jeśli jesteś na diecie redukcyjnej nie powinieneś spożywać tego typ wypieków. Mąka pszenna zawiera małą ilość błonnika oraz mało witamin. Możesz zamienić cukier na ksylitol.
Energia i białka
(100g)
Węglowodany
(100g)
Tłuszcze
(100g)
Witaminy
(100g)
Składniki mineralne
(100g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.